Prvi mož WHO: zdravilo, ki ga najbolj potrebujemo, je mir

prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus
REUTERS/Denis Balibouse

Letno zasedanje Svetovne zdravstvene skupščine (WHA), najvišjega organa Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), se je danes začelo s pozivi k miru kot temeljnemu pogoju za zdravje. Vojna, še bolj kot pandemija, "maje in uničuje temelje, na katerih so prej stale stabilne družbe", je posvaril prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je v svojem uvodnem nagovoru izpostavil, da pandemije covida-19 v svetu še nikakor ni konec. “Ta virus nas preseneča na vsakem koraku, kot nevihta, ki udari po skupnosti vsakič znova, a še vedno ne moremo napovedati njene poti ali intenzitete,” je posvaril.

V revnejših državah še skoraj milijarda ljudi ni bila cepljena proti covidu-19. Le 57 držav je doseglo vsaj 70-odstotno precepljenost prebivalstva, skoraj vse te države so bogate. “Še naprej moramo spodbujati vse države, da dosežejo 70-odstotno precepljenost, kakor hitro bo mogoče, vključno s 100-odstotno precepljenostjo starejših od 60 let, 100-odstotno precepljenostjo zdravstvenih delavcev ter 100-odstotno precepljenostjo tistih z drugimi bolezenskimi stanji,” so Tedrosove besede povzeli v WHO.

A pandemija ni edina kriza v svetu, je nadaljeval. Svet se sooča z nevarnim sovpadanjem bolezni, suše, lakote in vojne, ki jih poganjajo podnebne spremembe, neenakost in geopolitično rivalstvo.

Letno zasedanje Svetovne zdravstvene skupščine (WHA)
REUTERS/Denis Balibouse

Vojna, še bolj kot pandemija, “maje in uničuje temelje, na katerih so prej stale stabilne družbe”, je posvaril prvi mož WHO. Posledice so pogosto bolezni, pomanjkljiva zdravstvena oskrba in duševne težave. “Zdravila, ki ga najbolj potrebujemo, WHO ne more zagotoviti: to je mir,” je dejal.

Pred tem so že številni drugi vodje držav in vlad v svojih nagovorih poudarili, da gresta globalna varnost in zdravje z roko v roki.

Kontroverznih tem ob ukrajinski vojni na tokratnem zasedanju skupščine tudi sicer ne bo manjkalo. Med njimi so morebiten zavezujoč dogovor o naslavljanju pandemije covida-19, pa tudi vprašanje, od kod dejansko izvira virus sars-cov-2, potem ko je Peking blokiral iskanje vzrokov za njegov nastanek na Kitajskem.

Skupščina bo medtem v torek predvidoma potrdila drugi mandat Tedrosa na čelu WHO. Kot edinega kandidata za ta položaj ga je v imenovanje predlagal izvršni odbor WHO.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.