Celjska občina v pridobitev gradbenega dovoljenja za visečo brv

Slovenija 12. Okt 202113:17 > 13:41 0 komentarjev
Viseči most v Celju
Mestna občina Celje

Celjska občina je na Upravno enoto Celje podala vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za turistično brv oziroma viseči most med grajskim hribom pod Starim gradom in Miklavškim hribom, so povedali na občini. O tem je poročal tudi časnik Delo.

Kdaj bodo začeli gradnjo in koliko bo znašala vrednost naložbe, je za zdaj preuranjeno govoriti, pojasnjujejo na celjski občini. Po prvotnih ocenah naj bi celoten projekt stal približno 3,3 milijona evrov, in sicer ureditev dostopnih poti okoli milijon evrov, gradnja viseče brvi čez Savinjo pa okoli 2,3 milijona evrov. Za most je občina uredila tudi vsa lastniška razmerja.

Mestni svetnik iz vrst Levice Matija Kovač pa opozarja, da o turistični brvi nikoli ni bilo ne strokovne ne politične javne razprave, investicija pa še do danes ni omenjena v nobenem planskem dokumentu občine. Ob sprejemanju lanskega proračuna sta tako Kovač kot njegov svetniški kolega Samo Seničar kritizirala naročilo projektne dokumentacije v vrednosti več kot 200.000 evrov za projekt, ki ga ni v načrtu razvojnih programov, prav tako zanj ni bil sprejet kakšen drug sklep celjskega mestnega sveta.

“Do arhitekturne zasnove, ki je niti ne problematiziramo, ampak predvsem do prostorske umestitve objekta, ki bi pomembno zaznamoval videz mesta, je celjski župan Bojan Šrot prišel neposredno, brez javnega natečaja ali razprave. Čeprav smo prepričani, da občina natanko ve, kako bo do mostu prišla, je z vidika transparentnosti ta projekt zelo problematičen,” je za STA dejal Kovač. Zaradi zakonskih omejitev na izvedbo ni mogoče razpisati referenduma. Tako se s prostorom, sploh v mestu najkakovostnejše kulturne dediščine, ne ravna, je dodal.

Občina: Most bo atrakcija

“V celjski občini smo prepričani, da imamo v turizmu še veliko neizkoriščenih priložnosti in da bo viseči most med grajskim hribom pod Starim gradom in Miklavškim hribom prava atrakcija, s katero bomo povečali prepoznavnost Celja na evropskem in svetovnem turističnem zemljevidu ter v knežje mesto privabili številne turiste od blizu in daleč,” pa pravijo na občini.

Kot so pojasnili, bo viseči most v Celju s 505 metri eden najdaljših mostov tibetanskega stila na svetu, doživljajsko in vsebinsko pa bo povezal mestno jedro s Starim gradom. Načrtujejo tudi ureditev t. i. doživljajske poti, ki bo obiskovalce vodila mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru čez Splavarski most do mestnega parka in od tam do Heraklejevega svetišča in čez viseči most na Stari grad.

Most bo v celoti jeklen, sestavljen pa bo iz kablov, vrvi, vešalk in pohodne površine, ki bo zasnovana kot jeklena rešetka. Sidran bo v pobočje hriba na obeh straneh reke Savinje. Arhitekturno zasnovo za idejni projekt je izdelal celjski projektant Korpnik produkcija, konstrukcijsko zasnovo pa mariborski Pointing.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!