Fotograf Tone Stojko: Curek solzivca so mi usmerili naravnost v obraz

Novice 16. Sep 202113:25 > 17:22 0 komentarjev
solzivec na protestih
Legendarni fotograf Tone Stojko je pred meseci zaradi policijskega ukrepanja potreboval zdravniško pomoč. (foto Tone Stojko)

Zaradi policijskega ukrepanja na včerajšnjih protestih pred državnim zborom je legendarni fotograf potreboval zdravniško pomoč. To se mu je zgodilo prvič v več kot 50-letni karieri dokumentiranja velikih protestov.

73-letni Tone Stojko je legenda med fotografi. Številne njegove fotografije so del kolektivnega zgodovinskega spomina, del narodnega bogastva. Prav on je denimo posnel znamenito fotografijo aretacije Janeza Janše, ki je bila uvod v proces proti četverici.

Dokumentiral je praktično vse večje in pomembnejše proteste od leta 1968.

Včeraj, ob izgredih pred državnim zborom, pa se mu je v 52-letni karieri prvič med opravljanjem službe zgodilo, da ga je policist s curkom solzivca poškropil neposredno v obraz. Svojo izkušnjo je danes opisal na Facebooku: “Ob prvih ukrepih policije je policaj z očali in veliko posodo s solzilnim plinom spustil velik curek vame, in to direktno v obraz. Uspel sem posneti dva posnetka. Na drugem posnetku (fotografija zgoraj, op. a.) se vidi tudi policaja. Tega obtožujem namernega poškodovanja novinarja-fotoreporterja.”

Na prvem posnetku (fotografija spodaj) so vidne samo kapljice, ki letijo naravnost v fotografski objektiv in obraz za njim.

Solzivec - kapljice
Tone Stojko

Zaradi tega je bil prisiljen poiskati zdravniško pomoč. “Substance ne moreš spraviti s kože. Dobesedno jo je treba spraskati s sebe, milo in voda nista dovolj. Bolj se umivaš, bolj te peče. Bolj sem se čistil, hujše je bilo. Moral sem na urgenco.”

Ko smo danes govorili z njim, je še vedno čutil posledice, draženje, pekoč občutek. Pravi sicer, da trajnih posledic ne bo. Je pa razočaran nad policijo. “Ne morem verjeti, kako lahko nekoga poškropijo naravnost v obraz. In to celo novinarja/fotografa, ki je tam zato, da dokumentira dogajanje. Nikoli, niti v bivših časih, ne v tujih deželah, kjer bi to bolj pričakoval, se mi še ni zgodilo kaj takega.”

Kar zadeva ukrepanje policije, meni, da so s tem, ko so šli v akcijo, le še bolj razjarili agresivno manjšino. Nekateri včerajšnji prizori so ga pretresli. “Slikanega imam fanta, ki je ležal pred parlamentom, pa so ga trije prijatelji odnesli do Maximarketa. Bil je v nezavesti. Žalosten prizor. Mlad človek leži negiben pred parlamentom.”

Poškodovanec pred parlamentom
Tone Stojko

Izvid z urgence pa si bo, kot napoveduje, uokviril. “Kot dokument nekega sedanjega časa.”

Tone Stojko
Žiga Živulović jr. /BOBO

Tone Stojko (na sredini) februarja letos na odprtju fotografske razstave v Kranju.

Več o dogajanju na izgredih:

>> NASILNI IZGREDI: KOGA OBRAVNAVA POLICIJA
>> JUTRO PO IZGREDIH: KAKO JE VIDETI PARLAMENT
>> NOVI POSNETKI VČERAJŠNJIH IZGREDOV
>> IZGREDI V LJUBLJANI: SOLZIVEC IN VODNI TOP, VEČ POŠKODOVANIH POLICISTOV
>> IZGREDNIKI METALI SMETNJAKE, PO ZRAKU LETELE BAKLE
>> TRENUTEK, KO SO V PARLAMENT PRILETELE PRVE BAKLE
>> POLICIJA PO LETU DNI ZNOVA UPORABILA VODNI TOP
>> POLICIJA ZARADI NEMIROV KLICALA REZERVE
>> JANŠA: VLADA NE BO POPUŠČALA NOBENIM PRITISKOM

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!