Fajon zavrnila očitke o premalo odločnem ravnanju vlade glede Ukrajine

Slovenija 19. Okt 202214:50 1 komentar
Irpin, Ukrajina, Tanja Fajon
Denis Sadiković/N1

Zunanja ministrica Tanja Fajon je na dveh sejah odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) ponovila podporo Ukrajini v ruski invaziji. Obenem je zavrnila očitke opozicijske SDS, da je ravnanje slovenske vlade glede Ukrajine premalo odločno. Poudarila je, da je Slovenija sodelovala pri sprejemanju vseh pomembnih odločitev v Natu in EU glede Ukrajine.

SDS ocenjuje, da sta tako slovenska vlada kot tudi OZP glede Ukrajine doslej delovala premalo odločno, zato je predlagala sklic današnje 7. nujne seje o odzivu zunanjega ministrstva in vlade na ukrajinsko krizo. Sejo so sicer po skoraj dveh urah na predlog zunanje ministrice zaprli za javnost.

“Odzivi vlade so preveč mlačni, dejanja ne sledijo besedam,” je uvodoma pojasnila poslanka SDS Eva Irgl. Zanimalo jo je tudi, zakaj Slovenija ni jasno in glasno podprla članstva Ukrajine v zvezi Nato.

Janez Janša (SDS) je izpostavil, da ni od Slovenije odvisno, ali se bo kaj zgodilo ali ne, lahko pa imamo predloge, ki gredo v pravo smer. “V začetku ukrajinske krize je bila Slovenija proaktivna in je dajala svoje predloge, zdaj pa razpravljamo, katerim predlogom drugih bi se pridružili in še glede tega smo mlačni,” je dejal. Po njegovem trenutno ne gre za to, ali bomo ratificirali članstvo Ukrajine v Natu, gre za to, ali se bo pridružila izjavi, ki to članstvo podpira, gre za signal. Slovenska vlada se temu ni pridružila.

Poslanec Gibanja Svoboda Dušan Stojanovič je spomnil, da je to izjavo podpisalo le devet članic Nata, 21 pa ne.

“Vsake akcije podpisovanja pobud devetih ali več držav vodijo h krhanju zavezništva. Govoriti, da je odziv Slovenije mlačen, je manipulacija, je laž,” se je na očitke odzvala zunanja ministrica Tanja Fajon. Poudarila je, da je Slovenija v Natu in EU sodelovala pri sprejemanju vseh pomembnih in težkih odločitev glede Ukrajine.

“Nujna je enotnost tako EU kot zveze Nato,” je še dejala vodja slovenske diplomacije. Zatrdila je, da članstvo Ukrajine trenutno ni na dnevnem redu severnoatlantskega zavezništva.

Smiljana Knez iz urada predsednika republike je povedala, da je predsednik Borut Pahor ob več priložnostih izrazil podporo Ukrajini in odločno obsodil rusko invazijo, ni pa podpisal izjave o podpori članstvu Ukrajine v Natu. Pojasnila je, da je imel dva pomisleka – prvi je bil kratek rok in dejstvo, da Slovenija ni bila povabljena k usklajevanju izjave, drugi pa je bil, da zahodne države k izjavi niso bile povabljene. “Ocena je bila, da bi taka izjava lahko vzbudila dvom v enotnost Nata,” je dejala.

Po mnenju ministrice Fajon je razprava pokazala, da se vsi strinjajo, da ruska vojaška agresija zasluži vso obsodbo, Ukrajina pa potrebuje vso podporo in jo bo dobivala še naprej. “Vsi se strinjamo, da mora Putin vojno končati in da je Ukrajini treba ponuditi perspektivo za pot v EU in Nato,” je poudarila in dodala, da so nianse v interpretaciji.

Ministrica je na tej nujni in prej tudi na redni seji OZP izpostavila odločno podporo Slovenije Ukrajini v ruski invaziji. “Slovenija bo vedno na strani Ukrajine, dokler bo ta potrebovala pomoč,” je zatrdila. Po njenih besedah gre za nesprejemljivo, nezakonito ravnanje Rusije kot agresorja, ki krši mednarodnopravne obveznosti.

Evo Irgl je na redni seji OZP tudi zanimalo, ali bo Slovenija ukinila vizume za ruske državljane. “Ruski narod je ruski narod, imamo pa Putinov režim in njegovo vojno. Ruski narod ne more v celoti odgovarjati za Putinovo vojno,” je v odgovoru poudarila ministrica.

“Revno rusko ljudstvo ne potuje, potuje elita, ki vzdržuje ruski režim. Z ukinitvijo turističnih vizumov se neposredno kaznuje tiste, ki podpirajo režim in vojno,” je v odzivu še ocenil Janša. Če kdo beži iz Rusije, lahko v EU po njegovem zaprosi za politični azil. “Kdaj bo slovenska vlada naredila ta dva koraka, ki sta nujno potrebna,” je še vprašal poslanec.

“Če boste v parlamentu presodili, da se o tem razpravlja, bomo o tem razpravljali,” mu je odvrnila ministrica. Trenutno razprave o razglasitvi Rusije za teroristično državo po njenih besedah ni na mizi, tudi v EU je trenutno zadržanost glede tega vprašanja. Tudi glede odprave turističnih vizumov za ruske državljane v EU ni enotnega mnenja, je pojasnila Fajon.

Vodja slovenske diplomacije je še dejala, da MZZ ni zabeležil porasta števila vizumov za ruske državljane, ki bi bil zaskrbljujoč. “Ne gre za materialno, ampak moralno vprašanje,” je glede prepovedi vizumov pripomnil Janša. Ukrajincem bi po njegovem z ukinitvijo vizumov za Ruse izrekli moralno podporo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje