62.000 prekrškovnih postopkov proti kršiteljem covidnih ukrepov

N1 video 07. Sep 202214:23 > 18:15 5 komentarjev

Ministrstvo za pravosodje je analiziralo pravno podlago za prekrškovne postopke proti posameznikom, ki so kršili covidne odloke Janševe vlade. Sledila naj bi priprava predlogov za ustavitev postopkov oziroma za odpravo glob, ki so bile izrečene na osnovi neustavnih oziroma nezakonitih odlokov. Rešitev za povrnitev glob in ustavitev postopkov bodo na ministrstvu pripravili do konca januarja 2023.

Vlada je obravnavala analizo pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih proti posameznikom zaradi kršitev ukrepov zoper virusno bolezen covid-19. Analizo, ki so jo pripravili na pravosodnem ministrstvu, je po koncu seje predstavila ministrica Dominika Švarc Pipan.

V analizi so izpostavili pravne podlage, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih, katere odloke prejšnjih vladajočih je kot neustavne ali nezakonite prepoznalo ustavno sodišče, v luči njegovih odločitev pa so analizirali še druge odloke.

Zaradi kršitev ukrepov za zajezitev covida-19 je bilo uvedenih več kot 62.000 prekrškovnih postopkov, je neuradne informacije N1 na novinarski konferenci potrdila Švarc Pipan. Pri tem je bila daleč najbolj dejavna policija, inšpektorati pa bistveno manj – policija je uvedla kar 98 odstotkov prekrškovnih postopkov. Vrednost vseh izrečenih glob znaša 5,5 milijona evrov. “1,7 milijona evrov glob je bilo plačanih prostovoljno, preostale globe – v znesku okoli štirih milijonov evrov, pa so še v izterjavi,” je povedala Švarc Pipan.

V analizo sta bila zajeta predvsem dva zakonska okvira: zakon o nalezljivih boleznih in zakon o javnih zbiranjih. Analizirali so 533 odlokov, ki so bili sprejeti za obvladovanje epidemije. V analizo so zajeli obdobje od začetka epidemije do 31. maja letos.

Rešitve za povrnitev glob bodo pripravili do konca januarja 2023

Analizi bo sledila priprava predlogov za ustavitev postopkov oziroma za odpravo glob, ki so bile izrečene na osnovi neustavnih oziroma nezakonitih odlokov. Ministrstvo za pravosodje bo v sodelovanju z notranjim ministrstvom in vladno službo za zakonodajo do konca januarja 2023 pripravilo normativne rešitve. Ob tem je Švarc Pipan poudarila, da v globe, ki so bile izrečene na podlagi zakonitih in ustavnih zakonov ter predpisov, ne bodo posegali.

Pri pripravi rešitve bodo upoštevali ustavne odločbe. Pri odlokih, ki jih ustavno sodišče še ni presojalo, pa bodo s pomočjo strokovne javnosti po načelih, ki jih nakazalo ustavno sodišče, presojali, ali so zakoni neustavni. “Presoja ustavnosti je mogoča tudi na strokovni ravni,” je rekla Švarc Pipan.

O tem, kakšne bodo natančno te rešitve, od kod bo vlada zagotovila sredstva za povrnitev glob in koliko ljudi bo dobilo potrjene globe, še ni mogoče govoriti, je povedala ministrica.

“Gre za neobičajen poseg. Je pa nujen, saj podlaga v osnovi ni bila ustavno skladna, zakonita ali sorazmerna,” je dodala Švarc Pipan. “Želimo sanirati situacijo, ki se ne bi smela zgoditi, niti v kriznih razmerah,” je povedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje