Primer Kengurujčki na sodišču: obtožena priznala krivdo

Črna kronika 10. Sep 202106:55 > 12:51

Nekdanja vodja zasebnega zavoda za varstvo otrok Kengurujčki Branimira Vrečar, ki ji tožilstvo očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje z otroki, je na predobravnavnem naroku priznala krivdo. Tožilstvo predlaga pogojno kazen dveh let zapora s preizkusno dobo leta, izrek sodbe bo v sredo.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je danes s predobravnavnim narokom začelo sojenje nekdanji vodji zasebnega zavoda za varstvo otrok Kengurujčki Branimiri Vrečar. Tožilstvo ji očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje z otroki.

Obtoženka je priznala krivdo, tožilstvo pa predlaga pogojno kazen dveh let zapora s preizkusno dobo leta dni. Izrek sodbe bo že v sredo.

Zagovornik Vrečarjeve je sicer predlagal, da se iz današnjega naroka v celoti izključi javnost, saj gre za kazniva dejanja, ki naj bi bila storjena proti mladoletnim oškodovancem, temu predlogu pa niso nasprotovali ne tožilka ne zagovorniki oškodovancev. Sodnica je tako delno ugodila predlogu, za zaprtimi vrati je potekalo prebiranje obtožnice.

Posnetki šokirali javnost

Oktobra 2018 je v javnosti završalo ob objavi posnetkov ravnanja z malčki v zasebnem varstvu Kengurujčki na ljubljanskem Viču, ki so jih pridobili na TV Slovenija. Stekla je policijska preiskava, vključile so se tudi druge službe in čez dobro leto je policija vložila kazensko ovadbo zaradi surovega ravnanja na škodo desetih otrok.

Po koncu kriminalistične preiskave, januarja 2019, je vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Valter Zrinski pojasnil, da je takrat 67-letna osumljenka med 1. oktobrom 2017 in 28. septembrom 2018 v enem od ljubljanskih zasebnih zavodov, kjer so varovali predšolske otroke, opravljala dela varuške, čeprav za tako delo ni imela ustreznega strokovnega znanja in izobrazbe.

Po ugotovitvah policistov naj bi ženska z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, nanje vpila in jih žalila. Če so otroci hrano zavračali, naj bi jih hranila na silo. Otroke naj bi za počitek tesno povijala v rjuho.