Bo Sova spet poletela v bližino policije?

Slovenija 10. Avg 202118:25 > 11. Avg 2021 09:51 0 komentarjev
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija Sova
Tina Kosec/BOBO

Del kompleksa na Litostrojski v Ljubljani, kamor se bosta selila notranje ministrstvo in policija, naj bi bil po nekaterih namigih v vladnih vrstah namenjen tudi Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Na Sovi sicer pravijo, da odločitev o kakšni selitvi ni bila sprejeta, agentje pa nezadovoljstva nad možnostjo ponovnega sobivanja s policijo ne skrivajo.

Ob informaciji, da se bosta policija in notranje ministrstvo preselila v novo zgradbo, ki jo bodo zgradili na Litostrojski cesti v Ljubljani, so se pojavili namigi, da si vodilni predstavniki vlade in notranjega ministrstva na tej lokaciji želijo tudi Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova). Pripadel naj bi ji eden od treh stolpičev novega kompleksa.

Med agenti Sove je završalo. V takšni selitvi so prepoznali nevarnost, da bo policija spremljala njihovo delo in prihajala do njihovih informacij. Izpostavljali so, da so se za selitev na trenutno lokacijo v Stegnah pred 20 leti odločili prav zato, da bi zagotovili samostojno delovanje agencije.

Sedanja lokacija Sove po besedah naših virov iz agencije sicer ni idealna, saj da je preveč prometna. Dodajajo pa, da so gradnjo stavbe budno nadzirali in jo ustrezno varnostno opremili.

Na Sovi so nam pred dnevi dejali, da “glede kakršnekoli selitve agencije na katerokoli drugo lokacijo ni bila sprejeta nobena odločitev”. Iz odgovora je še čutiti, da se jim trenutna lokacija ne zdi optimalna. “Slovenska obveščevalno-varnostna agencija mora glede na naravo svojega dela stalno spremljati in tehtati tveganja za zaposlene v agenciji in za objekte, v katerih izvaja svojo dejavnost, pri tem pa kontinuirano zagotavljati ustrezne pogoje za obravnavo tajnih podatkov v teh objektih ter ves čas proučevati različne možnosti za zagotovitev ustrezne varnosti zaposlenih in objektov,” so navedli na Sovi. Njihov odgovor je danes objavil tudi Dnevnik.

Da je bila problematika obstoječe lokacije Sove večkrat izpostavljena na sejah parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, je danes potrdil predsednik komisije Matjaž Nemec. Trenutna stavba je namreč po njegovih besedah neprimerna z vidika varovanja tajnosti, saj je iz soseščine mogoče razbrati, kdo prihaja v stavbo in kdo odhaja iz nje. Rešitev, po kateri bi več obveščevalnih oziroma varnostnih služb sobivalo v eni stavbi, pa je lahko po Nemčevi oceni problematična, ker bi prihajalo do tega, da bi druga drugo nadzirale in spremljale.

Delovanje več služb v enem kompleksu je z vidika nadzora in zaupanja javnosti problematično, pravi tudi nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar. Opozoril je še, da bi bila selitev Sove dolgotrajni proces. Kakovostno bi jo težko izpeljali celo v štiriletnem mandatu.

“Ne zdi se mi problematično, da država nekatere od varnostnih služb združuje v istem kompleksu, seveda pod pogojem, da niso organizacijsko združene,” pa meni nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik.

Na naša vprašanja, ali se res načrtuje skupna selitev ministrstva za notranje zadeve in Sove na Litostrojsko, so na ministrstvu odgovorili, da vprašanja glede Sove niso v njihovi pristojnosti.

Do novega poslopja predvidoma v štirih letih

Notranje ministrstvo in policija bosta imela nove prostore v južnem predelu Litostroja, poslopje pa naj bi predvidoma zgradili v naslednjih štirih letih. Prostore bo zgradila Družba za svetovanje in upravljanje (DSU). Tako nameravata notranje ministrstvo oziroma policija zapustiti sedanje prostore v središču Ljubljane pri Nebotičniku in na Prešernovi ulici ter še na nekaterih manjših lokacijah, prav tako pa tudi prostore na Litostrojski cesti, ki jih imajo trenutno v najemu.

“Kot veste, v teh prostorih ne delujemo sami. Za resno policijo je zelo nenavadno, da je v hiši skupaj z drugimi državnimi agencijami, da so v istih prostorih zasebni najemniki gostinskega obrata, da teh prostorov ne varuje policija, ampak jih varujejo zasebne varnostne službe,” je ob podpisu pogodbe z DSU navedel notranji minister Aleš Hojs.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!