Aprilski obisk zime, Bohinj in Kranjska Gora s tanko snežno odejo

Slovenija 13. Apr 202308:01 > 16:00 2 komentarja
Sneg
PROMET.SI

Večina države je bila danes v primežu padavin. Po nižinah je deževalo, višje predele pa je zajelo močno sneženje. V visokogorju lahko zapade tudi do 70 centimetrov snega. Na severozahodu države se je meja sneženja hitro spustila. Zaradi povišane stopnje nevarnosti plazov se zato v naslednjih dneh odsvetuje obisk gora.

Danes je območje Alp in severnega Sredozemlja zajela precej izrazita vremenska motnja. Že zjutraj so tako večji del države zajele padavine, ki so se čez dan še okrepile. Po nižinah so te v obliki dežja, na višjeležečih območjih pa je ponekod snežilo. Meja sneženja se je gibala med 500 in 800 metri.

Meteorolog Blaž Šter je na Twitterju zapisal, da bo šlo predvsem v Alpah za “obisk zime”. Sneg lahko pričakujejo tudi v Gornjesavski dolini, na Jezerskem in morda v kakšni zaprti dolini na Koroškem.

“V večini naseljenih območij pa snega ne bo, ampak samo dež,” pa je za N1 dodatno pojasnil dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Andrej Velkavrh. Bo pa deževen dan verjetno kar precej vplival na promet, zato velja biti na cesti te dni še bolj previden.

planica planica
Planica/spletna kamera
rateče ponca rateče ponca
Rateče Ponca/spletna kamera
sneženje sneženje
Arso
sneženje sneženje
Arso

Močne padavine so zajele večji del države. Na severozahodu Slovenije se je meja sneženja zelo hitro spustila. Spodnji posnetek je s ceste proti prelazu Predel, ki leži na približno 1.100 metrih nadmorske višine.

Sneg je pozno popoldan pobelil tudi Bohinj in Kranjsko Goro.

Kranjska Gora
PROMET.SI

V naslednjih dneh ne hodite v hribe

Kar zadeva moč vetra, ne bo kakšnih posebnosti. Razen v hribih, kjer bodo zaradi velike količine snega nastajali zameti. “V višjeležečih krajih lahko zapade med 25 in 50 centimetrov snega, v Julijcih in višje pa tudi do 70 centimetrov, saj bo sneg bolj suh. Zato se bo tudi povečala nevarnost plazov, ki bo okoli tretje stopnje,” je dejal Velkavrh.

Zaradi vetra bo tudi veliko novih klož in opasti, kar bo še dodatno zapletlo stanje snežne odeje. “V prihodnjih dneh zato odsvetujemo obisk visokogorja.”

Aprilsko tudi v naslednjih dneh

Tudi jutri bo še oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Količine padavin bodo manjše kot danes. Kot kaže, bo labilna predvsem južna polovica, kjer bodo nastajale plohe in nevihte, severna polovica države pa bo le občasno deležna kakšnega dežja. Meja sneženja se bo čez dan dvignila na okoli 1.200 do 1.400 metrov nadmorske višine.

Od sobote, nedelje in začetka naslednjega tedna pa bo vreme, predvsem sredi dneva in popoldne, bolj aprilsko s spremenljivo oblačnostjo ter občasnimi krajevnimi plohami in nevihtami.

Kakšne bodo temperature?

Temperature se bodo danes čez dan zniževale, temperaturni interval bo pester. Popoldanske temperature bodo tako po nekoliko toplejšem jutru na severu od 0 do 6, drugod pa od 7 do 12, ob morju okoli 15 stopinj Celzija.

Jutri zjutraj bodo temperature od 0 do 5, na Primorskem okoli 8, čez dan pa od 5 do 12, ob morju okoli 14 stopinj Celzija. Temperature se bodo v naslednjih dneh nato višale. Pozeba se ne pričakuje.

Kakšno bo vreme med 16. in 21. aprilom?

Naši kraji bodo na robu območja visokega zračnega tlaka, ki se bo zadrževalo nad severno in vzhodno Evropo. K nam bo od severovzhoda dotekal razmeroma hladen in vlažen zrak. Pričakujemo lahko spremenljivo oblačno vreme. Nekaj več sonca bo v dopoldanskem času, predvsem popoldne bo možna kakšna krajevna ploha. Na Primorskem bo pihala šibka burja, drugod pa severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo večinoma od 1 do 6, popoldanske od 12 do 17 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje