Kdo je Slovenec, ki je mladim družinam doniral skoraj dva milijona evrov?

Slovenija 25. Okt 202210:26 14 komentarjev
Vrtec
Foto: PROFIMEDIA

Fundacija Boštjana Bandlja bo plačala oktobrsko oskrbnino za vrtec več kot 8.000 slovenskim otrokom. "V le nekaj dneh je pošlo 1,8 milijona evrov finančnih sredstev," pravijo v fundaciji in predvidevajo, da bo po izplačilu odobrenih oskrbnin na voljo ostalo še nekaj sredstev, s katerimi bodo lahko pomagali še nekaj družinam z rezervnega seznama. Na tem jih je namreč še skoraj 4.000.

Najemnina ali kredit za nepremičnino, otroška oprema in pripomočki ter oskrbnina za vrtec v teh kriznih časih še posebej klestijo družinski proračun mladih staršev. Hkrati so mladi “na začetku svoje poklicne poti, njihovi prihodki pa so zato običajno nižji kot po nekaj letih kariere,” svojo odločitev, da z dvema milijonoma evrov finančnih sredstev mladim družinam pomagajo, pojasnjujejo v Fundaciji Boštjana Bandlja, slovenskega multimilijonarja.

Postopke za ustanovitev fundacije so začeli že v začetku leta 2021, pretekli mesec pa objavili razpis za plačilo oskrbnine za oktober 2022, kot je obračunana staršem, torej z že upoštevano subvencijo, ki jo prejemajo. Odziv je bil enormen, saj je v le nekaj dneh pošlo kar 1,8 milijona evrov, kar pomeni, da staršem več kot 8.000 otrok oskrbnine ne bo treba plačati.

Igra v vrtcu
BOBO

“Ker še ne vemo točno, kolikšen bo dejanski znesek oskrbnin za oktober – to bomo vedeli šele po izplačilu v novembru – smo vzpostavili tudi rezervni seznam. Predvidevamo namreč, da bo na voljo ostalo še nekaj sredstev, s katerimi bomo lahko pomagali še vsaj nekaterim staršem, ki so se uvrstili na rezervni seznam, teh je malo manj kot štiri tisoč. Zanje bo veljala donacija za novembrsko oskrbnino.” Da se ne bi zgodile zlorabe, bo denar fundacija nakazala direktno na bančni račun vrtca, ki ga obiskuje otrok, in ne na račun staršev.

Le dva pogoja za prijavo: starost in slovensko državljanstvo

Razpis je bil namenjen staršem (to vključuje tudi posvojitelje, rejnike in skrbnike), ki so rojeni v letu 1989 ali kasneje in imajo slovensko državljanstvo. Zakaj? Ker je bila “fundacija ustanovljena v Sloveniji in zato, da s svojimi projekti pomaga slovenskim državljanom”, odgovarjajo. V fundaciji so denar razdelili po vrstnem redu prijav in ne glede na dohodke staršev, saj “formalne oblike pomoči, ki jo dobijo starši na podlagi višine svojih dohodkov, zagotavljajo temu namenjene institucije, ki so tudi odgovorne za preverjanje osebnih podatkov in informacij, kot je socialni položaj družine”. Opozarjajo pa tudi, da fundacija, če bo donacija vplivala na pravico staršev do socialnih transferjev, za to ne odgovarja, staršem prav tako ne bo nudila nobenega svetovanja.

Kdo je Boštjan Bandelj?

Ustanovitelj in direktor podjetja Belektron se je lani povzpel na 23. mesto najbogatejših Slovencev revije Manager, ki njegovo premoženje ocenjuje na 75,2 milijona evrov. Največji del premoženja predstavlja lastniški delež podjetja, ki se ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi. Prav na račun hitre rasti cene teh je bilo lansko leto za Belektron rekordno. Prihodki podjetja so se namreč z dobrih 749 milijonov evrov povečali na skoraj 2,3 milijarde evrov in tudi dobiček je bil precej večji kot leto prej. Povečal se je z 9,5 na skoraj 78 milijonov evrov.

Kaj so emisijski kuponi?

Emisijski kuponi so nekakšen odpustek za velike onesnaževalce, s katerimi ti plačujejo za izpuste ogljikovega dioksida. En kupon prinaša pravico do izpusta ene tone toplogrednih plinov. Upravljalci naprav jih kupujejo na dražbah oziroma na borzi, nato pa morajo vsako leto do 30. aprila pristojnemu organu predložiti količino emisijskih kuponov, ki je skladno z njihovimi izpusti v preteklem letu (en kupon za vsako tono izpustov). Če tega ne naredijo, morajo plačati kazen (približno 100 evrov na manjkajoči kupon), poleg tega pa morajo predložiti tudi manjkajoče emisijske kupone. Več informacij o emisijskih kuponih je v članku 10 vprašanj in odgovorov o kuponih, ki Teš potiskajo v boj za preživetje.

Boštjan Bandelj se sicer nerad medijsko izpostavlja. V njegovi fundaciji pa so pojasnili, da ga je k ustanovitvi fundacije vodila “osebna želja, da pomaga ljudem v različnih življenjskih okoliščinah, ko je pomoč zanje dobrodošla in jim lahko olajša finančno ali drugačno stisko”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje