Beletrina postala koordinator dveh evropskih založniških projektov

Kultura 24. Avg 202311:28 0 komentarjev
Beletrina
Borut Živulović/BOBO

Založba Beletrina je postala koordinator dveh evropskih projektov - štiriletnega ThinkPub in dvoletnega Novel Europe. V okviru razpisa European cooperation projects bo z več evropskimi partnerji zagnala konzorcij ThinkPub, ki bo vzpostavil digitalno knjižnico, v sklopu projekta Novel Europe pa bodo izdali prevode 12 romanov iz prav toliko jezikov.

ThinkPub, katerega cilj je vzpostavitev digitalne knjižnice oziroma učnega središča, ki bo služil pretoku izkušenj, vedenj in znanj v sektorju založništva, je po besedah direktorja Beletrine Mitje Čandra izjemnega pomena zato, “ker se bo skozi projekt Beletrina vzpostavila kot središče najbolj sodobnih iskanj in inovacij na področju evropskega založniškega sektorja”.

Konzorcij ThinkPub poleg slovenske Beletrine združuje še partnerje iz Švedske, Norveške, Avstrije, Francije, Španije, Belgije, Bolgarije, Grčije, Cipra in Poljske.

Z dvema pridruženima partnerjema iz Slovenije – Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani in Študentsko organizacijo Slovenije – pa bo Beletrina v okviru razpisa Circulation of European literary works izpeljala projekt, katerega namen je z izdajo 12 romanov, prevedenih iz 12 evropskih jezikov, slovenski javnosti približati kakovostno evropsko literaturo.

Na seznamu avtorjev so Serhij Žadan (Ukrajina), Sofi Oksanen (Finska), Tomas Espedal (Norveška), Stefan Hertmans (Belgija), Sharon Dodua Otoo (Velika Britanija), Pol Guasch (Španija), Peter Nádas (Madžarska), Lucie Faulerova (Češka), August Strindberg (Švedska), Honore de Balzac (Francija), Grazia Deledda (Italija) in Ivo Andrić (nekdanja Jugoslavija).

Direktor Beletrine Mitja Čander.
Direktor Beletrine Mitja Čander. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Devet izbranih del bo prevedenih prvič. Izbor temelji na umetniških merilih, pri čemer vsa dela tako ali drugače obravnavajo ključne sodobne evropske dileme, kot so vprašanja meja, konfliktov, dekonstrukcije družbe, okoljske problematike ali marginaliziranih skupin. Med izbranimi deli je tudi ukrajinski roman, ki bo osnova za delo z ukrajinskimi begunci na slovenskih srednjih šolah, univerzah in v skupnosti, so prepričani pri Beletrini.

Beletrina je sredstva pridobila na dveh razpisih Evropske komisije. Skupna vrednost obeh projektov znaša skoraj 2,7 milijona evrov, EU bo zagotovila 60 odstotkov sredstev, so sporočili iz založbe.

Izvršna direktorica in prokuristka Beletrine Alma Čaušević Klemenčič je spomnila, da Beletrina že od leta 2014 snuje mednarodna partnerstva, omenjena projekta pa sta poleg evropske platforme Versopolis in projektov ArtAct in LitMag že četrti in peti projekt, za katera so v tej finančni perspektivi pridobili podporo Evropske komisije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!