160 let Slovenske matice, ki skrbi za ohranjanje kulture, znanosti in jezika

Kultura 04. Feb 202411:04 0 komentarjev
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

V skrbi za slovensko kulturo, znanost in jezik je bila 4. februarja 1864 ustanovljena takrat še tako imenovana Matica Slovenska. Jubilej so pri Slovenski matici obeležili s petkovo slavnostno akademijo, katere častna pokroviteljica je bila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Drevi bo v Viteški dvorani Križank še slavnostni koncert.

Kot je mogoče prebrati na spletni strani Slovenske matice, je bila le-ta na pobudo mariborskih rodoljubov ustanovljena s prostovoljnimi prispevki izobražencev, trgovcev in podjetnikov z namenom, da bi v slovenskem jeziku tiskala zahtevnejša dela z različnih področij, dvigovala raven izobraženosti in znanja, ustvarjala slovensko izrazoslovje za različne stroke.

Prvi vrhunec je doživela na začetku stoletja, ko so njene knjige izhajale v visokih nakladah in je vzdrževala stike z univerzami in akademijami od Londona do Peterburga. Med prvo svetovno vojno je prišla v spor z oblastjo zaradi izdaje knjige o ravnanju avstrijskega vojaštva v anektirani Bosni, zato je bila njena posest konfiscirana.

Med obema vojnama je nadaljevala delo in pomagala ustanoviti Akademijo znanosti in umetnosti. Septembra 1941 se je v Slovenski matici ilegalno sestal Kulturni plenum OF, leta 1944 je bilo njeno delo z odlokom nemške uprave drugič ustavljeno, spet zaradi knjižnih izdaj, med njimi geografske monografije Slovenija. Po drugi vojni se je s težavo postavila na noge, novim oblastem se je zdela preveč konservativna, premoženje je bilo nacionalizirano. A je prevladalo stališče, da je Slovensko matico treba obdržati in njeno delo subvencionirati, še piše na spletni strani Slovenske matice.

Predsednica republike Pirc Musar  v nagovoru na slavnostni akademiji
Predsednica republike Nataša Pirc Musa v nagovoru na slavnostni akademiji (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Kot je v nagovoru na slavnostni akademiji opomnila predsednica republike Nataša Pirc Musar, so bili naši predhodniki sposobni zaznati ključne cilje naroda in se okoli njih poenotiti. Izrazila je željo, da bi bila tega, vsaj v ključnih ciljih in izzivih, ki so pred nami, sposobna tudi današnja družba

Predsednica republike je tudi izrazila prepričanje, da se bo v razmislek “kje smo kot družba, kot ljudje in kakšni hočemo biti” aktivno vključila tudi Slovenska matica in “tudi v prihodnje pomembno prispevala k iskanju ključnih kulturno-družbenih usmeritev slovenske družbe”.

Jubilej so pri Slovenski matici obeležili tudi z izdajo monografije Slovenska matica ob 160-letnici.

Na drevišnjem koncertu samospevov v Viteški dvorani Križank, ki ga pripravljajo ob slovenskem kulturnem prazniku in v počastitev 160. obletnice matice, se bodo predstavili mladi skladatelji in mladi solisti z izvedbami novih del, komornih skladb za glas, klavir, saksofon, violo in violončelo, ki so bile napisane na besedila uveljavljenih slovenskih pesnic in pesnikov, katerih izbor je iz svoje pesniške zbirke Mozaiki pripravila Slovenska matica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!