Gibanju Zedinjena Slovenija banke zavrnile odprtje volilnega računa

Slovenija 10. Mar 202217:04 3 komentarji
Andrej Šiško
Žiga Živulović jr. /BOBO

Na volitvah v DZ želi nastopiti tudi koalicija zunajparlamentarnih strank in gibanj Zavezništvo osvobodimo Slovenijo, a so pri pripravah na volitve naleteli na težave. Gibanju Zedinjena Slovenija, ki je želelo v imenu koalicije odpreti volilni transakcijski račun, je namreč več bank zavrnilo vlogo. Medtem pa se je rok za odprtje računa že iztekel.

V Zavezništvo osvobodimo Slovenijo so se pred volitvami povezale nekatere neparlamentarne stranke, gibanja in združenja, ki se nameravajo na volitve podati s skupno listo. Ena od njih je stranka Gibanje Zedinjena Slovenija, ki je želela v imenu zavezništva odpreti poseben transakcijski račun za financiranje volilne kampanje. A jim je več bank, kot je za STA pojasnil predsednik stranke Andrej Šiško, vlogo za odprtje računa zavrnilo.

Med drugim so jih zavrnili v Delavski hranilnici, kjer ima sicer stranka odprt redni račun, je pojasnil. V odgovoru stranki so v Delavski hranilnici zapisali, da morajo bančne ustanove pri odpiranju transakcijskega računa pred vsakokratno sklenitvijo poslovnega razmerja preveriti kriterije poslovanja stranke. “V omenjenem primeru je hranilnica na podlagi pregleda teh kriterijev sprejela odločitev, da računa ne odpre,” je razvidno iz dopisa, ki ga je STA posredoval Šiško. Razlogov za takšno odločitev v banki niso pojasnili, saj gre, kot so zapisali, za zaupne podatke. V ponedeljek je stranka podala vlogo tudi na NLB, a odgovora še niso prejeli.

Ker se je rok za odprtje posebnih transakcijskih računov iztekel že v sredo, še ni jasno, kaj to pomeni za nastop koalicije Zavezništvo osvobodimo Slovenijo na aprilskih volitvah. Kakšni bodo njihovi nadaljnji koraki, Šiško še ne ve, se pa ob tem sprašuje, ali gre morda za oviranje pravice do kandidiranja na volitvah.

Organizatorji volilne kampanje so morali namreč do 9. marca odpreti posebne transakcijske račune, na katerem morajo zbrati vsa sredstva za financiranje kampanje ter z njega poravnati vse stroške. Podatke o računu ter organizatorju kampanje morajo Državni volilni predložiti najpozneje 24. marca, ko se izteče tudi rok za vložitev kandidatnih list.

Kot je razvidno iz registra transakcijskih računov, objavljenega na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je sicer transakcijske račune odprlo 22 strank in list.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje