Afera Koprivnikar: pogojne kazni za štiri nekdanje policiste

Slovenija 14. Jun 202115:01 > 15:18 0 komentarjev
Policija, kiminalistična preiskava, drzne tatvine
Borut Zivulovic/BOBO

Štirim nekdanjim policijskim sindikalistom iz zadeve Koprivnikar je sodišče določilo pogojne kazni za dogovarjanje o prometnem nadzoru nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. "Mislim, da je po dogodku policija ravnala v skladu s pravilniki, internimi kodeksi in zakonodajo, rezultat česar je tudi današnja sodba," izid sojenja komentira nekdanji minister.

Štirje nekdanji člani Sindikata policistov Slovenije Vojko Marguč, Miha Sakač, Zoran Petrović in Denis Kadirić so novembra 2015 organizirali večerno prometno kontrolo takratnega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja z namenom, da diskreditirajo ministra.

Člani Sindikata policistov Slovenije so tedaj stavkali, potekala so pogajanja z vladno stranjo, sindikalisti so računali, da če bodo Koprivnikarja zalotili voziti pod vplivom alkohola, bi tako poslabšali njegovo kredibilnost vladnega pogajalca.

Kot poroča Večer, je sodišče Marguču izreklo 10 mesecev zapora s preizkusno dobo 2 leti in denarno kazen dva tisoč evrov, Petroviču in Kadiriču po 8 mesecev zapora s preizkusno dobo 2 leti in 1.500 evrov denarne kazni, Sakaču leto dni zapora s preizkusno dobo dve leti in 2.250 evrov kazni. Sodba še ni pravnomočna, stranke se lahko pritožijo.

Koprivnikar pohvalil odziv policije

“Od samega dogodka dalje trdim, da gre za notranjo zadevo policije. Zame namreč sam dogodek ni imel nobenih posledic, policijska kontrola ni pokazala nobenih nepravilnosti,” nam je v odzivu dejal nekdanji minister Koprivnikar (na sliki spodaj), ki danes dela kot svetovalec za digitalizacijo.

“Mislim, da je po dogodku policija ravnala v skladu s pravilniki, internimi kodeksi in zakonodajo, rezultat česar je tudi današnja sodba. Kar se tiče obravnave politikov in javnih osebnosti menim, da morajo biti obravnavani enako kot vsi ostali državljani – tako ko gre za ugodnosti kot tudi pri kaznovanju, ne pa, da se nekoga, kot pravimo, vzame na piko.”

Boris Koprivnikar
Borut Živulović/BOBO

Odvetniki obtoženih: Očitki ne pijejo vode.

Sodišče je sledilo predlogu tožilstva, ki je za obdolžene predlagalo pogojne kazni. Zagovorniki so želeli oprostitev. Minuli teden so namreč v zaključnih besedah ugotavljali, da očitki o kaznivih dejanjih ne pijejo vode.

Tožilstvo je namreč umaknilo obtožnico zoper škofjeloška policista, ki sta dogovorjeno prometno kontrolo izvedla, z utemeljitvijo, da ker Koprivnikarju s tem ni nastala nobena škoda, to ne izpolnjuje definicije kaznivega dejanja. In če torej sama prometna kontrola ni bila kazniva, kako je lahko kaznivo nagovarjanje ali dogovarjanje o tem, so izpostavljali zagovorniki. Zato so zahtevali oprostitev obdolženih. Ti so sicer že leta 2016 zaradi tega izgubili službo v policiji, a je Sakaču s tožbo na delovnem sodišču uspelo to razveljaviti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!