Bandelli iz Svobode prestopa v Desus: “Nisem mogel uveljavljati svojih pravic”

Slovenija 20. Jan 202312:19 16 komentarjev
Marko Bandelli
Marko Bandelli. (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Iz največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda z današnjim dnem izstopa nekdanji minister in poslanec SAB Marko Bandelli. Kot je zapisal v izstopni izjavi, mu od priključitve stranke SAB k Svobodi ni bilo omogočeno, da bi uveljavljal svoje pravice in dolžnosti. Za N1 je Bandelli potrdil, da se iz Gibanja Svobode seli v Desus, vsaj za zdaj pa se za predsednika stranke upokojencev ne namerava potegovati.

Zatem ko je konec minulega leta iz Gibanja Svoboda izstopila nekdanja podpredsednica Marta Kos, pred dnevi pa je mesto predsednice sveta stranke zapustila Mirta Koželj, je danes iz največje koalicijske stranke izstopil nekdanji kohezijski minister in poslanec SAB Marko Bandelli.

Kot je zapisal v izstopni izjavi, ki jo je naslovil na generalno sekretarko stranke Tamaro Kozlovič, v vednost pa jo je poslal tudi predsedniku stranke Robertu Golobu, se je za izstop odločil, ker naj ne bi imel možnosti uveljavljati svojih pravic.

“Tako, kot je razvidno iz 11. člena statuta stranke, imajo člani pravico pri oblikovanju politik stranke ter sodelovati pri njihovem izvajanju. Pravico biti voljeni v organe strank, predvsem pa pravico kandidirati za voljene in imenovane funkcije. Po 12. členu statuta imajo člani stranke dolžnost aktivno sodelovati in si prizadevati za udejanjenje temeljnih vrednot in ciljev, zaradi katerih je bila stranka ustanovljena,” je zapisal. “Predvsem pa morajo člani stranke krepiti enotnost in ugled stranke,” je še dodal.

Kot je pojasnil, mu od pripojitve stranke SAB h Gibanju Svoboda ni bilo omogočeno uveljavljati njegovih pravic in dolžnosti. “Kot podjetnik in desetletni politično aktivni državljan, bivši župan, minister in poslanec imam željo ustvarjati boljše pogoje za državljane, trajnostni razvoj in rast našega gospodarstva, predvsem pa delovati za šibkejšo kategorijo, kot so upokojenci in njihove pravice,” je še navedel in Golobovi stranki zaželel veliko uspeha.

Iz Svobode v Desus

Bandelli je za N1 potrdil, da prestopa v Desus, ker da je Gibanje Svoboda v parlamentu premalo zastopana. “V osmih mesecih bi se moralo pokazati, da je pomembni člen družbe in si prislužiti del ugleda,” je opozoril Bandelli in dodal, da vlada upokojence postavlja na stranski tir.

V stranki upokojencev je Bandelli prepoznal velik potencial, v njej bo aktiven član, za zdaj pa se ne namerava potegovati za predsednika stranke. Sedanji predsednik Ljubo Jasnič je sicer za medije že napovedal, da za nadaljnje vodenje Desusa ne bo več potegoval, saj meni, da morajo stranko prevzeti mlajše sile.

Bandelli očita vladi, da se doslej ni pravilno odzvala na inflacijo. Po njegovih navedbah si upokojenci že tako težko kaj privoščijo, veliko pa jih je zaradi nizke pokojnine celo pod pragom preživetja. Zavzema pa se tudi za vlaganje v podjetništvo, ki da je izjemnega pomena za boljši jutri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje