“Idiotizem prve vrste”: na Ptuju nepridipravi predčasno zakurili kres

Slovenija 28. Apr 202308:01 > 11:14
Kres Ptuj
Nuška Gajšek/FACEBOOK

Ptujska županja Nuška Gajšek je prek Facebooka sporočila, da je nekdo zanetil kres, ki so ga na občini pripravili za kresovanje na Ptuju. "Ne vem, komu se je zdelo to fajn, ker ni," je dodala.

V številnih krajih po Sloveniji potekajo še zadnje priprave na prvomajska praznovanja in kresovanja, ki se tradicionalno odvijejo na predvečer mednarodnega praznika dela. Na dogodek so se pripravljali tudi na občini Ptuj, kjer so v preteklih dneh že pripravili leseno konstrukcijo.

Vodja intervencije prostovoljnega gasilskega društva Ptuj Marjan Satler je za N1 pojasnil, da so gasilci v četrtek osem ur postavljali kres in se nekaj pred 15. uro odpravili nazaj v gasilski dom. “Ob 15.15 smo bili obveščeni o tem, da kres gori. Očitno je bilo nekomu zelo smešno, da nam nagaja,” je dejal. Požar je gasilcem sicer uspelo pravočasno pogasiti, samo kresovanje pa zaradi tega ne bo ogroženo, je še zagotovil vodja intervencije.

“Ne vem, komu se tako mudi. Kresovanje bo v nedeljo, malo potrpljenja ne škodi,” pa je prek Facebooka sporočila ptujska županja Nuška Gajšek. “Ne vem, komu se je to zdelo fajn, ker ni. Ni fajn. Idiotizem prve vrste,” je opozorila.

Z občine Ptuj so za N1 pozneje posredovali daljše pojasnilo v zvezi s četrtkovim ”nenavadnim” dogodkom. Kot so poudarili, je nekdo izkoristil krajšo odsotnost gasilcev, ki so kres postavljali ravno na praznični dan. “Dogodek je bil prijavljen policiji kot požar kresa. Med gasilskim posredovanjem so bili policisti na kraju dogodka, kjer so opravili ogled. Tako ugotovitev vzroka za nastali požar kot tudi morebitni pregon storilca sta v rokah policije,” so dejali v odzivu.

Na kresu je sicer nastala manjša škoda. “Prišlo je do poškodbe materiala in delovnih ur, ki so bile potrebne za postavitev in kasneje tudi za popravilo kresa. Gasilci so delo opravili v celoti prostovoljno,” so še dodali na ptujski občini. Kres na Panorami gasilci zdaj varujejo 24 ur. In če bo vreme ugodno, ga bodo v nedeljo zvečer brez težav prižgali.

S Policijske uprave Maribor pa so sporočili, da nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preiskavo dogodka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.