Premier od ministrice terja dopolnitev poročila, vlada razrešila Gojkoviča

Slovenija 19. Jan 202413:59 > 20:27 30 komentarjev
Dominika Švarc Pipan in Robert Golob
Foto: Borut Živulović/Bobo

Premier Robert Golob se je danes sestal z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ločeno pa tudi s predsednico Socialnih demokratov Tanjo Fajon. Pravosodni ministrici je naložil, da mora preliminarno poročilo o spornem nakupu sodne stavbe, ki mu ga je danes posredovala, še dopolniti. Vlada pa je na večerni dopisni seji potrdila predlog Švarc Pipan in z mesta generalnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu razrešila Uroša Gojkoviča.

Predsednik vlade Robert Golob se je danes ločeno sestal z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan in predsednico Socialnih demokratov Tanjo Fajon. Kot so sporočili iz Golobovega kabineta, je prejel tudi preliminarno poročilo pravosodne ministrice o nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, ki pa ga mora ta v skladu s premierjevimi pričakovanji še dopolniti. “Predsednik vlade od ministrice za pravosodje pričakuje razjasnitev vseh okoliščin nakupa,” so še navedli v Golobovem kabinetu.

Švarc Pipan je v pogovoru s premierjem navedla, da ob pregledu vse dokumentacije ugotavlja, da so jo strokovne službe pri nakupu sodne stavbe zavajale. Ministrica je predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča, ki jo je vlada na večerni dopisni seji potrdila.

Kot smo poročali, je premier Golob pravosodni ministrici in njenemu državnemu sekretarju Igorju Šoltesu včeraj naložil, da mu posredujeta poročilo o odgovornosti vseh, ki so sodelovali pri pripravi pogodbe s podjetjem primorskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja, in podata pojasnila o tem poslu. Ocenjeval naj bi namreč, da morajo tisti zaposleni na ministrstvu za pravosodje, ki so operativno vodili posel, odgovarjati.

Kot je znano, je posel nakupa sodne stavbe vodil generalni sekretar ministrstva za pravosodje Gojkovič, ki je bil v preteklosti predsednik odbora SD v Hajdini. Prav tako je pri tem poslu kot vodja službe za nepremičnine in investicije sodeloval Simon Starček, nekdanji podpredsednik odbora SDS za izobraževanje, ki je bil v času tretje Janševe vlade namestnik generalnega direktorja Fursa Ivana Simiča. Starček je tudi sopodpisan pod sporno kazensko ovadbo v aferi slovenski Watergate, ki jo je tožilstvo, kot je znano, zavrglo. V nakup sodne stavbe je bila vključena tudi vodja finančne službe na pravosodnem ministrstvu Janja Garvas, ki je bila v preteklosti generalna sekretarka Janševe vlade.

Nova sodna stavba na litijski
Foto: N1

Da bo ministrica predlagala razrešitev generalnega sekretarja Gojkoviča, na katerega naj bi bila od začetka spornega posla prenesena vsa pooblastila za nakup, so na ministrstvu za pravosodje za N1 povedali že včeraj. Prav tako so nam dejali, da preučujejo možnosti za premestitev Starčka in Garvas na drugi delovni mesti, na katerih ne bosta imela vodstvenih pooblastil. Starček je po naših informacijah soglasje za premestitev že dal.

Po besedah naših virov je premier z izpeljavo nakupa zelo nezadovoljen. Vsak dan prihajajo na dan novi obremenjujoči dokazi o spornem ravnanju ministrstva za pravosodje, ob tem pa se postavlja tudi vprašanje, kakšen zgled daje država svojim državljanom.

Danes je pred kamere sicer stopila predsednica SD Tanja Fajon. Dejala je, da je treba najprej razčistiti okoliščine spornega nakupa, če bodo ugotovljene nepravilnosti, pa bodo v stranki ravnali odgovorno. “Vsi si seveda želimo, skupaj z ministrico, zaščititi javni interes,” je dodala.

Vendar pa mnogi vidni člani SD menijo, da je afera sodna stavba stranki povzročila ogromno škodo in da bi morala ministrica Švarc Pipan odstopiti. Takšno mnenje naj bi prevladovalo tudi v poslanski skupini SD, ki naj bi ministrici že na četrtkovem sestanku odrekla podporo. Nekateri Socialni demokrati v neuradnih pogovorih spominjajo, da je SDS zoper ministrico napovedala interpelacijo, ki pa jo bo državni zbor obravnaval šele čez dva meseca, torej le malo pred evropskimi volitvami. Pričakujejo, da bo napad opozicije tedaj brez zavor, kar bi se kaj lahko odrazilo na rezultatu stranke na volitvah v Evropski parlament.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje