“Grozljivi zločini v Gazi so in bodo madež na kolektivni vesti sveta”

Slovenija 21. Feb 202414:08 3 komentarji

Gibanje za pravice Palestincev in več drugih civilnodružbenih skupin so vlado pozvali k uvedbi gospodarskih ukrepov proti Izraelu zaradi vse intenzivnejših napadov na Gazo in k pridružitvi Slovenije tožbi Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču (ICJ). Kot so poudarili, zgolj pozivi po prekinitvi napadov niso dovolj.

Pozivi premierja Roberta Goloba in zunanje ministrice Tanje Fajon k prekinitvi izraelskih napadov na Gazo so pomembni, vendar ne zadostujejo, zlasti ker doslej niso bili uspešni, je na tiskovni konferenci na Trgu republike v Ljubljani poudarila predstavnica Gibanja za pravice Palestincev Barbara Vodopivec.

Vlado je pozvala k sprejetju vojaškega embarga na izvoz in uvoz orožja ter vojaške opreme v Izrael in iz njega. Po njenih besedah bi morala nato vlada s podobno mislečimi državami članicami EU k sprejetju takšnega embarga pozvati tudi na ravni Unije, povrhu pa bi morala proti Izraelu uvesti tudi druge gospodarske ukrepe.

Pri tem je omenila potezo Irske in Španije, ki sta minuli teden na Evropsko komisijo naslovili pismo, v katerem sta jo pozvali, naj zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic v Gazi ponovno preuči pridružitveni sporazum med EU in Izraelom.

palestina
Foto: Črt Piksi

Vodopivec je vlado pozvala tudi k pridružitvi tožbi Južne Afrike na ICJ, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida v Gazi. Slovenija naj tudi uporabi možnosti, ki jih ponujajo diplomatski stiki z Izraelom, vključno s pozivom izraelskega veleposlanika na pogovor, je dejala.

Dodala je, da mora vlada tudi vzpostaviti dopolnilne poti za varen prihod družinskih članov Palestincev, ki živijo v Sloveniji, v Slovenijo, sodelovati z Jordanijo pri dostavi humanitarne pomoči prebivalcem Gaze iz zraka ter povečati finančno podporo agenciji ZN za palestinske begunce (UNRWA).

Vlada naj preide od besed k dejanjem

K vzpostavitvi dopolnilnih zakonodajnih poti je pozvala tudi Urša Regvar iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC). Po njenih besedah ima Slovenija že izkušnje na tem področju, saj je v preteklosti sodelovala v evropskih programih preselitve in premestitve posameznikov iz Afganistana ter repatriaciji ljudi slovenskega rodu iz Venezuele.

Da naj vlada preide od besed k dejanjem in začne uresničevati mirovno politiko, pa je poudaril Iztok Šori z Mirovnega inštituta. “Številni razumni glasovi po svetu opozarjajo, da je vojna proti Palestincem samo eden od korakov do globalnega spopada,” je dejal. Ob tem je ocenil, da je odgovornost vlade, da mirovniške iniciative podpre in se poveže z vsemi posamezniki, organizacijami in vladami, ki jih zagovarjajo.

Na tiskovni konferenci sta sodelovala tudi predstavnica Amnesty International Slovenije Metka Naglič in Hasan, Palestinec iz Gaze, ki živi v Sloveniji. Oba sta v izjavah med drugim izpostavila katastrofalne razmere, s katerimi se soočajo prebivalci Gaze, in pozvala k takojšnji prekinitvi izraelskih napadov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje