Fajon o Švarc Pipan: Če bomo ugotovili nepravilnosti, bomo odgovorno ravnali

Slovenija 19. Jan 202412:14 > 13:53 13 komentarjev

Afera sodna stavba je močno zatresla stolček pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan, zatresla pa je tudi odnose znotraj Socialnih demokratov. Predsednica SD Tanja Fajon je sicer minuli konec tedna dejala, da Švarc Pipan še vedno uživa podporo stranke, a je bilo v zadnjih dneh iz SD moč slišati, da naj bi stranka ministrici podporo odrekla. Fajon je danes stopila pred kamere in poudarila, da je treba najprej razčistiti okoliščine, v primeru, da bi ugotovili nepravilnosti, pa bodo v stranki ravnali odgovorno. Nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek pa je dejala, da so zelo pomembni videz, integriteta in politična odgovornost, zato bi morala Švarc Pipan odstopiti. Če tega do interpelacije ne bo storila, je ne bo podprla, je dejala.

Predsednica SD Tanja Fajon je po pritisku javnosti v zvezi z zgodbo nakupa sodne stavbe, ki ga je odobrilo ministrstvo za pravosodje z ministrico Dominiko Švarc Pipan na čelu, dejala, da si v SD želijo razjasnitev okoliščin in dejstev v povezavi s tem “spornim nakupom”. Ko bodo dejstva bolj jasna, se bodo odločali naprej. “Vsi si seveda želimo, skupaj z ministrico, zaščititi javni interes,” je dejala.

Ko bodo prejeli vsa pojasnila, se bodo v stranki odločali, kako naprej. Če bodo ugotovili nepravilnosti, bodo tedaj sprejeli nadaljnje poteze in “ve se, kaj sledi”. “Nihče nima pri nas bianco zaupanja,” je dejala Fajon. Trenutno poteka na ministrstvu sicer notranja revizija.

Na vprašanje, ali ministrica še uživa njeno zaupanje, se je Fajon izognila neposrednemu odgovoru in ponovila, da je v tem trenutku ključna razjasnitev vseh dejstev. Predsednica SD ministrice sicer ni pozvala k odstopu, saj potrebujejo odgovore. “Če je bilo karkoli narobe, bomo odgovorno ravnali,” je dejala.

Fajon Švarc Pipan
Žiga Živulović Jr./BOBO

Šetinc Pašek: Pomemben je videz, pomembna je integriteta

Pred kamere je stopila tudi nepovezana poslanka, ki so jo izključili iz Svobode, Mojca Šetinc Pašek. Dejala je, da si je na podlagi medijskih poročanj ustvarila lastno stališče.

“Pomemben je videz, pomembna je integriteta in pomembna je politična odgovornost. In to je veljalo tako v primeru Sanje Ajanović Hovnik, v primeru Marjana Šarca in menim, da mora veljati tudi pri Domniki Švarc Pipan, kakor tudi pri Emiliji Stojmenovi Duh,” je dejala.

“Ne gre za to, kaj je vedela in česa ni vedela. Ona je tista, ki vodi ministrstvo, in ona je za delo ministrstva odgovorna,” je dejala Šetinc Pašek. Če ministrica do interpelacije, ki jo je napovedala SDS, ne bo odstopila, “vem, kako bom ravnala”.

NSi zahteva komisijo za nadzor javnih financ

V NSi so v četrtek zahtevali sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ. Članom Komisije za nadzor javnih financ predlagajo, da računskemu sodišču predlagajo izvedbo revizije pravilnosti in smotrnosti poslovanja.

Sektorju proračunske inšpekcije ministrstva za finance ob tem predlagajo, da opravi nadzor nad porabo sredstev iz državnega proračuna pri sklenitvi pogodbe.

Prav tako članom komisije priporočajo, naj pozove ministrstvo za javno upravo, da ji v 15 dneh posreduje analizo, ki prikazuje podatke o tem, v kakšnem deležu pravnih poslov je bila pred pridobitvijo nepremičnega premoženja države v vrednosti nad milijonom evrov opravljena cenitev premoženja, so sporočili iz NSi.

Neuradno naj Švarc Pipan ne bi imela podpore SD

Ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan se zaradi afere sodna stavba že več kot teden dni močno maje ministrski stolček. Na četrtkovem jutranjem sestanku je skupaj z državnim sekretarjem na pravosodnem ministrstvu Igorjem Šoltesom premierju Robertu Golobu ustno pojasnila vse postopke nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani in kdo je odgovoren za operativno izpeljavo postopka nakupa. Švarc Pipan je po sestanku pri premierju Golobu dejala, da še vedno uživa podporo predsednika vlade.

V četrtek zvečer je ministrica sicer sporočila, da bo predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča. Na ministrstvu prav tako preučujejo možnosti za premestitev vodje službe za nepremičnine in investicije Simona Starčka in vodje finančne službe Janje Garvas. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za pravosodje, naj bi ju premestili na druga delovna mesta, na katerih ne bosta imela vodstvenih pooblastil.

Švarc Pipan je sicer dejala, da o odstopu s položaja ne razmišlja, saj da bi bila to najlažja pot in da bi se v tem primeru, če je šlo pri nakupu stavbe, nekatere stvari pometle pod preprogo.

Nova sodna stavba na litijski
Foto: N1

Je bilo pa že v zadnjih dneh iz stranke SD, katere članica je Dominika Švarc Pipan, moč slišati, da so Socialni demokrati odrekli podporo pravosodni ministrici in da bi morala odstopiti z ministrske funkcije. Nekateri naši sogovorniki iz vrst SD so tudi ocenili, da je sporni nakup sodne stavbe stranki povzročil veliko škodo, ki se bo, če ministrica ne bo odstopila, le še povečevala. Prav tako je iz SD mogoče slišati še, da Švarc Pipan z odstopom že zamuja.

Po četrtkovi seji vlade, ko je večina ministrov že zapustila vladne prostore, se je Dominika Švarc Pipan še nekaj časa zadržala na vladi, prav tako so tam dlje časa ostali predsednica SD Tanja Fajon, generalni sekretar stranke Klemen Žibert in minister za gospodarstvo iz vrst SD Matjaž Han. Ali so bili na skupnem sestanku pri predsedniku vlade Robertu Golobu, ni znano, se je pa zgodaj popoldne odvil sestanek poslanske skupine SD, na katerem pa Dominike Švarc Pipan ni bilo.

Predsednica SD in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je sicer minulo nedeljo dejala, da Švarc Pipan še vedno uživa podporo stranke, v tem tednu pa se je izogibala vprašanjem na to temo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje