Fajon: Slovenija podpira evropske nabave streliva, ki bo namenjeno Ukrajini

Slovenija 20. Feb 202319:30
Tanja Fajon
Borut Živulović/BOBO

Zunanja ministrica Tanja Fajon je po zasedanju evropskih zunanjih ministrov dejala, da Slovenija podpira skupne nabave streliva v okviru EU, ki bo namenjeno Ukrajini. O tem bodo v začetku marca govorili tudi obrambni ministri, še isti mesec pa naj bi bili znani konkretni predlogi glede skupnih nabav. Ministrica je dodala tudi, da je pobuda za mednarodno pogodbo o sodelovanju na področju kazenskega prava naletela na podporo. Zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po zasedanju zunanjih ministrov EU dejal, da bo v prihodnjih tednih najboljši možen način za dobavo streliva Ukrajini uporaba obstoječih zalog vojsk evropskih držav.

Po besedah ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon 22 držav članic podpira skupne nabave streliva, med katerimi je tudi Slovenija. O tem bodo sicer podrobneje na neformalnem zasedanju v Stockholmu v začetku marca govorili obrambni ministri, je še povedala Fajon.

Predlog o skupnih nabavah streliva, ki bi ga nato dobavljali Ukrajini, je na današnjem zasedanju predstavil estonski zunanji minister Urmas Reinsalu. “Cilj mora biti milijon 155-milimetrskih topniških izstrelkov, stroški pa bodo znašali okoli štiri milijarde evrov,” je povedal pred zasedanjem.

Pomen dobav streliva Ukrajini je že pred srečanjem ministrov izpostavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell: “Za ukrajinsko vojsko je trenutno ključno, da ima neprekinjen dotok streliva kalibra 155 milimetrov.”

Po zasedanju zunanjih ministrov EU predstavnik unije dejal, da bo v prihodnjih tednih najboljši možen način za dobavo streliva Ukrajini uporaba obstoječih zalog vojsk evropskih držav. Konkretne predloge glede skupnih nabav streliva pa bo marca predstavil obrambnim ministrom, je napovedal.

“Jasno je, da bo v naslednjih tednih najboljši možen način za zagotavljanje streliva Ukrajini, da delimo že obstoječe zaloge streliva evropskih vojsk. Ni nam treba čakati, da bo proizvedeno. Uporabiti moramo, kar je že v skladiščih ali pa bo proizvedeno v prihodnjih dneh,” je povedal Borrell po zasedanju zunanjih ministrov EU.

Obenem bo treba sprožiti postopke za okrepitev zmogljivosti evropske vojaške industrije, da bi proizvedli več in hitro. Okrepiti pa je treba tudi napore za naslovitev ukrajinskih nujnih potreb po strelivu, predvsem prek morebitnih skupnih nabav na evropski ravni.

Evropski mehanizem za skupno naročanje vojaške opreme

V današnji razpravi so se sicer po besedah ministrice Fajon bolj osredotočili na vzpostavljanje evropskega mehanizma za skupno naročanje vojaške opreme, ki ga podpira tudi Slovenija. Tudi ta tema bo na dnevnem redu zasedanja obrambnih ministrov EU v Stockholmu.

Ministrica je sicer danes kolegom iz drugih članic predstavila pobudo za podpis mednarodne pogodbe o sodelovanju na področju kazenskega prava, ki bo omogočala sodelovanje pri pregonu in preiskavah zločinov proti človeštvu, vojnih zločinov, drugih mednarodnih kaznivih dejanj in tudi genocida. Na podlagi pogodbe bi lahko članice EU in tretje države sodelovale tudi pri pregonu vojnih zločinov v Ukrajini, je pojasnila Fajon.

Kot je povedala po zasedanju, je pobuda Slovenije, Nizozemske in Belgije prejela “lepo podporo”. Ministrske kolege je povabila, naj se skupaj s svojimi ekipami strokovnjakov za področje kazenskega prava udeležijo mednarodne konference o tej pobudi, ki jo bo konec maja gostila Slovenija.

Pobudi se je sicer doslej pridružilo 77 držav. O nadaljnji časovnici glede priprave in podpisa pogodbe pa bo več znanega po konferenci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.