Določen je predlog zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide

Slovenija 10. Nov 202216:53 1 komentar
Invalidi
Slika je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide, s katerim v slovensko zakonodajo prenaša evropsko direktivo z omenjenega področja in ga bo posredovala v obravnavo DZ po rednem postopku. Zakon se bo uporabljal od 28. junija 2025, so sporočili po seji vlade.

Glavni cilj predloga zakona je izboljšati delovanje notranjega trga na področju dostopnosti proizvodov in storitev ter urejanja položaja invalidov z omogočanjem enakovrednega dojemanja, uporabe in razumevanja proizvodov in storitev na enak način kot drugim ter harmonizacija pogojev glede dostopnosti proizvodov in storitev za invalide z odpravo in preprečevanjem ovir za prosti pretok izdelkov in storitev na slovenskem in evropskem trgu, so v sporočilu po seji vlade zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Predlog zakona opredeljuje pogoje glede dostopnosti do proizvodov, kot so računalniki in operacijski sistemi, plačilni terminali, bankomati, prodajni avtomati za vozovnice in avtomati za prijavo, interaktivni samopostrežni terminali za zagotavljanje informacij, nadalje pametni telefoni in druga oprema za dostop do telekomunikacijskih storitev, televizijska oprema, ki vključuje digitalne televizijske storitve, ter e-bralniki. Omenjene pogoje morajo izpolnjevati proizvajalci, uvozniki, distributerji ter ponudniki storitev.

Določa tudi pogoje glede dostopnosti do storitev, kot so avdiovizualne medijske storitve, elektronske komunikacijske storitve, nadalje dostop do nekaterih elementov storitev zračnega, avtobusnega, železniškega in vodnega prevoza, kot so spletišča, mobilne storitve, elektronske vozovnice in informacije ter pogoje dostopnosti do potrošniških bančnih storitev, e-knjig, e-trgovine ter odgovarjanje na klice v sili v okviru enotne evropske številke 112.

Z zakonom vlada določa tudi nadzorne organe, ki bodo bedeli nad preverjanjem zagotavljanja zahtev glede dostopnosti do proizvodov in storitev ter sankcije za kršitve v primeru nezagotavljanja dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide, med drugim navaja ministrstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje