Igor Kadunc izgubil tožbo proti RTV Slovenija

Slovenija 15. Jul 202212:30 > 13:12 3 komentarji
Igor Kadunc
Ziga Zivulovic jr./Bobo

Nekdanji direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je želel na sodišču dokazati, da trenutni direktor Andrej Grah Whatmough ne izpolnjuje pogojev za ta položaj. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je tožbeni zahtevek zavrnilo.

Programski svet RTV Slovenija je januarja lani za novega generalnega direktorja zavoda imenoval takratnega predsednika nadzornega sveta Andreja Graha Whatmougha. V drugem krogu je Grah Whatmough premagal takratno direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak, že v prvem krogu pa je pri glasovanju izpadel nekdanji generalni direktor Igor Kadunc, danes direktor Slovenske tiskovne agencije (STA).

Po izvolitvi se je Kadunc obrnil na sodišče, ker je bil prepričan, da Grah Whatmough ni izpolnjeval enega ključnih pogojev iz razpisa za izbiro kandidata pred letom dni, to je tri leta izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je zdaj odločilo in zavrnilo Kadunčevo tožbo proti RTV Slovenija.

V obrazložitvi je sodišče navedlo, da tožena stranka ni kršila za izvedbo razpisa določenega postopka, izbrani kandidat pa je izpolnjeval v razpisu določene pogoje. Sodišče je v sodbi tudi zapisalo, da bi se lahko na razpis prijavilo zelo malo kandidatov, če bi sledili Kadunčevi zahtevi. To bi imelo za posledico, da bi lahko le eni in isti kandidati zasedali to delovno mesto, so dodali.

Kadunc mora po odločitvi sodišča plačati nekaj manj kot 1.500 evrov stroškov.

Letos nov razpis za direktorja

Programski svetniki so februarja letos podprli predlog Graha Whatmougha, da se objavi nov javni razpis za delovno mesto generalnega direktorja RTVS. Potrebo po razpisu je direktor utemeljil z besedami, da ima v načrtu finančno prestrukturiranje ter kadrovsko in posledično programsko preoblikovanje medijskega zavoda.

Kot smo pisali na N1, so se ob nenavadni najavi preverjanja zaupanja med zaposlenimi in tudi v delu programskih svetnikov pojavile različne razlage. Nekateri so bili prepričani, da se želi Grah Whatmough s ponovnim imenovanjem utrditi na čelu javne radiotelevizije in se izogniti sodbi delovnega sodišča, če ta ne bi bila v njegovo korist.

Temu v prid je kazalo tudi besedilo predloga novega razpisa za generalnega direktorja. V njem je bila namreč spremenjena prav zahteva o izkušnjah z vodenjem večjih organizacijskih sistemov. Ta pogoj je še vedno naveden, izpadlo pa je, da morajo izkušnje z vodenjem večjih organizacijskih sistemov trajati tri leta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje