Počivalšek bo o ministru razmislil do petka, najverjetnejši kandidat Starman

Slovenija 03. Jun 202110:09 > 26. Jul 2021 16:24 0 komentarjev
Zdravko Počivalšek
Žiga Živulovič jr./BOBO

Izvršni odbor SMC je končal razpravo o kandidatu, ki bo na mestu ministra za pravosodje zamenjal Lilijano Kozlovič. Izvršni odbor je predsednika SMC Zdravka Počivalška pooblastil, da do petka zaključi pogovore z dvema možnima kandidatoma in premierjem Janezom Janšo.

Izvršni odbor SMC je prek videopovezave razpravljal o novem kandidatu za pravosodnega ministra. Ta bo zamenjal Lilijano Kozlovič. Ta je minuli teden odstopila z mesta ministrice, potem ko je vlada razveljavila razpis za evropska delegirana tožilca.

Izvršni odbor je pooblastil prvaka stranke Zdravka Počivalška, da zaključi pogovore z dvema možnima kandidatoma in premierjem Janezom Janšo, je v izjavi za medije povedal vodja poslanske skupine Gregor Perič. V igri za to mesto sta pravnik Marko Starman in stečajni upravitelj Marjan Dikaučič. Slednji bi lahko, če ne bo prevzel vodenja ministrstva, postal državni sekretar.

Perič je izpostavil, da imata oba kandidata številne prednosti. Dejal je, da ima Starman že politične izkušnje, Dikaučič pa je strokovnjak na področju stečajev. Ti, tako Perič, sodijo med prioritetna področja, na katerih je še treba urediti zakonodajo. “Gre za presojo, ki je po eni strani politična, na drugi pa strokovna,” je povedal.

Potrdil je, da je s Starmanom sodeloval, ko je bil podžupan občine Izola. A dodal, da je predlog za njegovo kandidaturo “prišel z drugega konca”. Perič se je glede kandidature Starmana pogovoril s Počivalškom, na pogovoru pa je dejal, da sta lepo in konstruktivno sodelovala. “V igri so različna ugibanja, kam Starman politično sodi. Lahko rečem, da smo na lokalnem nivoju sodelovali zelo nestrankarsko in nepolitično,” je dejal.

Težav pri potrjevanju novega ministra Perič ne pričakuje. “Tudi glasovanja v tem tednu so pokazala, da ima vlada zadostno podporo,” je rekel. Povedal je, da si koalicijske stranke in stranke, ki podpirajo koalicijo, želijo ureditve pomembnih vprašanj, katerih del je tudi funkcionalnost vlade. Spomnil je, da se ministre potrdi z navadno večino.

V medijih so sicer zaokrožila namigovanja, da naj bi bila za prevzem ministrskega mesta Janša in Starman že dogovorjena. Perič je na te domneve odvrnil, da zanje še ni slišal in da je predlaganje ministrov diskrecijska pravica vsake koalicijske partnerice.

Starman v preteklosti izkušnje na političnem parketu nabiral v vrstah SLS

Starman tudi danes kandidature za mesto pravosodnega ministra ni želel komentirati.

Izkušnje si je Starman na političnem parketu v preteklosti nabiral v vrstah SLS. V njeni kvoti je med letoma 2000 in 2008 opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje in na okoljskem ministrstvu, pozneje pa še na vladni službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Njegova tokratna ministrska kandidatura bi potrjevala napovedano povezovanje več strank, med njimi SLS in SMC, v gibanje Povežimo Slovenijo. Sicer pa se je Starman kot kandidat SLS leta 2011 potegoval tudi za mesto v koprskem občinskem svetu.

Marko Starman
Tina Kosec/BOBO

V preteklem letu pa se je Starman potegoval tudi za mesto ustavnega sodnika, na katerem bi nadomestil sodnico Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je lanskega julija iztekel mandat. Prijavil se je na vse tri lani objavljene razpise.

Vendar med poslanci širše podpore ni požel. Še najbolj so mu bili naklonjeni v delu levosredinske opozicije, a so ocenili, da bi bili njihovi glasovi nepomembni, če kandidata ne bi podprli v največji parlamentarni stranki SDS. V tej pa Starmanovi kandidaturi niso bili naklonjeni. Precej večje podpore ni užival niti v SMC, v katere ministrsko kvoto naj bi sedaj sodil.

Po besedah naših sogovornikov iz poslanske skupine SMC ni bil nikoli njihova prva izbira za mesto ustavnega sodnika. Najvišje so ga uvrstili na tretje mesto med prijavljenimi kandidati.

Kot drugi kandidat za prevzem mesta na ministrstvu pa se omenja Marjan Dikaučič. Na mariborski pravni fakulteti je Dikaučič diplomiral leta 2006, pripravništvo pa je opravljal na ljubljanskem višjem sodišču, kažejo podatki portala kozjansko.info. Potem je deloval v gospodarstvu, ukvarjal se je tudi s pravnim svetovanjem. Leta 2017 je neuspešno kandidiral za direktorja Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. Nato pa je postal stečajni upravitelj.

Janša odstopne izjave Kozlovič še ni poslal v DZ, to mora storiti do petka

Premier Janša odstopne izjave ministrice Kozlovič v DZ še ni poslal, to mora storiti najkasneje do petka. Predsednik vlade mora namreč o odstopu ministra DZ obvestiti najpozneje v sedmih dneh po prejemu odstopne izjave, poslanci pa se morajo z odstopom ministra seznaniti najpozneje v sedmih dneh po tem, določa poslovnik. Premier mora nato v desetih dneh predlagati novega ministra oziroma obvestiti DZ, da bo vodenje tega resorja prevzel sam ali ga poveril drugemu ministru.

Sodeč po naglici, s katero naj bi v SMC potrdili Starmana kot kandidata za ministra, je mogoče sklepati, da bo Janša skupaj z odstopno izjavo Kozlovič v parlament poslal tudi predlog za novega ministra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!