Brezplačne meritve krvnega tlaka in analiza urina

Slovenija 09. Mar 202211:13 > 12:48 0 komentarjev
Test urina
PROFIMEDIA

V četrtek, ob svetovnem dnevu ledvic, v jeseniški bolnišnici vabijo, da se oglasite na stojnici v njihovi bolnišnici med 9. in 14. uro, saj bodo izvajali brezplačne meritve krvnega tlaka in testiranje urina. Kronična ledvična bolezen je namreč vse pogostejša, ima jo vsaka deseta odrasla oseba.

Kronična ledvična bolezen je v današnjem svetu vse pogostejša. Glavni razlogi zanjo so staranje prebivalstva, porast debelosti in naraščanje števila bolnikov s sladkorno boleznijo ali s povišanim krvnim tlakom, pa tudi kajenje in nezdrava prehrana. Bolezen občasno poteka tiho, da bi jo odkrili, pa so potrebni preiskave krvi in urina ter merjenje krvnega tlaka.

Kronično bolezen ledvic ima 850 milijonov ljudi po vsem svetu oziroma vsaka deseta odrasla oseba, do leta 2040 pa bo po ocenah ta bolezen pristala predvidoma na petem mestu med vzroki za prezgodnjo smrt.

Center za hemodializo Splošne bolnišnice Jesenice skupaj z Oddelkom za laboratorijsko diagnostiko vabi, da v četrtek, 10. marca, na svetovni dan ledvic, obiščete stojnico v prvem nadstropju stavbe A, B (levi hodnik), kjer bodo izvajali brezplačne meritve krvnega tlaka in izvedli testiranje urina.

Na ogled bo tudi manjša razstava ob 40. obletnici delovanja Centra za hemodializo Jesenice. Ta jeseniški center je bil prvi na Gorenjskem, svoja vrata pa je odprl marca 1982. Takrat so bila na voljo štiri dializna mesta, danes jih je devet, tja pa prihaja približno 40 bolnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!