Kam naj gremo, da bomo imeli bel božič

Slovenija 24. Dec 202106:20 > 06:21
Zasneženo božično novoletno drevesce
Manca Rozman/BOBO

Vse kaže, da letos belega božiča v nižinah ne bomo imeli. Za večino Slovenije je namreč napovedana oblačnost in dež, s toplim zahodnim vetrom pa se dviga tudi meja sneženja, ki bo med prazniki na okrog 1700 metrov nadmorske višine. Če boste želeli bel božič, se boste tako morali odpraviti v hribe ali pa v države severno od nas, denimo na Češko ali Poljsko.

Praznični dnevi so pred vrati in mnogi si – kljub višjim temperaturam – še vedno obetajo bel božič.

Toplejše predpraznične dneve lahko pripišemo zahodnemu vetru, ki je nad naše kraje prinesel bolj vlažen zrak. Z njim pa se ponovno dviga tudi meja sneženja. Kot je za N1 potrdila dežurna meteorologinja Agencije RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik, bo meja sneženja med prazniki kar krepko nad 1500 metri nadmorske višine oziroma na okrog 1700 metrov nadmorske višine.

“Res je, da bodo padavine v soboto in nedeljo nekoliko bolj osredotočene na južno polovico države. Na severu bo teh padavin manj, kar verjetno pomeni, da bodo manj talile sneg v višjih legah, kjer ga še imajo. Tam, kjer je snega v hribih več, se bo snežna odeja – kot kaže – ohranila,” pravi meteorologinja.

Če boste želeli bel božič, se boste tako morali odpraviti v hribe. Po podatkih Arso je snežna odeja trenutno najdebelejša na Kredarici, kjer so izmerili 160 centimetrov snega.

Tudi na Voglu so ga izmerili veliko (115 centimetrov), na Zelenici 109 centimetrov, na Kaninu 88 centimetrov, na Krvavcu pa 82 centimetrov. Nekaj manj so ga izmerili na Vršiču (69 centimetrov), Rudnem polju (68 centimetrov) in Pavličevem sedlu (65 centimetrov). Na Planini pod Golico so izmerili 55 centimetrov snega, nekaj manj na Blegošu (51 centimetrov) in Ratečah (47 centimetrov), medtem ko so ga na Rogli in v Logarski dolini izmerili 40 centimetrov.

Nevarnost snežnih plazov je v gorah po oceni Arso zmerna.

Višina snežne odeje
ARSO Vreme

Na vzhodu tudi do 12 stopinj Celzija

Zaradi jugozahodnega vetra, ki ozračje močno segreva, pa bo v nižinah sneg počasi skopnel. Ponekod na vzhodu države bodo med prazniki namerili tudi med 7 in 12 stopinj Celzija.

Kot kaže napoved Arso, bo božič v večini Slovenije tako oblačen. Na jugozahodu se bo okrepil dež in se postopno razširil nad večji del države. Popoldne bo jugozahodni veter oslabel.

Bel božič na Češkem in Poljskem

Tudi v sosednjih pokrajinah in državah bodo prazniki topli. Nad severnim Atlantikom in delom zahodne Evrope se namreč zadržuje globok ciklon z vremensko fronto, nad Balkanom in Črnim morjem pa območje visokega zračnega tlaka. “Ciklon s toplim zrakom je zelo obsežen,” je za N1 potrdila Hladnik Zakotnik.

Če si zares želite belega božiča tudi v nižinah, se boste tako morali odpraviti kakšnih sto kilometrov severno, priporoča Hladnik Zakotnik. “Recimo na Češko ali Poljsko, kjer bo nekoliko hladnejše,” pravi meteorologinja.