Požar na Gorenjskem: ogenj zajel okoli 500 hektarjev, pogorelo nekaj objektov

N1 video 28. Mar 202216:42 > 22:52 0 komentarjev

V okolici Preddvora je popoldan izbruhnil večji požar v naravi. Zagorelo je na priljubljeni izletniški točki "Baba" nad krajem Potoče. Gre za večji požar nad naseljem, ki se zaradi vetra hitro širi. Ogenj je po doslej zbranih informacijah zajel okoli 500 hektarjev naravnih površin in nekaj počitniških objektov, ki so povsem pogoreli. Vzrok požara še ni znan, pri gašenju pa si je eden od gasilcev poškodoval nogo. Ob 23. uri zvečer požar še ni bil omejen.

Nekaj minut po 16. uri je na pobočju Potoške gore nad Preddvorom zagorelo v naravnem okolju. Gre za večji požar v naravi, v bližini izletniške točke “Baba” nad krajem Potoče, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Zagorelo je v gozdu na težko dostopnem pobočju Potoške gore. Zaradi požara je zaprta cesta Preddvor – sv. Jakob. 

Kot je pojasnil vodja intervencije Andraž Šifrer, so bili takoj aktivirani tako poklicni gasilci kot tudi lokalno prostovoljsko društvo iz Preddvora, ko so videli, da gre za obsežnejši požar, pa so aktivirali še dodatne sile. Na terenu tako sodeluje preko 230 gasilcev iz 40 prostovoljnih gasilskih društev. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje si je med intervencijo eden od gasilcev poškodoval nogo.

Kranjski gasilci so ljudi pozvali, naj ne hodijo na Sv. Jakoba in v bližino intervencije, saj se ogenj zelo hitro širi. Požar se hitro širi zaradi vetra, so na Facebooku zapisali pri Planinski koči na Sv. Jakoba. Civilna zaščita Preddvor je še opozorila, da helikopter iz jezera Črnava zajema vodo, zato naj ljudje ostanejo na varni razdalji.

Opozorilo domačinom: Zapirajte okna in se ne zadržujete zunaj

Malo po 20. uri zvečer so s PU Kranj sporočili, da na območju še vedno gori. “Požar še ni omejen, je pa še vedno nad naseljem Potoče,” so zapisali in dodali, da podatkov o poškodovanih še ni. Prav tako evakuacija okoliških prebivalcev za zdaj ni potrebna, aktivnosti pa se bodo nadaljevale pozno v noč. “Dokler bo na območju potekala intervencija, je dostop prepovedan,” so še sporočili s PU Kranj in dodali, da zavarovanje krajev izvaja policija, domačinom pa svetujejo, naj zapirajo okna in naj se ne zadržujejo zunaj.

Ogenj je zajel okoli 500 hektarjev naravnega okolja s travnikom in gozdom, gori pa tudi nekaj objektov, zato bo škoda velika, je sporočil Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi PU Kranj. Tudi vodja intervencije Šifrer je pritrdil, da je na pobočju Potoške gore kar nekaj počitniških hišic, nekaj jih je že pogorelo, nekaterim pa se požar približuje.

Zaradi varnosti je bilo že izdano opozorilo, naj se ljudje ne gibljejo na pobočju priljubljene destinacije, in sicer vse dokler intervencija ne bo končana. O morebitnih poškodovanih za zdaj še ni podatkov. Kdaj in kako se je požar začel, prav tako še ni znano, verjetno pa bo gašenje potekalo še celotni jutrišnji dan in ne le dolgo v noči iz ponedeljka na torek.

Požar Preddvor Požar Preddvor
BOBO
Požar Preddvor Požar Preddvor
BOBO
Požar Preddvor Požar Preddvor
N1
Požar Preddvor Požar Preddvor
BOBO
Preddvor požar Preddvor požar
N1

Pri gašenju požara sodelujejo PGD Preddvor, GARS Kranj, PGD Hotemaže, Olševek, Kokrica, Goriče, Golnik, Bitnje, Jezersko, Voklo, Voglje, Srednja vas, Britof, Suha, Predoslje, Podblica, Jošt, Besnica, Breg ob Savi in Kranj Primskovo. Pri gašenju sta do mraka pomagali dve posadki s helikopterji Slovenske vojske, ki sta opravili skupno 50 preletov območja požara in nanj odvrgli skupno 50.000 litrov vode, pri pregledu terena pa je sodeloval tudi policijski helikopter. Aktiviran je bil tudi štab Preddvorske civilne zaščite, ki je že pripravila prenočišča, če bi bila v prihodnjih urah odrejena evakuacija prebivalstva.

V večjem delu Slovenije, razen na območjih s snežno odejo, velja velika požarna ogroženost naravnega okolja. Že pretekli teden smo poročali o vsaj treh požarih v naravi na Rožniku v Ljubljani. Težko pričakovani dež, ki bo zmanjšal visoko požarno ogroženost, vremenoslovci napovedujejo za sredo. Kot je za N1 pojasnil dežurni meteorolog z Agencije RS za okolje (Arso), bo količina padavin največja v sredo in bo zadostovala, da požarne ogroženosti ne bo več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!