Sindikati, delodajalci in minister Mesec bodo jutri tekli še en krog

Slovenija 16. Okt 202309:29 > 12:57 6 komentarjev
Minister za delo Luka Mesec je obiskal Ljubno ob Savinji
Minister Luka Mesec (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Minister za delo Luka Mesec je skušal na srečanju s socialnimi partnerji pomiriti strasti glede novele zakona o delovnih razmerjih. Vse strani se bodo ponovno srečale jutri. "Mislim, da bi se dalo dobiti kompromisni predlog," je bil po današnjem sestanku na ministrstvu optimističen Mitja Gorenšček, glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za socialni dialog.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes na srečanju s socialnimi partnerji govoril o noveli zakona o delovnih razmerjih (ZDR), ki v slovenski pravni red prenaša dve evropski direktivi.

Sindikati so v petek sporočili, da so ob informaciji, da bi lahko vlada novelo zakona o delovnih razmerjih sprejela v “oskubljeni različici”, ogorčeni. V primeru tega scenarija so napovedali, da v pogajanjih o noveli ne bodo več sodelovali, temveč bodo dialog preselili na druga mesta, pri čemer ne izključujejo niti odhoda na ulice. Delodajalci pa na drugi strani vztrajajo, da vlada sprejme le del delovne zakonodaje, povezane z evropskima direktivama. Vse strani so danes o ZDR govorile tudi na sestanku.

V krogih blizu predsednika vlade Roberta Goloba je sicer mogoče slišati, da se premier ni zavzemal za sprejem okrnjenega zakona o delovnih razmerjih, temveč, da bi odtekli še en krog usklajevanj socialnih partnerjev. V tej smeri naj bi menda šla tudi včerajšnja zavzemanja ministra za delo Luke Mesca.

Minister po sestanku izjav ni dajal, redkobesedni so bili tudi sindikalisti in predstavniki delodajalcev. Predsednik Pergama Jakob Počivavšek je sicer po koncu srečanja dejal, da se bodo vse strani jutri ponovno sestale, pogovorov pa ni želel komentirati. Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je prav tako potrdila, da se bodo jutri znova sestali, danes pa na srečanju ni bilo “nič kaj tako zelo jasnega, da bi človek rekel, da smo naredili tri korake naprej – ker jih nismo”.

Mitja Gorenšček, glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za socialni dialog, pa je povedal, da se bodo na jutrišnjem srečanju pogovorili in videli, kakšni kompromisi so možni. “Mislim, da bi se dalo dobiti kompromisni predlog. In zato se je vredno jutri sestati,” je bil optimističen. Jutri se bodo srečali v širši sestavi in to je tudi glavni razlog, da danes še niso sprejeli nobenih zaključkov. Na torkovih pogajanjih bodo po njegovih besedah prisotni tudi odločevalci in strokovni sodelavci.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je v državnem zboru dejal, da meni, da gre pri spremembah, ki jih je predlagalo ministrstvo, za dobrodošle in ustrezne rešitve. “Jasno je, da so se predstavniki delodajalcev kot najbolj glasni zagovorniki kapitala temu uprli. Pričakujem pa, da bo zgodba zaključena na tak način, da bodo upoštevane evropske direktive, pa tudi to, kar je bilo na ESS že usklajeno med vsemi tremi strankami,” je dodal.

Predlog, o katerem so se socialni partnerji usklajevali na ESS in je šel v javno obravnavo, pred dnevi pa že tudi na vlado, je ob omenjenih direktivah med drugim predvidel prostovoljni štiri- ali šesturni delovnik, pravico do odklopa in do 48-urnega počitka, omejevanje prekarnosti tudi z ukrepi na področju agencijskega dela, rešitve za večanje varnosti delavskih predstavnikov in za preprečevanje zlorab na področju podajanja pisnih opozoril pred odpovedjo, izenačenje delovnopravnih pravic rejnikov ter določbe v zvezi s fleksibilnejšo možnostjo dela od doma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje