Premier Golob v intervjuju, ki ni šel po načrtih: Kot vodja se zavedam pasti

Slovenija 31. Dec 202212:01 27 komentarjev
Robert Golob
PROFIMEDIA

Novoletni intervju predsednika vlade in vladajoče stranke Roberta Goloba za Dnevnik se je, kot je zapisal odgovorni urednik Dnevnika in avtor intervjuja Miran Lesjak, končal prej, kot je bilo predvideno. Premier se je opravičil zaradi drugih obveznosti, Lesjak pa zapiše, da nejevolje ni mogel več skrivati. V sicer zelo dinamičnem pogovoru je premier med drugim povedal, da zdravstveni minister uživa tako njegovo zaupanje kot občudovanje, o Tatjani Bobnar je med drugim dejal, da je skušala svojemu nasledniku "vsiliti ekipo", povedal pa je tudi, kaj ga pri sodelavcih najbolj razkuri.

Po tem, ko je državni svet na novelo zakona o finančni upravi, ki so jo v državnem zboru sprejeli poslanci Gibanja Svoboda sami, izglasoval veto, bi se lahko zgodilo, da ta zakon pade. Ne poslanci koalicijske SD ne poslanci koalicijske Levice zanj namreč niso glasovali. Novela predvideva, da bi lahko finančni inšpektorji brez odredbe sodišča nameščali sledilne naprave na sumljive pošiljke oziroma tovornjake.

To bi bil prvi zakon, ki ga je v parlament poslala vlada, ki bi lahko v parlamentu padel, saj po izglasovanem vetu za vnovično potrditev potrebuje 46 glasov, Gibanje Svoboda pa jih ima pa 41.

“Stari politični vzorci predvidevajo, da ko nekdo zavzame neko stališče, pri njem trmasto vztraja do bridkega konca. Zelo se motite o meni in o tej vladi, če mislite, da ne znamo dialektično prilagoditi svojih rešitev temu, da pridemo do rezultata,” je o tem v novoletnem intervjuju za Dnevnik dejal ministrski predsednik Robert Golob. 

Obžaluje, da je zdravstvo v razsulu

Koalicijo sicer v prihajajočem letu čakajo številni izzivi, prioritetno bo naslavljanje vse bolj perečih težav v zdravstvu. Glas ljudstva je za 10. januar že napovedal stavko bolnikov, 11. januarja bodo stavkali tudi zdravniki. “Vsak ima pravico do svojega mnenja, a to še ne pomeni, da je podano mnenje tudi pravilno,” ob tem pravi ministrski predsednik.

Obžaluje, da je slovensko zdravstvo v “popolnem razsulu”, a je to po njegovih besedah posledica tridesetletnih politik, kako razgraditi javno zdravstvo. “Kar razgrajuješ trideset let, se ne da v šestih mesecih postaviti nazaj na zdrave noge,” je poudaril premier.

Danijel Bešič Loredan
Borut Živulović/BOBO

Zatrdil je tudi, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan uživa njegovo zaupanje. “Minister Danijel Bešič Loredan je edini zdravnik, ki pozna sistem in si je upal napovedati vojno sistemski korupciji, ki je vsesplošna. Zato ima moje ne samo zaupanje, ampak tudi neizmerno občudovanje,” je dejal Golob.

Spomnil je, da so s koalicijskimi partnericami v koalicijsko pogodbo zapisali, da bodo v letu 2023 začeli z zdravstveno reformo, ki jo bodo izvedli v letu 2024. “Tega načrta se v celoti držimo, meni je žal, da je situacija taka, kot je, a ne da se je rešiti čez noč, tudi ne z gasilskimi akcijami,” je povedal.

Tudi sicer Golob za leto 2023 napoveduje številne reforme, zdravstvena bo na prvem mestu, ne bo pa edina. Premier bo tako že v začetku leta na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva 10. januarja predstavil tudi reforme na področju sodstva, je napovedal.

O tem, da se je za skoraj polovico povišal delež ljudi, ki trdijo, da so letos živeli slabše in da poskočil delež pesimistov, je predsednik vlade povedal, da je vzrok vojna v Ukrajini, saj da nam zato primanjkuje energentov, opravka pa imamo tudi s prehransko in energetsko draginjo. “To je realizem, gmotne zamere so se poslabšale,” je povedal in nadaljeval, da bodo razmere v novem letu boljše, da se bo inflacija umirila, pokojnine, minimalne plače in plače v javnem sektorju pa se bodo zvišale. “Evropska inflacija junija je bila osemodstotna, torej je bila nižja od slovenske, danes je enajstodstotna, torej je višja od slovenske inflacije. Kaj vam to pove o uspešnosti slovenske vlade v primerjavi z uspešnostjo preostalih evropskih vlad,” je dodal.

“Najbolj me razkuri…”

Komentiral je tudi prvi ministrski odstop v mandatu te vlade. Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je med razlogi za odstop namreč navedla, da si ne more postaviti svoje ekipe. Med drugim na vladi ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava na čelo policije s polnim mandatom, ki svojo funkcijo še vedno opravlja kot vršilec dolžnosti.

tatjana bobnar, robert golob
Borut Živulovič /Bobo

Premier je pojasnil, da je predlog za imenovanje Lindava s polnim mandatom nekdanja ministrica podala šele po odstopu. “Prej sva se o tem z gospo Bobnar pogovarjala, seznanil sem jo s svojimi pomisleki, formalni predlog za imenovanje Lindava pa je bil podan po njenem odstopu,” je dejal.

Ob tem je Tatjani Bobnar še očital, da je želela po odstopu svojo ekipo “vsiliti” njenemu nasledniku. Celotno dogajanje, zaradi katerega je iz stranke izstopila tudi nekdanja podpredsednica Svobode Marta Kos, pa označil za “vihar v kozarcu vode”.

Marta Kos, Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

V intervjuju je tudi zavrnil tudi očitek, da slog njegovega vladanja spominja na direktorskega in ne na premierskega. “Ne bi mogli biti v večji zmoti,” je odgovoril premier Golob.

In nadaljeval: “Podjetje, iz katerega sem sam prišel, je zraslo iz nič na tri milijarde in pol prihodkov. Takšne rasti ne moreš doseči z avtoritativnim vodenjem, ki mi ga pripisujete samo zato, ker se vam tako zdi. Rast je možna samo z vključenostjo vseh članov ekipe. Nobena vlada, še najmanj moja, ni v stanju sama realizirati kreativne rasti. Kreativno rast lahko jaz kot vodja samo pospešujem, to je moje osnovno poslanstvo – kako vzpostaviti pogoje, ko vsi moji sodelavci razumejo, da opolnomočenost in vključenost pomenita njihovo veliko odgovornost ne do mene, ampak do ekipe. Vsi tega ne zmorejo. Ko se vsi člani ekipe, tisti, ki ostanejo, tega enkrat zavedo, se sprosti kreativna energija cele ekipe. Tega ni mogoče doseči v šestih mesecih, dve leti potrebujemo, da pride ekipa do take stopnje skupnih kreativnih energij, da se bodo stvari začele dogajati navidez same od sebe. Kot vodja se natančno zavedam, kakšna je past, če si začnem domišljati, da bi lahko vse peljal sam. Najbolj me razkuri, ko moji politični sodelavci prihajajo do mene z vprašanji, ki jih lahko rešijo sami, saj se s tem samoomejujejo, omejujejo svojo osebno rast in opolnomočenost. Želim si, da moji sodelavci in sodelavke sami rešujejo probleme, ko enkrat zastavimo, kam gremo, me ni treba več spraševati po mnenju,” je povedal.

Zasluge za umirjanje epidemije covida

Premier se je dotaknil tudi stanja, povezanega s covidom. Ocenil je, da je ta po nastopu nove vlade “v celoti izginil iz naših vsakodnevnih pogovorov, prej pa nas je obremenjeval z vprašanji, kdo je cepilec, kdo je proticepilec, kdo je za nošenje mask in kdo je proti temu, ali bomo spet zaprti ali ne in podobno. Od septembra dalje smo ta vprašanja z našo izhodno strategijo efektivno umaknili iz našega družbenega življenja, navadili smo se živeti s covidom”.

Na intervencijo avtorja intervjuja, da v tem času tudi virus ni več tako nevaren, kot je bil v preteklosti, je Golob odgovoril, da se očitno njegovi vladi za to, da covida ni več, ne bo pripisalo nobenih zaslug, ampak “nič hudega. Izhodno strategijo smo napovedali konec aprila, natančno tako smo jo izpeljali in danes vidimo njene rezultate. Danes se zdi samoumevno, da covida-19 ni več, a če samo pogledamo na Kitajsko, vidimo, da niti približno ni tako nedolžen, kot ga opisujete. Izhodna strategija ne pomeni, da smo nanj pozabili, strategija pomeni, da se z njim soočamo na druge načine.”

Zatrdil je tudi, da je koalicija v letu 2022 uresničila vse načrte, ki jih je za to leto imela. Za prihodnje leto pa znova poudarja, da bo leto 2023 leto reform. “Nikoli nismo skrivali in tudi danes ne skrivamo, da je leto 2023, leto, ki prihaja, leto reform. Če je kdo pričakoval reforme v letošnjem letu in to, da bi bile celo izpeljane, je bil pač nerealen,” je dodal.

Intervju, ki je potekal zelo dinamično, tudi s skakanjem v besedo, pa očitno ni potekal po načrtih. Kot je namreč zapisal odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak, ki je intervju s premierjem tudi opravil, se je pogovor zaključil predčasno. Golob se je opravičil, da ima druge obveznosti, Lesjak pa je zapisal, da v 61. minuti premier ni mogel več skrivati svoje nejevolje. “Ne trpi ugovorov, ti so zgolj bob ob steno,” je ocenil Lesjak.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje