DVK s pobudo za elektronski volilni imenik

Slovenija 17. Feb 202211:29 1 komentar
volitve 2022, glasovanje v drugem okraju
Žiga Živulovič jr. /Bobo

Državna volilna komisija (DVK) je na službo vlade za digitalno preobrazbo in ministrstvo za notranje zadeve naslovila pobudo za začetek projekta elektronskega volilnega imenika. Ocenjujejo, da bi se s projektom racionaliziralo delo volilnih organov, obenem pa bi se povečala učinkovitost pri izvajanju volilnih opravil in izvedba samega glasovanja.

Z uvedbo elektronskega volilnega imenika bi se zmanjšala možnost morebitnih napak, ki so posledica človeškega faktorja, kar bi pripomoglo k še bolj doslednemu zagotavljanju spoštovanja načela enake volilne pravice, v skladu s katero ima vsak volivec en glas, so v sporočilu za javnost navedli na DVK.

Volilni imeniki se že zdaj pripravljajo iz evidence volilne pravice in iz elektronsko vodenega centralnega registra prebivalstva, zato bi bilo smiselno, da bi se nadgradil in informatiziral tudi volilni imenik, posledično pa bi se izognili tiskanju in podpisovanju volivcev v volilne imenike. Vsa volišča, tako Sloveniji kot tudi v tujini pa bi se tako digitalizirala, so v sporočilu za javnost povzeli besede direktorja DVK Dušana Vučka.

Kot so še pojasnili, je omenjeni projekt sicer še v fazi osnutka, saj ga morajo podrobno preučitev tudi pristojne institucije. Na DVK tako predlagajo, da se elektronski volilni imenik vzpostavi do naslednjih rednih državnozborskih volitev, ki bodo leta 2026.

Vsa volišča bi lahko bila omnia

Med prednostmi elektronskega volilnega imenika med drugim izpostavljajo tudi, da tako ne bi bilo več potrebno tiskanje volilnih imenikov. Vse oblike glasovanja bi se avtomatično zabeležile v elektronskem volilnem imeniku, volilno udeležbo bi lahko objavljali v realnem času na spletu, omogočeno bi bilo tudi avtomatično zbiranje statističnih podatkov po spolu in starosti. Ob uvedbi elektronskega volilnega imenika pa bi bil tudi mogoč nadaljnji razmislek o tem, da bi se za posamezne volitve lahko uvedel tako imenovani sistem omnia na vseh voliščih.

Za doseganje maksimalnih učinkov uporabe elektronskega volilnega imenika bi morali vsa volišča tudi opremiti s prenosnimi računalniki, s tem pa bi bila možna tudi dodatna nadgradnja isDVK, ki bi omogočala vnos izidov glasovanja na volišču samem.

Po predlogu DVK bi se volivec na volišču identificiral z elektronsko osebno izkaznico, ki bi postala obvezen dokument za volivce. Ob tem bi sicer morali sprejeti tudi ustrezno novelo zakona o osebni izkaznici, še navajajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje