Danilo Tomšič novi predsednik nadzornega sveta RTVS

Slovenija 25. Avg 202117:25 > 20:01 0 komentarjev
RTV Slovenija
SrdjanŽivulović/BOBO

Za novega predsednika nadzornega sveta RTVS je bil na današnji seji izvoljen Danilo Tomšič. Generalni direktor Grah Whatmough medtem opozarja, da je bil sklic seje nadzornega sveta nezakonit, zato so vsi sklepi neobstoječi in neveljavni.

Nadzorni svet RTVS je na današnjem nadaljevanju aprilske seje izvolil novega predsednika. To je postal Danilo Tomšič.

Tomšič, ki ga je v nadzorni svet imenoval DZ, je bil za novega predsednika imenovan po aprilskem odhodu prejšnjega predsednika Graha Whatmougha na mesto generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Tomšič je dobil podporo večine vseh svetnikov.

Kot je pojasnil Tomšič, je nadzorni svet RTVS danes nadaljeval 31. sejo, ki je bila prekinjena konec aprila. Skladno s poslovnikom nadzornega sveta so jo sklicali štirje svetniki, saj namestnik predsednika sveta Borut Rončevič ni spoštoval poslovniških določil o sklicu takojšnje seje na njihovo zahtevo. Na seji je bilo prisotnih šest članic in članov od skupno 11, še štirje pa so podali pisne predloge sklepov, je pojasnil.

Sprejete sklepe je Tomšič označil kot nujne za izvajanje nadzorniške funkcije. S sprejetimi sklepi je nadzorni svet generalnemu direktorju Grahu Whatmoughu naložil tudi poročanje o gospodarnosti poslovanja zavoda v preteklih mesecih ter o planih za zagotavljanje finančne vzdržnosti poslovanja vnaprej.

Za sklep, s katerim so Grahu Whatmoughu naložili takojšnje poročanje o zakonitosti njegovih dejanj, pa so se odločili, ker “so svetniki iz javno dostopnih informacij zaznali dvom o zakonitosti nekaterih njegovih dejanj, kar želi nadzorni svet preveriti skozi zahtevana poročila”. “Eno od teh dejanj je razrešitev direktorice Televizije Slovenija,” je še potrdil Tomšič.

V zadnjih tednih odmeva predvsem odločitev Grah Whatmougha o razrešitvi direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak brez soglasja programskega sveta RTVS.

Grah Whatmough: Sklic seje nezakonit

Grah Whatmough je po seji opozoril na pravno mnenje odvetniške družbe Čeferin, da je bil sklic omenjene seje nezakonit, zato so vsi sklepi neobstoječi in neveljavni. Nadzorniki vodstvu RTVS ne želijo omogočiti pravočasne priprave programskih in finančnih dokumentov, meni.

“Ker je sejo nadzornega sveta že pred zahtevo udeležencev sestanka sklical predsedujoči nadzornemu svetu RTVS Borut Rončević, je vodstvo RTVS na zahtevo predsedujočega pridobilo zunanje neodvisno pravno mnenje glede zakonitosti sklica današnjega sestanka. Po mnenju odvetniške družbe Čeferin, ki je pripravila dve mnenji, je bil sklic seje s strani štirih članov nadzornega sveta nezakonit, zato so vsi sklepi tega srečanja neobstoječi in neveljavni, saj ne predstavljajo sklepov nadzornega sveta,” je v sporočilu za javnost zapisal Grah Whatmough.

Kot je navedel, se je predstavnik odvetniške družbe Čeferin tudi udeležil seje in na njej opozoril, da lahko sklic seje mimo določila poslovnika predstavlja celo kaznivo dejanje. Vodstvo RTV Slovenija je zato sejo zapustilo, je navedel.

“Ne glede na vsa opozorila je šest članov s srečanjem nadaljevalo in pod točko razno brez prisotnosti vodstva RTVS ter brez kakršnekoli podlage vodstvu naložilo izvedbo 19 sklepov. Množica sklepov in kratki roki izvedbe kažejo na to, da nadzorniki ne želijo vodstvu RTV Slovenija, ki je svoj mandat nastopilo pred komaj štirimi meseci, omogočiti pravočasne priprave programsko-produkcijskega načrta in finančnega načrta za prihodnje leto, prav tako bo pravni zaplet onemogočil reševanje finančne situacije javnega zavoda, ki ima po veljavnem finančnem načrtu ob koncu leta predvideno skoraj 10 milijonsko izgubo,” je prepričan Grah Whatmough.

Ob tem je napovedal, da bo “v skladu z zahtevo Boruta Rončevića, da vodstvo RTVS stori vse potrebno za zagotovitev pravilnega in zakonitega delovanja nadzornega sveta, v nadaljevanju sprejel vse potrebne in zakonite ukrepe”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!