Kako mora biti shranjeno orožje in kakšne so kazni?

Črna kronika 26. Apr 202216:28 > 16:33 0 komentarjev

Štirinajstletnik je v osnovni šoli v Žužemberku sprožil pištolo in lažje ranil 13-letnega osnovnošolca. Pištolo je našel v omari, pripadala pa je pokojnemu sorodniku. Mladoletnika zaradi tega zdaj čakajo kazenske sankcije, policija pa bo preverila tudi odgovornost polnoletnih oseb, ki bi morale poskrbeti za varno hrambo orožja. Policija ob tem opozarja, da mora biti orožje primerno shranjeno in ne sme biti dosegljivo mladoletnikom.

Štirinajstletni učenec z osnovne šole Žužemberk je danes dopoldne, ob koncu telovadbe, v garderobi sprožil strel s pištolo, pri tem pa poškodoval 13-letnega učenca. Kot je sporočila policija, ni šlo za napad, ampak nesrečo. Robert Perc s Policijske uprave Novo mesto je za medije povedal, da je šlo za pištolo hrvaške izdelave iz 90. let, kalibra 9 milimetrov. Pištolo so izdelovali med leti 1990 in 1995.

Perc je povedal, da je bilo v pištoli, ko so jo zasegli kriminalisti, še deset nabojev, pištola pa sicer sprejme 15 nabojev. Po sprožitvi pa po njegovih navedbah ni prišlo do repetiranja orožja – tulec je torej ostal v pištoli – kar pomeni, da do ponovne sprožitve s pritiskom na sprožilec ne bi prišlo.

Prve ugotovitve kriminalistov kažejo, da je bila pištola last pokojnega sorodnika 14-letnika in naj ne bi bila ustrezno hranjena. Kot je povedal Perc naj bi jo 14-letnik našel v stari nenaseljeni hiši, v omari, ki je bila neprimerna za hrambo tega orožja. Dodal je, da so policisti hišo zapečatili in bodo v prihodnjih dneh nadaljevali z aktivnostmi in ugotovili, kakšna je odgovornost polnoletnih oseb za hrambo tega orožja.

Policisti v evidencah sicer za zdaj niso našli, da bi bila pištola prijavljena. Je pa Perc povedal, da je glede na starost pištole in druge okoliščine možno, da je pištola prehajala iz roda v rod, po smrti zadnjega lastnika pa so jo shranili v omaro, kjer zanjo ni nihče ustrezno poskrbel.

Kako mora biti shranjeno orožje?

Kot je povedal Perc, je idealno, če je orožje shranjeno v ognjevarni omari in pod ključem, pri čemer ključ ne sme biti v ključavnici, ampak na varnem mestu. Strelivo mora biti shranjeno ločeno od orožja. Otroci in mladoletniki do orožja ne smejo imeti dostopa.

Perc je pojasnil, da je nepravilna hramba orožja prekršek po zakonu o orožju, vendar pa je tukaj v ozadju še posledica – prišlo je do sprožitve, ena oseba pa je bila pri tem poškodovana. Dodal je, da bo nadaljnja preiskava pokazala, ali je neprimerno hranjeno še kakšno orožje ali strelivo, prav tako pa bodo preverili odgovornost polnoletnih oseb, ki bi morale poskrbeti ob pravem času in na primeren način za hrambo tega orožja. Dodal je, da policija trenutno vodi predkazenski postopek zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, kot kaže, pa bodo to pozneje obravnavali kot kaznivo dejanje.

Kakšne so kazni?

Zakon v teh primerih, ko pride do sprožitve orožja, predvideva do pet let zapora, pri tem pa se upoštevajo olajševalne in oteževalne okoliščine. Vse to je stvar kazenskega postopka. Kazenske sankcije bodo doletele tudi 14-letnika, ki je sprožil pištolo, vendar so za za mladoletnike na sodišču posebni postopki in drugačne kazni. Ni pa 14-letnik več otrok, za katere spet veljajo drugačni postopki. Bo pa policija v tem primeru v ločenem postopku ugotavljala tudi hrambo orožja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!