PGD Mengeš prejelo več kot pol milijona donacij: delitev denarja še ni rešena

Slovenija 13. Nov 202323:12 > 23:14 6 komentarjev

Prostovoljno gasilsko društvo Mengeš je poleg donacij v višini nekaj več kot 280.000 evrov, ki so bile namenjene gasilcu Sandiju Zajcu, na račun prejelo še dobih 230.000 evrov, katerih namen ni bil razviden. Da bi zadevi prišlo do dna, je društvo na banko naslovilo vprašanje, ali se namen nakazila da videti ali ne. "Od banke smo dobili odgovor, da bodo naredili poizvedbo pri drugih bankah. Če se bo izkazalo, da so bile donacije za Zajca, mislim, da upravi odbor nima nikakršne težave, da mu jih transparentno tudi nakaže," je za N1 povedal namestnik poveljnika PGD Mengeš Primož Jagrič.

Na ponedeljkovi večerni seji upravnega odbora prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mengeš niso govorili o delitvi donacij gasilcu Sandiju Zajcu. Spomnimo, da je PGD Mengeš dva dni po najhujši vodni ujmi v zgodovini Slovenije zagnalo dobrodelno akcijo za pomoč prizadetemu gasilcu, ki je se skupaj s kolegi v Mengšu iz poplavljenega vrtca reševal otroke.

Ljudje so na isti transakcijski račun donirali tako za Zajca kot za društvo, različen pa je bil namen nakazila. Skupaj je na transakcijski račun steklo več kot pol milijona evrov – nekaj več kot 280.000 evrov za Zajca in dobrih 230.000 evrov, katerih namen nakazila ni razviden. Kot je po seji upravnega odbora dejal namestnik poveljnika PGD Mengeš Primož Jagrič, izplačilo donacij v višini 280.000 evrov, ni sporno. A da se morata o delitvi denarja najprej skupaj z odvetniki dogovoriti Zajc in njegova nekdanja partnerka. Zato so izplačilo donacij na prejšnji seji zamaknili za 14 dni.

Po besedah Jagriča bodo o izplačilu govorili na seji upravnega odbora, ki bo 21. novembra. V PGD Mengeš so sicer na družbenem omrežju zapisali, da bodo, če dogovora o delitvi denarja med Zajcem in njegovo nekdanjo partnerko ne bo, sredstva nakazali skladno z mnenjem njihovega odvetnika. Po besedah našega vira odvetnik društva predlaga, da bi celotno donacijo nakazali Sandiju Zajcu.

A bolj kot 280.000 evrov pa za zdaj ostaja nerešenih še več kot 230.000 evrov, katerih namen ni razviden in se ne ve, komu so bile donacije namenjene – gasilskemu društvu ali Zajcu. Da bi zadevi prišlo do dna, je društvo na banko naslovilo vprašanje, ali se namen nakazila da videti ali ne. “Od banke smo dobili odgovor, da bodo naredili poizvedbo pri drugih bankah. Če se bo izkazalo, da so bile donacije za Zajca, mislim, da upravi odbor nima nikakršne težave, da mu jih tudi transparentno nakaže,” je za N1 povedal Jagrič. Gasilec Zajc po seji upravnega odbora dogajanja okoli donacij sicer ni želel komentirati, saj da mu je tako svetoval odvetnik. “Vsi akterji smo v postopku dogovarjanja,” je dodal.

Na seji so se dogovorili, da se bodo odzvali na poročanje medijev. V torek predvidoma opoldne bodo podali sporočilo za javnost. Konkretnejše odločitve pa bodo sprejete na naslednjem upravnem odboru.

Še pred sejo upravnega odbora pa je potekala seja operativne enote, na kateri so Zajca soglasno izločili iz operative, kar pomeni, da ne bo smel sodelovati na intervencijah. Razlog za izločitev je, da na eni od zadnjih intervencij ni upošteval povelja. Več o tem v članku PGD Mengeš gasilca Sandija Zajca izločilo iz operative.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje