Domači pripravki, ki odganjajo mrčes: večino sestavin že imate doma

Magazin 21. Maj 202405:01 1 komentar
osa
Foto: PROFIMEDIA

Višje temperature privabljajo številne insekte, ki lahko naše življenje spremenijo v pravi pekel: komarje, muhe, ose, sršene ... Kako se jih znebiti? Zbrali smo nekaj receptov, vse sestavine za pripravo zvarkov pa imate verjetno že doma.

“Smrdljiva” tekočina, ki jo komarji sovražijo

Če se želite znebiti komarjev, potrebujete steklen kozarec, majhno svečko, ki plava na vodi, in nekaj sestavin, ki jih verjetno že imate v kuhinjskih omarah.

V manjši kozarec vlijte vodo, limonin in limetin sok, dodajte nekaj vejic rožmarina in od osem do deset kapljic eteričnega olja evkaliptusa. Pripravek premešajte in na gladino postavite svečo, ki plava na vodi. Komarji bodo zagotovo zapustili vaše stanovanje.

Klinčki in limona

Po poročanju hrvaškega medija Jutarnji.hr v boju proti nadležnim krvosesom deluje tudi kombinacija limone oziroma limete s klinčki, torej nageljnovimi žbicami. Več limon ali limet prerežite na pol in vanje zapičite po deset klinčkov. Tako pripravljene agrume razporedite po stanovanju oziroma postavite v prostore, kjer se zadržujete največ časa.

limona
Foto: PROFIMEDIA

Pripravek proti osam in sršenom

Za ta recept potrebujete steklen kozarec s pokrovom; najbolje bo, če uporabite kar kozarec za vlaganje. V kozarec dajte nekaj žlic medu ali marmelade in razredčite z malo vode. Nato v pokrov zvrtajte luknje, ki morajo biti dovolj velike, da bodo ose in sršeni skoznje lahko prišli v kozarec. Žuželke bo namreč pritegnil sladek vonj, obenem pa se bodo na sladko zmes prilepile, zato ne bodo mogle pobegniti.

Kako se znebiti več vrst žuželk naenkrat?

Če vam preglavice povzroča več vrst žuželk, je naslednji recept idealna rešitev. Potrebovali boste 30 mililitrov oljčnega olja, po eno kapljico eteričnega olja citronele, evkaliptusa, mete in pa vejico čajevca, mirte in ciprese.

Vse sestavine zmešajte v kozarcu, dodajte malo vode, znova premešajte in postavite na polico, piše Jutarnji.hr.

Poleg tega lahko v stanovanje postavite baziliko, rožmarin, sivko ali meliso. Te namreč dokazano odganjajo mrčes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje