Banke o tem, ali bodo mlade družine lahko zdaj do stanovanja prišle lažje

Gospodarstvo 07. Apr 202220:09 > 11. Apr 2022 08:32 5 komentarjev
bloki, Ljubljana
Bor Slana/BOBO

Stanovanjska jamstvena shema, ki jo je v sredo sprejel državni zbor, bo pomagala zelo majhnemu številu mladih družin, napovedujejo v bankah. V NLB pravijo celo, da se obseg kreditiranja sploh ne bo povečal.

Državni zbor je v sredo brez glasu proti sprejel zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki ga je pripravil podmladek stranke SDS, v parlamentarno proceduro pa so ga poslale koalicijske poslanske skupine ter SNS, manjšinska poslanca ter nepovezana poslanka Mateja Udovč. Kot so pojasnili, je cilj zakona mladim družinam z nizko kreditno sposobnostjo omogočiti lažje, enostavnejše in hitrejše reševanje prvega stanovanjskega vprašanja. Na drugi strani so nekateri poslanci ter inštitut za študije stanovanj in prostora opozorili, da bo zakon zaradi povečanega povpraševanja povzročil dvig cen nepremičnin.

V bankah pa so prepričani, da zaradi tega predloga ne bo spremenilo skoraj nič.

Jamstvo za do 200.000 evrov kredita

Zakon bo omogočil, da bo določena skupina prebivalstva za določene stanovanjske kredite dobila poroštvo državne SID banke. Ta skupina so državljani Slovenije, ki imajo tu stalno prebivališče ter so starejši od 18 let in mlajši od 38 let.

Poleg tega morajo izpolnjevati še enega od dveh pogojev. Bodisi morajo imeti vsaj enega otroka, ki še ni šoloobvezen, bodisi morajo imeti plačo, ki je enaka ali nižja od 1,5 kratnika povprečne plače, kar je trenutno 1855 evrov neto mesečno, ter ne smejo imeti velikih dohodkov iz kapitala.

Največja višina kredita, za katero bo lahko izdano jamstvo, bo 200.000 evrov, najdaljši rok za odplačilo kredita pa 30 let. Kreditojemalec bo mora zagotoviti lastno udeležbo v višini najmanj 20 odstotkov zneska glavnice kredita.

Ljudem, ki bodo dobili kredit ob jamstvu SID banke, bo torej ta banka pomagala, če sami ne bodo mogli več odplačevati kredita. Vsakoletni obseg tako imenovanih jamstvenih kvot bo 300 milijonov evrov, so zapisali predlagatelji zakona. Vendar so predvideli, da bo za unovčenja jamstev treba zagotoviti “samo” tri milijone evrov letno.

V resnici lahko družine dobijo precej manj

V bankah opozarjajo, da jamstvena shema ne bo imela prav nobenega vpliva na višino kredita, ki ga bo lahko najel potencialni kreditojemalec. Banka bo namreč še vedno najprej ocenila, kakšne mesečne obroke kredita lahko posameznik odplačuje glede na svoje prihodke. Štiričlanska družina, kjer oba starša prejemata povprečno plačo (1.236 evrov neto mesečno), lahko zdaj zaradi pravil Banke Slovenije, plačuje največ 290 evrov mesečne anuitete, so izračunali v Združenju bank Slovenije (ZBS). Če ta družina kredit najame za 15 let, znesek kredita ne more biti višji od 46.744 evrov. V sredo sprejeta jamstvena shema tega ne bo spremenila, pravijo v ZBS.

Jamstvena shema bo postala pomembna šele v drugi fazi postopka, po katerem banke odločajo o dodelitvi kredita. Torej po tem, ko bodo ugotovile, kakšen kredit si družina lahko privošči. V naslednji fazi banke ugotavljajo, ali potencialni kreditojemalec za najem kredita potrebuje poroka.

NLB: Obseg kreditojemalcev se ne bo povečal

Poroka tako potrebujejo tisti, ki so zaposleni za določen čas, ter samostojni podjetniki, ki so šele začeli opravljati dejavnost ali pa imajo slabo bonitetno oceno, so na primer pojasnili v banki Sparkasse. Veriženje pogodb za določen čas je nezakonito, zato ne bi smelo biti veliko ljudi, ki so dolgo časa zaposleni za določen čas. Poleg tega bo jamstvena shema koristna predvsem za tiste, ki brez pomoči države poroka ne bi uspeli najti, kar še zmanjša njen pomen.

V NLB, največji banki v Sloveniji, ocenjujejo celo, da se obseg kreditojemalcev zaradi sheme sploh ne bo povečal.

Ker v bankah predvidevajo, da jamstvena shema ne bo zelo povečala števila stanovanjskih kreditov, ocenjujejo tudi, da zaradi nje ne bo prišlo do znatnega zvišanja cen nepremičnin.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje