Golob na kongresu managerjev: Pri nas preveč obdavčeni dohodki, ne pa premoženje

Slovenija 28. Sep 202322:07 7 komentarjev
Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je v pogovoru s predsednikom Združenja Manager Iztokom Seljakom poudaril, da so v Sloveniji preveč obdavčeni dohodki, ni pa obdavčeno premoženje, kar predstavlja oviro predvsem mladim. Na Managerskem kongresu v Portorožu so sicer predvajali zgolj posnetek pogovora, saj Golob na kongres ni mogel priti osebno.

Predsednik Združenja Manager Iztok Seljak je na kongresu dejal, da je Slovenija najbolj egalitarna država v EU: “Zdi se, da je že na robu ali čez rob neke kontraproduktivne egalitarnosti”. Pod vprašaj je postavil sposobnost slovenskega gospodarstva, da prenese socialne korektive, ki so tudi po njegovih besedah nujni. Omenil je tudi prevladujočo zavist proti nadpovprečnim.

Premier Robert Golob je odvrnil, da smo v resnici egalitarni pri obdavčitvi dohodkov, ki je visoka v primerjavi z drugimi evropskimi državami. “Morda pri dohodkih drži, da vlečemo nadpovprečne proti povprečju, zagotovo pa to ne drži pri premoženju,” je dejal. Premoženje je po njegovi oceni neobdavčeno. “Ko poslušam poslovne voditelje, marsikdaj pozabijo na ta detajl, ki ni zanemarljiv,” je pripomnil.

Kot je še dejal, se je tudi pri iskanju sredstev za odpravo posledic poplav premoženje pokazalo kot eden možnih virov. Izrazil je prepričanje, da se bo premoženje “na neki uravnotežen način” lahko tudi uporabilo.

Po Golobovih besedah je sedanja obdavčitev problematična za mlajše ljudi in “ne za nekoga, ki je dosegel svoj zenit po 40. letu”. Zato skuša skupaj s finančnim ministrom najti rešitve za izboljšanje davčnega okolja za mlade z višjimi plačami. Omenil je, da bi lahko po zgledu nekaterih zahodnih držav uvedli “davčni ščit” oziroma visoke olajšave za mlade.

Seljak se je strinjal, da je treba obdavčitev preusmeriti na že ustvarjeno premoženje, in tako sprostiti ter motivirati ustvarjanje novega premoženja.

Golob je tudi zagotovil, da vlada ni odstopila niti od enega od ciljev, ki si jih je zastavila za izboljšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, čeprav se je od takrat zgodilo več kriz. Kot je zatrdil, je povečala delež sredstev za sklad za razvoj in inovacije. Spomnil je na podpis dolgoročnih dogovorov z gospodarsko zbornico, raziskovalnimi institucijami in nekaj konzorciji v farmacevtski in avtomobilski industriji.

Poudaril je tudi spremembo zakona o tujcih, ki poenostavlja pridobivanje delovnih dovoljenj. Na poplavljenih območjih so tudi omogočili tujcem, da začnejo delati še pred pridobitvijo dovoljenja, “na zaupanje delodajalca”. Če se bo to obneslo, bi lahko prakso razširili na celo Slovenijo, je napovedal predsednik vlade. S temi ukrepi se lahko slovensko gospodarstvo bolj ambiciozno vključi v bitko za talente, je še dejal.

Rdeča nit kongresa je sicer potreba po sodelovanju med slovenskimi gospodarskimi akterji. Seljak je dejal, da so se poslovni voditelji zavezali k temu. Golob pa je poudaril, da je treba v državi vzpostaviti primerno vzdušje, zdaj pa smo še daleč od tega. Oba sta se zavezala, da bosta delovala povezovalno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje