Bešič Loredan o napovedani stavki Fidesa: Na izsiljevanje ne pristajamo (VIDEO)

Slovenija 21. Dec 202212:25 7 komentarjev

"Stavka je popolnoma nepotrebna", "Fidesu je bila ponujena roka" in "Na izsiljevanje ne pristajamo," je le nekaj izjav, s katerimi se je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan odzval na napovedano enodnevno stavko, ki jo je za 11. januar napovedal Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je v torek napovedal enodnevno opozorilo stavko, ki bo potekala 11. januarja od polnoči. Ob napovedi stavke je predsednik sindikata in vodja pogajalske skupine Gregor Zemljič poudaril, da smo v slovenskem zdravstvu prišli do točke, ko v središču ni več odnos med bolnikom in zdravnikom, temveč politično obračunavanje, prazne politične obljube in vedno pogostejši napadi na zdravnike.

Napoved o stavki je pospremil z besedami, da je ta napovedana za boljši zdravstveni sistem, za spočite in strokovno usposobljene ter predane zdravnike in zdravnice in za zadovoljne paciente. Sporočilo sindikata je tako, da so zdravniki, bolnik in odločevalci “ne sovražniki, ampak zavezniki, ki bi morali graditi boljši in dostopnejši zdravstveni sistem”.

“Dogovor s sindikati smo dosegli”

Na stavko Fidesa se je odzval tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Kot je povedal, se mu zdi zanimivo, da je to že druga napovedana stavka v sedmih mesecih vlade Roberta Goloba. “Zanimivo, ko je na vladi SDS, ni nikoli nobene napovedane stavke,” je dejal. Poudaril je, da vlada oziroma pristojno ministrstvo ni nikoli reklo, da so zdravniki ali zdravstveni delavci odgovorni za razmere v zdravstvu. “Gre za sistem, ki je prišel do te točke, kjer je,” je dejal.

Ob tem je spomnil, da ima vlada s Fidesom sklenjen sporazum, ki sindikat zavezuje, da ne bo sprožil aktivnosti z oblikovanjem ločenega plačnega sistema. Kot ključen razlog za stavko Bešič Loredan namreč vidi v tem, da se je vlada z drugimi zdravstvenimi sindikati dogovorila, da se mladim zdravnikom plače izboljšajo več kot izkušenejšim. Ena od stavkovnih zahtev sindikata Fides pa je med drugim takojšnja naslovitev plačnih nesorazmerij znotraj zdravstvenih timov, brez ustvarjanja novih nesorazmerij znotraj zdravniškega poklica.

Bešič Loredan se je odzval tudi na druge točke, ki so zajete v stavkovnih zahtevah Fidesa, in pojasnil, da so področja, kot je prenos napredovanj iz specializacij, standardi in normativi ena od zavez vlade. Ta bo opredeljena v zdravstvenem stebru, ki ga bo vlada oblikovala do 1. aprila 2023.  Po oceni ministra Bešiča Loredana je ministrstvo za zdravje že v dogovoru naslovilo stavkovne zahteve Fidesa, razen v točki, v kateri zahteva enak dvig plače za vse zdravnike in zobozdravnike. To je tudi edina Fidesova stavkovna zahteva, ki ni v nasprotju z dogovorom, ki sta ga vlada in Fides podpisala oktobra, se je danes Bešič Loredan strinjal s stališčem ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik.

Zdravniki
Žiga Živulovič jr./BOBO

“Dogovor s sindikati smo dosegli in pričakovati je, da bodo aneks tudi podpisali. 1. januarja se za pet plačnih razredov dvignejo plače vsem zdravnikov, razen tistim, ki so uvrščeni v 57. plačni razred. Prvič v zgodovini bo odpravljen plačni strop in s 1. aprilom 2023 bodo zdravniki, ki so trenutno uvrščeni v 57. plačni razred, takoj uvrščeni v 59. razred. Večkrat smo pojasnili, da ureditev plačnih nesorazmerij v obstoječem plačnem sistemu ni možna, zato želimo na skupni poti pogajanj urediti novi plačni steber v zdravstvu,” je povedal zdravstveni minister.

Tistim zdravnikom, ki so zdaj v 57. plačnem razredu, namreč ni mogoče dvigniti plač za pet plačnih razredov, meni vlada. 57. plačni razred, ki prinaša 4.138 evrov osnovne mesečne bruto plače, je najvišji, ki ga zdravniki lahko dosežejo v enotnem plačnem sistemu. V tem razredu je po ministrovih besedah 44 odstotkov zdravnikov, ki delajo v javnih zavodih. Ta plačni razred je namreč strop, ki omejuje napredovanja, čeprav bi bila po drugih pravilih enotnega plačnega sistema možna. Skupina zdravnikov v 57. plačnem razredu je torej velika, minister pa je danes poudaril, da je tudi raznolika. Če bi vsem v tem plačnem razredu enako dvignili plačo, bi torej povzročili nove anomalije, saj bi enako dvignili plačo zdravniku s 30 leti izkušenj in zdravniku, ki ima samo 15 let izkušenj. Ustrezne spremembe so torej po njegovem mogoče samo z reformo plačnega sistema.

Napredovanje za en plačni razred sicer pomeni dvig osnovne bruto plače za približno štiri odstotke, pet plačnih razredov bo torej prinesel za 20 odstotkov višjo plačo.

Fidesove stavkovne zahteve so:

• Da vlada ostro obsodi kakršnokoli obliko nasilja nad zdravniki in ostalim zdravstvenim osebjem ter da zdravnike kot nosilce zdravstvene dejavnosti vključi v oblikovanje reforme za oblikovanje boljšega in dostopnejšega javnega zdravstvenega sistema.

• Takojšnja naslovitev več kot leto dni trajajočih plačnih nesorazmerij znotraj zdravstvenih timov, brez ustvarjanja novih nesorazmerij znotraj zdravniškega poklica. Pričakujejo enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta, in sicer najpozneje do 1. aprila 2023.

• Oblikovanje jasne karierne poti zdravnikov, ki bo vključevala nova delovna mesta starejši specialist in starejši zdravnik zobozdravnik brez specializacije z licenco in s pripadajočimi posebnimi pogoji dela.

• Prenos napredovanj, doseženih v času specializacije, ki se sedaj zdravnikom po opravljenem specialističnem izpitu ne upoštevajo.

• Dosledno upoštevanje standardov in normativov. Pričakujejo tudi vzpostavitev pravnih podlag in virov financiranja za fleksibilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov, ki te standarde in normative presegajo.

“V plačnem stebru bomo različne naslovili različno”

Bešič Loredan je ob tem izrazil mnenje, da se mu zdi stavka popolnoma nepotrebna. “Fidesu je bila ponujena roka in ureditev plačnih razmerij v skupini zdravnikov, ki so v 57. plačnem razredu, ni možna v obstoječem plačnem sistemu, ampak ga je treba nasloviti v zdravstvenem plačnem stebru, kjer bomo različne skupine različno naslovili. Te spremembe bodo implementirane najpozneje do 1. januarja 2024, saj bodo potekale skupaj s spremembo zdravstvenega sistema,” je dodal in opozoril, da izstop posamezne skupine iz plačnega sistema javnega sektorja ni možna.

“Če pogledamo v luči stavke Fidesa, ki jo napoveduje za boljši zdravstveni sistem in za to, da stopimo skupaj ter naredimo odločne korake, na vladi mislimo, da to že počnemo. To se ne počne s stavko, temveč s komunikacijo, pogajanji. Vse to ima Fides na mizi že nekaj časa,” je še dejal minister Bešič Loredan.

Vlada je sklep Fidesa že prejela, uradno pa se bo odzvala po koncu božično-novoletnih praznikov – predvidoma v prvem tednu januarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje