Delodajalci: Predlog zakona ohranja diskriminacijo zaposlenih v gospodarstvu

Slovenija 16. Okt 202310:45 3 komentarji
Delodajalci ne podpirajo osnutka pravilnika o poklicnih boleznih
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Delodajalci so opozorili vlado, da predlog zakona o izvrševanju proračuna za leti 2024 in 2025 ohranja sistem diskriminacije zaposlenih v gospodarstvu nasproti javnim uslužbencem.

Delodajalske organizacije so vlado ponovno pozvale k izenačitvi položaja vseh napotenih delavcev, saj predlog zakona o izvrševanju proračuna za leti 2024 in 2025 po njihovih opozorilih ohranja sistem diskriminacije zaposlenih v gospodarstvu nasproti javnim uslužbencem. Predlog zakona bi organizacije z dopolnili sicer popravile v več delih.

Vlada je predlog zakona o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025 v zakonodajni postopek vložila konec septembra, reprezentativne delodajalske organizacije pa so k predlogu posredovale svoje pripombe in predloge.

“Pri tem smo izpostavile, da je potrebna uskladitev dohodninske lestvice, davčnih olajšav in skupnega dohodka z rastjo plač,” so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije, kjer so predloge oblikovali skupaj s Trgovinsko zbornico Slovenije, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Združenjem delodajalcev Slovenije in Združenjem delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

Negativen vpliv na kupno moč in porabo gospodinjstev

Kot so pojasnili, naj bi šlo po oceni predlagateljev zakona, ki so jo opravili na podlagi podatkov dohodninskih odmer za leto 2021, za znesek okoli 125 milijonov evrov, za kolikor naj se ne bi povečal neto prejemek dohodninskih zavezancev ob isti višini bruto dohodkov. “S takšnimi ukrepi, kot ga predvideva predlog zakona, bi se zmanjšala rast razpoložljivega dohodka prebivalstva,” so izpostavili v sporočilu za javnost.

Delodajalske organizacije so opozorile, da takšen pristop negativno vpliva na kupno moč in porabo gospodinjstev, kar bi vodilo v nižjo realno in nominalno rast bruto domačega proizvoda ter posledično v nižji prihodek državnega proračuna iz naslova pobranega davka na dodano vrednost, trošarin in drugih dajatev.

“Opozarjamo, da je treba ravnovesje med načrtovanimi proračunskimi odhodki in prihodki ter uravnoteženost javnih financ zagotoviti na drugačen način kot z odmiki od ustaljene sistemske ureditve usklajevanja skupnega dohodka, olajšav in lestvice za odmero dohodnine,” so zapisali delodajalci.

Poziv k izenačitvi položaja vseh napotenih delavcev

Hkrati so vlado ponovno pozvale, da se izenači položaj vseh napotenih delavcev – iz javnega kot zasebnega sektorja – tako v novem zakonu o čezmejnem izvajanju storitev kakor tudi v predlogu zakona o izvrševanju proračunov ter drugih sistemskih predpisih. “Trenutni režim in predlog zakona o izvrševanju proračuna namreč ohranja sistem diskriminacije zaposlenih v gospodarstvu nasproti javnim uslužbencem, ki so napoteni na delo v tujino, pri obravnavi davčne obravnave in olajšav,” so opozorili.

Pripombe in predloge je pet reprezentativnih delodajalskih organizacij v obliki dopolnil posredovalo v DZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje