Informacije N1: Janša napovedal, da na prihodnjem kongresu ne bo več kandidiral

Slovenija 22. Jun 202306:05 > 12:04 40 komentarjev
Janez Janša
Foto: BOBO

Kar pol leta so za zaprtimi vrati ostale besede Janeza Janše poslancem SDS, da na prihodnjem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke. Kot nam je potrdilo več navzočih na seji poslanske skupine, se je ob tej napovedi obrnil k Anžetu Logarju.

Zadnji torek novembra poslanci SDS redne tedenske seje 27-članske poslanske skupine niso imeli v prostorih državnega zbora, temveč na Destrniku. Seja je potekala dva dni po trojnem referendumu, na katerem je SDS doživela trojni poraz. Dober teden prej je poslanec in predsednik sveta SDS Anže Logar v drugem krogu predsedniških volitev – zmagala je sicer Nataša Pirc Musar – zbral več glasov (414.029), kot jih je kadarkoli dobila stranka Janeza Janše.

Na tem sestanku je prvak SDS Logarja pozval, da se bo moral odločiti, kakšna bo njegova nadaljnja politična pot oziroma ali bi prevzel vodenje SDS. Ob tem je Janša, kot nam je potrdilo več poslancev, napovedal, da sam na naslednjem kongresu stranke leta 2025 ne bo več kandidiral. “Bili smo šokirani,” nam je dejal eden od sogovornikov.

Po besedah naših virov je Janša še izpostavil, da se bodo morali v SDS o njegovem nasledniku poenotiti, saj da ne želi, da bi stranka, v katero je vložil toliko energije, klavrno končala.

Anžeta Logarja smo vprašali, kako se je odzval na Janševo napoved. Prav tako nas je zanimalo, ali je pripravljen na naslednjem kongresu prevzeti vodenje največje opozicijske stranke. “Dogajanja in pogovorov znotraj stranke, tako kot vedno doslej, ne komentiram,” nam je sporočil. Tudi v SDS naših informacij o Janševi napovedi, da ne bo več kandidiral za predsednika, niso zanikali. “Ne komentiramo,” se je glasil njihov odgovor.

Po objavi članka se je sicer Janša odzval na omrežju Twitter, kjer našega poročanja ni zanikal. Zapisal je, da je to “seveda ena od možnosti na kongresu SDS čez 2 leti, tako kot je bila na vseh dosedanjih kongresih”.

Janez Janša, Anže Logar
Primož Lavre / Reporter

Je Janša mislil resno?

Več naših sogovornikov sicer o iskrenosti Janševe napovedi dvomi. Kot se spominjajo, je že pred kakšnim desetletjem napovedoval, da bo na čelu stranke le še mandat ali dva, a še vedno vztraja. Stranko tako vodi že 30 let. Po oceni naših virov tudi Janševe zadnje poteze ne kažejo, da bi načrtoval umik.

Pospešeno namreč uresničuje načrt pripojitve močnejših lokalnih strank oziroma list k SDS. Tako se je Janševi stranki pridružila Nova ljudska stranka nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, pred dnevi pa je prvak SDS podpisal sporazum o tesnejšem sodelovanju še z nekdanjim dolgoletnim županom Celja Bojanom Šrotom, ki vodi Celjsko županovo listo.

Tako se nekateri naši sogovorniki sprašujejo, ali Logarjevo nedavno oblikovanje Platforme sodelovanja kaže, da tudi on dvomi, da je Janša z napovedjo o umiku na prihodnjem kongresu mislil resno. Dva tedna po omenjenem sestanku poslanske skupine na Destrniku smo sicer Logarja v oddaji N1 STUDIO vprašali, ali bi vodenje stranke prevzel samo, če bi se Janša umaknil, ali bi se bil z njim pripravljen tudi spopasti.

Odgovoril je: “V gospodarstvu sovražni prevzemi dostikrat ne prinesejo želenih rezultatov, še manj pa v politiki, ker ta deluje po načelu dialoga. Ko govorimo o prihodnjih izzivih … treba jih je predebatirati znotraj. Še zlasti pa v primeru stranke, ki pomembno zaznamuje slovenski politični prostor že vse od osamosvojitve in jo pomemben del volilcev tudi voli.”

Po mnenju poznavalcev bi tudi zadnji odhod ene največjih Logarjevih podpornic Romane Jordan iz SDS lahko nakazoval, da je njegov prevzem vodenja Slovenskih demokratov manj verjeten kot ustanovitev nove stranke. A se v glavnem strinjajo, da bo brez Janševega “žegna” na katerikoli poziciji težko politično preživel.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje