Razbita združba, ki jo je vodil Jeseničan: preprodaja drog in nasilne izterjave

Črna kronika 17. Jan 202314:13 2 komentarja

Slovenska policija je v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi ter z usmerjanjem specializiranega državnega tožilstva prejšnji teden zaključila obširno in dve leti dolgo kriminalistično preiskavo, ki jo je vodila zoper organizirano kriminalno združbo. To mednarodno združbo je vodil 31-letni Jeseničan, ukvarjala pa se je s preprodajo droge.

Policisti so predstavili podrobnosti o razbitju kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s preprodajo droge. Mednarodna združba, ki jo je vodil 31-letni Jeseničan, je na območju Slovenije, Avstrije in Italije proizvajala in preprodajala prepovedano drogo. Ukvarjala se je tudi z izterjavo dolgov, pri čemer so bili njeni člani izjemno nasilni in brezkompromisni, so pojasnili na policiji.

Akcija terjala veliko iznajdljivosti in požrtvovalnosti

Direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU) David Antolovič je pojasnil, da so preiskavo zoper kriminalno združbo skupaj z upravo kriminalistične policije in drugimi policijskimi enotami v Sloveniji in Avstriji vodili gorenjski kriminalisti. Kor je povedal Antolovič, je preiskava, s katero so razbili mednarodno kriminalno združbo, zahtevala zelo ustvarjalno taktično iznajdljivost policistov in kriminalistov za dokazovanje kaznivih dejanj članom združbe.

Preiskava je trajala dve leti, uspešen zaključek pa je plod vztrajnosti in taktične iznajdljivosti in požrtvovalnosti policistov ter odličnega sodelovanja s tožilstvom v Kranju in kolegi iz Avstrije, je navedel.

Opozoril je na težave pri pridobivanju dokazov zaradi pomanjkljive zakonodaje, ki ne sledi razvoju informacijskih tehnologij. Opozoril je na nujnost posodobitve zakonodaje. V akciji je sodelovalo več kot 500 kriminalistov in policistov, ki so se prvič srečali tudi s situacijami, da so zaradi nedosegljivosti posameznih osumljencev hišne preiskave opravili preiskovalni sodniki.

Policisti so tako zaustavili delovanje kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s preprodajo in proizvodnjo večje količine prepovedanih drog. Skupina je proizvajala predvsem prepovedano konopljo in amfetamine v prikritih prirejenih prostorih v več hišah po Sloveniji. Proizvodnjo so tudi selili, drogo pa nato preprodajali v Sloveniji, Avstriji ter Italiji. Združba je delovala s ciljem pridobitve premoženjske koristi, kar kažejo tudi med preiskavo večje količine zasežene gotovine, je dejal Antolovič.

Kriminalno združbo vodil 31-letni Jeseničan

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi (PU) Kranj Primož Donoša je povedal, da so v času preiskave ugotovili, da je hudodelsko kriminalno združbo, ki je na mednarodnem nivoju izvajala kriminalna dejanja, povezana s prepovedano drogo in orožjem, vodil 31-letni moški z območja Jesenic. Vsak član združbe je imel svojo vlogo, ki jo je zaukazal vodja te združbe, ki je tudi bdel nad izvedenimi ukazi.

Kriminalisti so ugotovili, da je kriminalna združba z območja severa Evrope v Slovenijo tihotapila kokain, sama pa je proizvajala amfetamin in konopljo. Vodja združbe je poskrbel, da je 29-letnik z območja Ljubljane organiziral skupino oseb, ki so v več objektih na območju Ljubljane gojile konopljo, in sicer v posebej prirejenih prostorih. Kriminalna združba iz Avstrije je dobavljala mlade rastline konoplje in nato pridelek odkupila. Na enak način je delovala še ena kriminalna združba, ki jo je vodil državljan Srbije. Tudi oni so na območju Slovenije najemali hiše in v njih ustanovili laboratorije in proizvajali ter prodajali konopljo.

Za oskrbo z elektriko določenih laboratorijev je kriminalna združba naredila obvod in izvedla tatvino elektrike. Na letni ravni so tako distributerjem ustvarili dolg v višini okoli 50 tisoč evrov. Vodja združbe je priskrbel tudi prirejena vozila, ki so jih člani združbe uporabljali za transport in preprodajo droge tako na območju Slovenije kot Avstrije, je pojasnil Donoša.

Policisti so v nadaljevanju ugotovili, da se je vodja kriminalne združbe povezal s 34-letnim državljanom Slovenije, ki prebiva na območju Bosne in Hercegovine (BiH). Vzpostavila sta sodelovanje, združbe pa so si na podlagi tega izmenjevale kurirje, vozila in si pomagale pri preprodaji drog v Sloveniji in tujini. 34-letnik je organiziral tudi prevoz večje količine orožja prek Nemčije v Belgijo. V Nemčiji so vozilo z avtomatskimi puškami, pištolami in naboji zasegli varnostni organi. Po tem zasegu se je del kriminalne združbe preselil na območje Salzburga, kjer je nadaljeval z enakimi dejanji.

Policisti so prestregli kurirja, ki je z območja Bleda v Avstrijo peljal kilogram heroina. Policija je kurirje nato prijela v Avstriji. Člani so za izogibanje organom pregona uporabljali planinske poti in stari prehod Ljubelj na Gorenjskem, kjer sta si združbi izmenjali drogo in denar. Na mejnem prehodu Jezersko so tudi opazovali delo policije, da so lahko kar najbolje ocenili, kdaj so lahko tudi prek tega prehoda tihotapili drogo.

Brezkompromisno izterjevali dolgove

Kriminalna združba se je ukvarjala tudi z izterjavo dolgov. Pri tem so bili izjemno nasilni in brezkompromisni. V enem primeru so tako želeli prisiliti dolžnika k prodaji lastnega organa.

V zaključku akcije pretekli teden je sodelovalo več kot 500 policistov in kriminalistov iz vse Slovenije, ki so pri 28 osumljenih opravili več kot 50 hišnih in drugih preiskav. V sami zaključni akciji so zasegli 11 kilogramov amfetamina in več kot 3.000 tabletk ekstazija, več deset kilogramov posušene konoplje, kilogram heroina in več kot 5.000 sadik konoplje. V vseh stanovanjskih hišah so zasegli tudi za več kot 300 tisoč evrov vredne opreme. Našli so tudi dve avtomatski puški, dve pištoli in eno puško. Zasegli so okoli 300 tisoč evrov gotovine, preiskali pa tudi bančne trezorje.

Zoper 49 oseb so podali kazensko ovadbo za kazniva dejanja s področja droge in orožja. Med preiskavo ugotovili, da je združba prodala vsaj en kilogram heroina, 28 kilogramov kokaina, 130 kilogramov konoplje ter proizvedla in preprodala okoli 34 kilogramov amfetamina. Vodja združbe si je s kriminalnimi dejanji protipravno pridobila več kot milijon evrov. Preiskava se nadaljuje, na sodišče pa je bilo že privedenih 15 osumljencev, zoper 14 je bil odrejen pripor.

POLICIJA
Kriminalna združba Kriminalna združba
POLICIJA
Kriminalna združba Kriminalna združba
POLICIJA
Kriminalna združba Kriminalna združba
POLICIJA
Kriminalna združba Kriminalna združba
POLICIJA
Kriminalna združba Kriminalna združba
POLICIJA
Kriminalna združba Kriminalna združba
POLICIJA
Kriminalna združba Kriminalna združba
POLICIJA
Kriminalna združba Kriminalna združba
POLICIJA

Po ugotovljeni povezavi so se povezali avstrijski in slovenski organi

Vodja urada državne kriminalistične policije Salzburg Christian Voggenberger je predstavil aktivnosti avstrijskih policistov in kriminalistov. Avstrijski organi so poleti prejeli več indicev, da sta 33-letni bosanski državljan in 38-letni avstrijski državljan trgovala z večjimi količinami drog na območju Salzburga. Oba naj bi prepovedano drogo kupovala v Sloveniji.

Zaradi zaznanih kriminalnih dejanj je avstrijsko tožilstvo izdalo nalog za tajno opazovanje. Med preiskavo so avstrijski organi prejeli še indic, da naj bi 32-letni bosanski državljan in njegov 42-letni brat trgovala z večjimi količinami drog na območju Salzburga. Droge sta kupovala v Sloveniji, za transport pa sta uporabljala vozilo s slovensko registrsko oznako.

Avstrijski organi so vzpostavili stik s slovenskimi in ugotovili, da sta preiskavi povezani. Nato so se v Kranjski Gori sestali predstavniki avstrijskih in slovenskih kriminalistov ter dorekli nadaljnje skupne ukrepe.

Preiskava združbe, v kateri se je na avstrijski strani znašlo več avstrijskih in bosanskih državljanov, ki so sodelovali s kriminalno združbo na slovenski strani, je bila dolga in zahtevna, pravijo policisti.

Zaključena je bila s sedmimi aretacijami in privedbo v salzburški zapor. Aretiranih je bilo pet avstrijskih državljanov starih 22, 24, 25, 38 in 64 let ter dva bosanska državljana stara 32 in 33 let. Že novembra sta bila v Zgornji Avstriji prijeta 42-letni bosanski in 40-letni avstrijski državljan.

Policisti so skupno opravili 12 hišnih preiskav, od tega eno v Zgornji Avstriji in eno v Zvezni republiki Nemčiji. Zasegli so 12.516 gramov marihuane in 792 gramov kokaina. Prav tako so avstrijski organi zasegli dve osebni vozili, motorno kolo, štiri luksuzne zapestne ure, mobilni telefoni, računalnike, nosilce podatkov in gotovino v višini več kot 500.000 evrov. Zasegli so tudi eno ročno strelno orožje, plinsko oziroma strašilno pištolo anabolike, steroide in zdravila.

Predkazenski postopek je ves čas usmerjalo specializirano državno tožilstvo

Na specializiranem državnem tožilstvu so dlje časa usmerjali predkazenski postopek zoper v dva dela razvejano mednarodno organizirano hudodelsko združbo, in sicer zaradi suma izvrševanja kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom.

Razvejana kriminalna združba je delovala na širšem območju Slovenije, Avstrije in Italije. Eno celico, ki je izvirala iz Kranja in je delovala najmanj od 26. marca 2021 do 14. maja 2021, je iz tujine vodil državljan Srbije, v njej je sodelovalo najmanj šest dodatnih oseb. Drugo celico, ki je izvirala iz Jesenic in je delovala najmanj od 12. februarja 2019 do 9. januarja 2023, je vodil državljan Slovenije, v njej pa je sodelovalo najmanj dodatnih 26 oseb.

Osumljenci naj bi preprodajali velike količine prepovedane droge (heroin, kokain, konopljo, amfetamin, ekstazi), policisti so pri nekaterih našli tudi prepovedano avtomatsko orožje. Predkazenski postopek s sočasnimi hišnimi preiskavami v Sloveniji in Avstriji je bil zaključen 9. in 10. januarja letos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje