Pred začetkom smučarske sezone: kakšna bo cena vozovnic in kakšne bodo omejitve?

Gospodarstvo 31. Okt. 202111:55 > 12:311 komentar
Delite:
Smučanje
Foto: Borut Živulović/BOBO

Konec novembra oziroma začetek decembra, so odgovori s slovenskih smučišč, kdaj bodo zagnali svoje naprave in sprejeli prve smučarje. Cene vozovnic na največjih slovenskih smučiščih se ne bodo bistveno razlikovale, v povprečju pa bo potrebno za dnevno vstopnico odšteti nekaj več kot 30 evrov. Vsi v en glas upajo, da bo letošnja sezona boljša od zadnjih dveh. Večina smučišč do konca novembra ponuja nekoliko znižane cene v predprodaji.

Smučarska sezona je pred vrati. Tekmovalke in tekmovalci so pretekli konec tedna že odprli sezono z veleslaloma na avstrijskem ledeniku Rettenbach nad Söldnom, slovenska smučišča pa še čakajo na obilnejšo snežno pošiljko. V ciljni ravnini pred začetkom opravljajo še zadnja vzdrževalna dela pred zagonom naprav. Nekateri napovedujejo, da bodo vrata odprli že konec novembra, večina pa si prve smučarje obeta v začetku decembra. Za zdaj so slovenska smučarska pobočja še zelena in še čakajo na večjo snežno pošiljko.

Zadnji dve sezoni sta bili za slovenska smučišča zelo slabi. Na to je močno vplivala epidemija novega koronavirusa in s tem povezani ukrepi za omejitev širjena covida-19. Čeprav so imeli po večini dovolj snežne odeje, so zaradi zaprtja obratovali veliko manj kot pretekle sezone. Na smučišču v Cerknem so tako imeli le 13 smučarskih dni, na drugih pa upad smučarjev v zadnji sezoni ocenjujejo na okrog 40 do 50 odstotkov. Na Voglu bi bila lahko lanska sezona sicer ena boljših.

“Glede na debelo snežno podlago in obilico sončnih dni, bi bila lanska zimska sezona v normalnih okoliščinah ena izmed boljših,” pravi direktorica Aleksandra Fiorelli.

Na večini smučišč boste lahko do konca letošnjega leta pri nakupu vstopnic vnovčili tudi turistični bon. Kot je v N1 STUDIO povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, za zdaj kljub zaostrovanju razmer v državi veljavnost bonov ne namerava podaljševati.

Cene vozovnic smučišča
Foto : N1

Kranjska Gora malenkost dvignila ceno

V Kranjski Gori, kjer so se letos odločili za največjo investicijo v zadnjem desetletju, začetek zimske sezone predvidevajo konec novembra oziroma v začetku decembra, odvisno od vremena. Cena dnevne vozovnice bodo v letošnji sezoni za 1,5 evra dražja kot lani, zanjo pa bo potrebno plačati 37 evrov. Do konca novembra je sicer v predprodaji možno kupiti vozovnice za 34 evrov.

Pred sezono si želijo predvsem umiritev glede epidemije, saj ni ne želijo ponovnega mirovanja naprav v najlepših dneh.

Na Rogli verjamejo, da bodo izvedli sezono

Na Rogli bo v primerjavi s Kranjsko Goro evro cenejša. V predprodaji so ceno postavili pri 31 evrih, svoje naprave pa bodo predvidoma zagnali v začetku decembra.

“Verjamemo, da bomo ob možnostih, ki so na voljo za zagotavljanje PCT pogojev za goste in zaposlene, lahko svojo dejavnost – ob doslednem upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa – izvajali tudi v prihodnjih mesecih,” sporočajo z Rogle.

Na Pohorju zadovoljni s prodaji sezonskih vozovnic

Marprom, ki upravlja s smučiščem na mariborskem Pohorju, odprtje načrtuje v drugem ali tretjem vikendu decembra. Do zdaj so na največjem smučišču prodali več kot 1.300 sezonskih vstopnic, kar je več kot leto pred trem. Cena dnevne vozovnice bo znašala 33 evrov. Lani so našteli le 84.000 obiskovalcev, kar predstavlja 40 odstotni padec v primerjavi s preteklimi sezonami.

Na Pohorju so največ vložili v projekt odkupa zemljišč na Arehu, pred novo sezono pa so za stroške pripravljalnih del odšteli nekaj več kot 500.000 evrov.

Smučanje
Foto : Borut Živulović/BOBO

Na Kaninu čakajo 1,5 metra snega

Edino visokogorsko smučišče pri nas, Kanin, za obratovanja potrebuje vsaj 1,5 metra snega, da prekrije skalnato podlago. Ker nimajo sistema za umetno zasneževanje, so povsem odvisni od vremenskih pogojev. Kot pove direktorica in tudi predsednica Združenja žičničarjev Slovenije Manuela Božič Badalič, upajo na obratovanje čez vikend že v novembru, nato pa na polnih obratih od decembra naprej.

Dnevna vstopnica bo znašala 33 evrov, kar je nekoliko več kot lani, razlog pa so predvsem dvig cen naftnih derivatov in elektrike.

V Sloveniji je registriranih 49 smučišč, od tega jih pozimi obratuje 12. Po podatkih iz leta 2019 deluje nekaj manj kot 190 žičnic, kažejo podatki družbe K&Z, ki je pred dvema letoma opravila študijo Gorski centri v Sloveniji za gospodarsko ministrstvo.

Na Voglu lani 50 odstotkov manj smučarjev

Na Voglu s sezono običajno začenjajo sredi decembra. Tudi pri njih so nekoliko dvignili ceno dnevne vozovnice, ki bo zdaj stala 35 evrov. Do začetka decembra je v predprodaji zanjo potrebno odšteti 30 evrov. Lani so imeli v podjetju Žičnice Vogel, ki upravlja s smučiščem in je v lasti avstralsko-slovenskega poslovneža Anthony Tomažina, zaradi epidemije več kot 50 odstotni padec prihodkov, v prihodnjih letih pa napovedujejo menjavo starejših žičnic z novimi.

Na smučišču Cerkno porazna sezona v vseh pogledih

Tudi na smučišču Cerkno napovedujejo, da bodo svoja vrata odprli sredini decembra. Za dnevno vstopnico bo potrebno odšteti 33 evrov, kar je enako kot lani.

“Lanska sezona je bila za nas v vseh pogledih porazna,” o minuli sezoni odgovarjajo v Cerknem, kjer se lahko pohvalijo s šestimi sedežnicami.

Kako bo videti letošnja smučarska sezona?

Za zdaj natančnih in dokončnih informacij, pod kakšnimi pogoji bo potekala smučarska sezona, še ni. Pričakujemo lahko, da bo pogoj PCT veljal tudi na smučiščih, čeprav vlada tega uradno še ni sporočila.

Žičničarji so že poslali pobudo na Nacionalni inštitut za javno zdravje, da ne bi bilo omejitev števila potnikov niti na zaprtih napravah.

Na NIJZ pojasnjujejo, da koronske ukrepe predlaga strokovna skupina, o njih pa odloča vlada. NIJZ bo pred začetkom pripravil posodobljena priporočila, strokovna skupina pa za zdaj o tem še ni razpravljala.

Po priporočilih z letošnjega februarja velja, da je na zaprtih manjših žičniških napravah, kot so krožne kabinske žičnice, priporočen le en potnik. Izjeme so osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali so tudi sicer v tesnih stikih.

Na večjih zaprtih žičniških napravah je priporočena razdalja vsaj 1,5 metra, ob tem pa se priporočajo talne oznake za stojišča. Na sedežnicah in vlečnicah je priporočen en prost sedež med osebama, vozovnice pa naj se, kjer je mogoče, kupuje po spletu.

Komentari

Vaš komentar