Umrl je Geza Erniša, prvi evangeličanski škof na Slovenskem

Črna kronika 01. Jun 202217:08 > 17:20
Geza Erniša
Sobotainfo/BOBO

Po daljši hospitalizaciji je v 71. letu starostu umrl Geza Erniša. Bil je prvi evangeličanski škof na Slovenskem, to funkcijo pa je opravljal 18 let. Zadnja leta je služboval kot duhovnik v Moravskih Toplicah.

Geza Erniša se je rodil leta 1952 v Tešanovcih. Bil je prvi evangeličanski škof na Slovenskem, to funkcijo je opravljal 18 let, dokler ga leta 2013 ni zamenjal Geza Filo. Bil je svetovljan in ugleden Prekmurec, čigar delo so prepoznali tako v domačem kot tujem okolju, poroča Vestnik. Leta 1995 je bil soustanovitelj Sveta krščanskih cerkva v Evropi, leta 2008 pa je bil v Stuttgartu izvoljen v svet Svetovne luteranske zveze.

Po umiku s funkcije škofa je dobil naziv častni škof slovenske evangeličanske cerkve, leta 2013 pa mu je predsednik države Borut Pahor podelil visoko državno odlikovanje Srebrni red za zasluge za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje evangeličanske cerkve. Vse do nenadne bolezni, ki ga je v zadnjem obdobju prikovala na bolniško posteljo, je bil duhovnik v Moravskih Toplicah, še piše Vestnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.