Bobnar poudarja pomen trajne selitve prebežnikov iz tretje države v članico EU

Slovenija 29. Nov 202219:20 6 komentarjev
Žiga Živulovič jr./BOBO

Notranja ministrica Tatjana Bobnar se je danes udeležila virtualnega foruma Evropske komisije o zakonitih poteh do zaščite, kjer je poudarila, da je omogočanje zakonitih poti, h katerim pripadajo tudi sheme trajnih preselitev, eden temeljnih elementov celovite migracijske politike v Evropski uniji, so sporočili z notranjega ministrstva.

“Sheme preselitev vidimo kot strateški instrument za spodbujanje varnih in urejenih poti. Prav tako s temi programi odvračamo ljudi od nevarnih potovanj in s tem zmanjšujemo tveganja za tihotapljenje in trgovino z ljudmi. Kar je še pomembneje, prek teh programov zagotavljamo zaščito osebam, ki jo potrebujejo,” je na forumu dejala ministrica.

Obenem je ta instrument tudi izkaz solidarnosti s tretjimi državami pri obvladovanju velikega števila ljudi, ki bežijo pred vojnami ali preganjanjem. Trajna preselitev namreč pomeni preselitev oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito, iz tretje države v državo članico EU, kjer pridobijo mednarodno zaščito.

Kot je na forumu napovedala ministrica, bo Slovenija v prihodnjih dneh opravila razpravo o tovrstni obliki solidarnosti. Ključna vodila posvetovalnega telesa o migracijah in nove migracijske politike, ki jo oblikujejo na ministrstvu, so namreč ravno solidarnost, varnost, vključevanje in spoštovanje človekovih pravic, sporoča ministrstvo.

Mandat za izvajanje preselitev kot eno izmed trajnih rešitev ima v skladu s statutom in resolucijami Generalne skupščine ZN Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR).

UNHCR napoveduje, da bo v prihodnjem letu trajno preselitev potrebovalo več kot dva milijona ljudi, kar predstavlja znatno povečanje v primerjavi z lanskoletno oceno, ki je znašala 1,45 milijona. Sirski begunci že sedmo leto zapored predstavljajo prebivalstvo z največjimi svetovnimi potrebami po preselitvi, sledijo pa jim begunci iz Afganistana, so sporočili z ministrstva.

Od leta 2015, ko se je začel organiziran pristop EU k trajni preselitvi, so bili izvedeni štirje programi, ki so nudili pomoč več kot 100.000 osebam. Tudi Slovenija je doslej sodelovala v nekaj shemah trajne preselitve.

K izvedbi programov pripomorejo sredstva EU, in sicer 10.000 evrov za vsako trajno preseljeno osebo iz regij, ki so bile prepoznane kot primarnega pomena, ali osebo, ki spada v posebej ranljivo skupino, ter 6.000 evrov za vsako drugo trajno preseljeno osebo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje