Izvir Rižane brez vode, v Vipavski dolini že prve prepovedi uporabe pitne vode

Slovenija 23. Jun 202214:56 1 komentar
suša, jezero
Fotografija je simbolna (Vir: Alen Milavec/BOBO)

Na izviru Rižane ni več vode, tako da za pripravo pitne vode črpajo podtalnico, je danes povedal direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. Zaradi nizkih vodostajev bi lahko v državi v kratkem prišlo do pomanjkanja pitne vode, zato so pozivajo k njeni varčni rabi. V Vipavski dolini in v kanalski občini so že uvedli prve prepovedi glede porabe.

V teh dneh je poraba pitne vode zaradi zgodnjega začetka turistične sezone podobna kot v drugi polovici julija. Kot je na današnji novinarski konferenci v Kopru še povedal Martin Pregelj, trenutno iz Kraškega vodovoda pridobivajo okrog 100 litrov vode na sekundo, iz Istrskega vodovoda na Hrvaškem pa 75 litrov na sekundo. Povprečna poraba pitne vode v slovenski Istri pa je 400 litrov na sekundo.

“Vode je trenutno še dovolj, vendar pozivamo porabnike, da z njo ravnajo racionalno. Možnosti, da bi večje količine pridobili še od drugod, nimamo. Zato smo se skupaj s štirimi obalnimi občinami odločili za poziv k skrajno racionalni rabi pitne vode,” je dejal Pregelj.

Če ne bo prišlo do zmanjšanje porabe in niti obilnejši dež ne bo napolnil izvirov Rižane, ki je vodni vir slovenske Istre, bodo morali ukrepati s prepovedmi. Podobne razmere so bile tudi leta 2012. Takrat so pozivi k varčni rabi vode zalegli in redukcije po besedah Preglja niso bile potrebe.

Koprski župan Aleš Bržan je danes v imenu vseh štirih obalnih občin izrazil pričakovanje, da bo poziv dovolj. Obenem pa pričakuje, da bo državi že v bližnji prihodnosti uspelo zagotoviti drugi vodni vir za slovensko Istro, s katerim bi zagotovili dovolj velike količine pitne vode tudi v takih sušnih obdobjih, kot je sedaj.

Komunalno stanovanjska družba (KSD) Ajdovščina je medtem že v sredo prešla s priporočila k varčevanju na prepoved uporabe pitne vode za namene, ki niso primarna oskrba. Vse uporabnike vode, ki so priključeni na javni vodovod, je zato pozvala, da je prepovedana uporaba pitne vode za zalivanje, polnjenje bazenov, pranje avtomobilov in vso drugo uporabo, ki ne služi primarni oskrbi s pitno vodo.

“Ukrepi so nujni zaradi izredno nizkega vodostaja in neugodnih vremenskih napovedi za prihodnje obdobje,” so za ajdovsko občinsko spletno stran pojasnili v ajdovskem komunalnem podjetju.

Zaradi premajhnih količin padavin in visokih temperatur so tla izjemno suha, zato je na območju Občine Ajdovščina od srede tudi razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Tako je prepovedano kakršno koli kurjenje ali uporaba ognja v naravnem okolju.

Tudi v Občini Kanal ob Soči pozivajo k racionalni porabi in skrajnemu varčevanju s pitno vodo. Zaradi zagotavljanja nemotene dobave pitne vode je do preklica zato prepovedana uporaba pitne vode iz vodovoda za zalivanje vrtov in njiv, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov in vsaka druga nenamenska poraba. Spoštovanje ukrepa bo nadzirala redarska služba medobčinske uprave, so zapisali na spletni strani občine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje