Oglobili avtobus z bolnimi ukrajinskimi otroki. Dars: Zaplet obžalujemo

Slovenija 14. Mar 202210:03 > 12:51 4 komentarji
avtobus
Borut Živulović/BOBO

V Trst so iz oblegane Ukrajine pretekli konec tedna prispeli kronični bolniki, voznika humanitarnega avtobusa je Družba za avtoceste RS (Dars) med cestninskim nadzorom oglobila na primorski avtocesti. Zapletlo se je, ker prevoznik ni imel ustrezne dokumentacije. Na Darsu "neljubi zaplet obžalujejo".

V soboto je bilo v tržaško pediatrično bolnišnico iz Ukrajine premeščenih 20 mladih bolnikov, ki bolehajo za kroničnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in tumorji. A njihova pot skozi Slovenijo bo ostala v neprijetnem spominu. Humanitarni avtobus italijanskih registrskih tablic je Družba za avtoceste (Dars) oglobila, so na Darsu potrdili za N1.

Avtobus z malimi bolniki so na avtocesti ustavili Darsovi zaposleni, ki so izvajali cestninski nadzor. Ker je od leta 2018 v veljavi elektronsko cestninjenje, morajo večja vozila, tudi avtobusi, imeti nameščeno napravo DarsGo, ki samodejno zaračuna cestnino na podlagi prevožene razdalje. Kot sta povedala voznika za Primorski dnevnik, nista vedela, da potrebujeta omenjeno napravo. In čeprav sta osebju družbe razložila, da vozita bolnike iz Ukrajine, sta za nadaljevanje poti morala plačati 800 evrov globe.

Kot so za N1 pojasnili na Darsu, je šlo za avtobus italijanskih registrskih tablic, ki ni imel ustrezne dokumentacije, torej da je šlo za humanitarni prevoz. “Humanitarni prevoz ni bil najavljen, ravno tako voznik avtobusa cestninskemu nadzoru v okviru postopka nadzora na počivališču Lom na primorski avtocesti ni predložil nobenega dokumenta ali potrdila, da gre za humanitarni prevoz. Avtobus ni bil opremljen z napravo DarsGo in je bil skladno z določbami zakona o cestninjenju v prekršku, zato je voznik avtobusa plačal 800 evrov globe,” so sporočili z Darsa.

Dars: Obžalujemo, da je prišlo do neljubega zapleta

V družbi obžalujejo, da je prišlo do neljubega zapleta ter da voznik oziroma “organizator prevoza nista izkoristila možnosti najave humanitarnega prevoza ali na licu mesta dokazala, da gre za tovrstni prevoz. Vsem prizadetim se tudi iskreno opravičujemo.”

Vozniku pa predlagajo, naj vloži zahtevek za sodno varstvo vključno z ustreznimi dokumenti, torej da je šlo za humanitarni prevoz, na podlagi katerega bo možno začeti postopek vračila plačane globe. “Zaradi neljubega dogodka bomo Rdečemu križu in Slovenski Karitas nakazali donaciji za pomoč beguncem iz Ukrajine,” so še dodali na Darsu.

Slovenijo dnevno prevozi do 450 avtomobilov ukrajinskih registrskih tablic

Na začetku marca je sicer družba Dars oprostila plačila cestnine za prebivalce Ukrajine, ki zaradi vojne prihajajo oziroma prečkajo Slovenijo, prav tako so plačila oproščeni prevozniki humanitarnih pomoči, a mora biti upravljalec cest o prihodu vozil obveščen najmanj dan prej. Dnevno Slovenijo prečka med 350 in 450 vozil iz oblegane države. “Tako je državo do zdaj prevozilo nekaj tisoč osebnih vozil z ukrajinskimi registrskimi tablicami, ki so bila brez vinjete in jih nismo oglobili, in nekaj deset humanitarnih prevozov z vozili nad 3,5 tone največje dovoljene mase, ki se sicer cestninijo v okviru sistema DarsGo. Obvestili smo tudi vrsto domačih in tujih humanitarnih organizacij, vključno z ukrajinskim veleposlaništvom, da je tovrstne prevoze treba najaviti,” so še pojasnili in dodali, da so vsem, ki potrebujejo informacije o humanitarnih prevozih na voljo 24 ur na dan vse dni v tednu na voljo v klicnem centru 01 518 8 350.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje