Domnevno pranje denarja v NKBM: preiskovalna komisija DZ brez jasnih odgovorov

Slovenija 09. Nov 202121:31 1 komentar
Janez Janša
PROFIMEDIA

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM in domnevnega nezakonitega financiranja SDS je danes zaslišala hčerko lastnika podjetja Bismark Sašo Slavnić ter ustanovitelja in direktorja podjetja Poštajner Romana Stropnika. Priči na večino vprašanj komisije nista podali jasnih odgovorov.

Že na uvodno vprašanje predsednika komisije Gregorja Periča (SMC), ali sta seznanjena s predmetom preiskave, sta tako Saša Slavnić kot Roman Stropnik odgovorila, da ne. Prav tako sta na začetku zaslišanja zatrdila, da o predmetu preiskave ničesar ne vesta.

Periča je sprva zanimalo, kakšno vlogo je imela Slavnić v podjetju Bismark, lastnik katerega je bil njen oče, podjetje pa naj bi bilo vpleteno v pranje denarja v NKBM. Kot je pojasnila Slavnić, je bila tudi sama zaposlena v omenjenem podjetju, kjer je do leta 2016, ko je odšla na porodniški dopust, opravljala administrativna dela, lastniškega deleža pa sama v podjetju ni imela. Dejala je še, da se ne spomni, kdaj ji je prenehalo veljati delovno razmerje.

Slavić ne ve, zakaj se je podjetje znašlo v stečaju

Podjetje Bismark je bilo nato leta 2018 prodano Aleksandru Savanoviću in se je ob tem preimenovalo v podjetje Aleksandartim, ki je trenutno v stečaju. Slavnićeva je ob tem zatrdila, da ne ve, zakaj se je podjetje znašlo v stečaju. Kot je še zatrdila, sama ni bila seznanjena, da bi bilo podjetje v težavah, prav tako pa ni bila seznanjena s samim poslovanjem, saj je pri tem popolnoma zaupala očetu. Slavnić je tudi zanikala, da bi poznala Savanovića ter zatrdila, da zanj ve zgolj iz poročanja medijev, zato ne ve, kašna je bila njegova vloga v podjetju Bismark.

Periča je v nadaljevanju tudi zanimalo, ali pozna Dejana Markovića, sicer državljana BiH, ki je bil pooblaščen za transakcijski račun podjetja, odprtega pri NKBM. Slavnić, ki je tudi sama imela takšno pooblastilo, je dejala, da naj bi bil poslovni partner njenega očeta pred približno 10 leti, a sta nato zaradi različnih pogledov na poslovne cilje sodelovanje prekinila. O tem, kakšna je bila vloga Markovića v podjetju, ni bila prepričana.

Tudi z nakazili podjetja v vrednostih več deset tisoč evrov na madžarski transakcijski račun podjetja Varteck Bojan Savanović s. p. in morebitnimi posojili posameznim pravnim osebam, Slavnić, kot je dejala, ni seznanjena. Zatrdila je tudi, da ne pozna domnevne sodelavke Roka Snežiča Dijane Đuđić, ki je spomladi leta 2016 v različnih vlogah vstopila v tri slovenska podjetja. Ob tem Slavnić na večino vprašanj komisije ni jasno odgovorila, ponovila je le, da ni bila seznanjena s poslovanjem in posameznimi transakcijami podjetja, saj je v tem pogledu popolnoma zaupala očetu.

Marko Bandelli (SAB) je ob tem ocenil, da je težko verjeti v resničnost njenih odgovorov. Izrazil je tudi prepričanje, da je bila Slavnić kot pooblaščena za bančni račun podjetja seznanjena s poslovanjem. Tudi Jani Möderndorfer (LMŠ) je ocenil, da je glede na to, da je bila v podjetju med drugim zadolžena za pripravljanje pogodb z zaposlenimi in naročniki, težko verjeti, da ni bila seznanjena s posameznimi posli oziroma projekti, ki jih je podjetje izvajalo.

Preiskovalna komisija je v nadaljevanju današnje seje zaslišala še ustanovitelja in direktorja podjetja Poštajner Romana Stropnika. Na večino vprašanj komisije ni želel odgovoriti, saj da zadev ne more komentirati, ker o podjetju Poštajner, ki je davčni dolžnik države, na sodišču poteka kazenski postopek.

Potrdil pa je, da pozna Snežiča, ki naj bi ga pred približno pred 15 leti spoznal na zabavi, a se na spomni kje. Na vprašanje komisije, ali mu je Snežič svetoval pri izogibanju plačila davkov, je odgovoril, da nikoli nista poslovno sodelovala. Đuđić naj bi prav tako srečal na eni izmed zabav, a le kot Snežičevo znanko. Kot je dejal, nanjo ni bil pozoren, dokler se ni pojavila v medijih. Zanikal je tudi, da bi z Đuđić kadarkoli poslovno sodeloval.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje