Je Janša Logarju pokazal vrata? Ta odgovarja: “Ostajam poslanec SDS”

Slovenija 28. Dec 202315:16 35 komentarjev
Anže Logar, SDS
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

V zadnji letošnji številki strankarskega glasila je Janez Janša vnovič komentiral zapletene odnose z najbolj priljubljenim politikom SDS Anžetom Logarjem. Omenjal je tudi dogovor v poslanski skupini, da se "statusne zadeve do konca letošnjega leta razčistijo in uredijo". Ali to pomeni, da ima Logar le še nekaj dni časa, da zapusti poslansko skupino ali pa sporoči, da bo v njej ostal do konca mandata? In kako komentira najnovejši Janšev zapis?

Predsednik SDS Janez Janša je v decembrski številki strankarskega glasila objavil zapis z naslovom Ime česa je Svoboda? V njem komentira zadnje javnomnenjske raziskave, ki kažejo velik padec vladajoče stranke Gibanje Svoboda, omenja pa tudi zapletene odnose z najbolj priljubljenim politikom SDS Anžetom Logarjem, ki je po zadnjem javnomnenjskem merjenju Mediane trenutno tudi najbolj priljubljen politik v državi.

Kot piše Janša, bodo SDS tudi pred prihodnjimi volitvami “skušali oslabiti z vsemi sredstvi. Nastajali bodo tudi novi projekti, ki bodo skušali drobiti glasove. Kot vemo iz zgodovine, so le redki dodana vrednost SDS. Medtem ko Glas upokojencev do določene mere zaseda prostor nekdanje stranke Desus, iz Platforme sodelovanja nastajajoča stranka zaenkrat pretežno drobi volilno telo SDS, NSi in SLS. Kar je razumljivo, saj je Anže Logar še vedno poslanec SDS.”

V nadaljevanju tudi dokaj ostro vnovič spomni, da se je Logar odločil, “da bo skupaj ustvarjeni politični kapital s predsedniških volitev, v katerega je SDS veliko investirala in zanj tudi veliko žrtvovala, odpeljal iz stranke”.

Nato pa pride ključni del zapisa, v katerem Janša omeni dogovor v poslanski skupini SDS, “da se statusne zadeve do konca letošnjega leta razčistijo in uredijo”. Glede na omenjeni dogovor bo po besedah prvaka največje opozicijske stranke “realen doseg nove stranke Anžeta Logarja in njen poseg v posamične sfere političnega prostora oziroma volilnega telesa mogoče vsaj delno izmeriti čez nekaj mesecev”.

Iz tega bi lahko sklepali, da ima Logar le še nekaj dni časa, da se izjasni, ali bo dejansko svojo platformo preoblikoval v politično stranko in šel z njo na volitve, ali pa bo ostal v SDS do konca mandata.

Logar, poslanska SDS
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Nedavni Janšev zapis je bilo mogoče razumeti, da daje Logarju za odločitev več časa. Ob odmevnem javnem dopisovanju med glavnima akterjema, ko je izvršilni odbor SDS sprejel izjavo, da “ni nikakršnega dvoma več”, da Logar ustanavlja novo stranko, je namreč prvak SDS na omrežju X zapisal: “Če poslanec Anže Logar ne bo ustanovil nove stranke v roku enega leta in nas o tem ‘pravočasno’ obvestil, kot je napovedal včeraj, potem ni nobenega problema. Do konca mandata bo spoštoval voljo volivcev, ki so ga na listi SDS izvolili, delali bomo skupaj, sile se ne bodo drobile in vsi bomo veseli.”

Logar, ki je prejšnji mesec, kot smo razkrili na N1, odstopil kot predsednik sveta SDS, je takrat odziv stranke označil kot prekomernega in nesorazmernega, saj da še ni sprejel nobene odločitve. Vprašanja kolegov na seji poslanske skupine pred tem naj bi razumel kot stiskanje v kot in postavljanje pred dejstvo.

Logar: Platforma ni politični projekt

Danes smo ga vprašali, o kakšnem dogovoru poslanske skupine v zadnjem glasilu SDS piše Janša. Kako ga razume, ali je bil pozvan k izstopu, ali bo to storil in kdaj. Odgovoril nam je le: “Kot je bilo že večkrat poudarjeno, se Platforma Sodelovanja ukvarja z vsebino – z nacionalnimi javnimi tribunami, ki jih bo v prihodnjem letu nadgradila z regijskimi srečanji, in ne s političnim projektom. Ostajam poslanec SDS, na različne pozive stranke pa sem se pred časom že odzval.”

Na vprašanji, ali to pomeni, da je njegovih načrtov oziroma razmišljanja o ustanovitvi svoje stranke konec in ali bo torej tudi v prihodnjem letu ostal poslanec SDS, ni odgovoril. Že ob drugi okrogli mizi platforme konec novembra smo ga vprašali, ali bo poslanec največje opozicijske stranke ostal do konca mandata, pa prav tako ni odgovoril.

Tudi v SDS na naša vprašanja, za kakšen dogovor gre in ali Janša pričakuje Logarjev odhod do konca leta, niso odgovorili.

Naši viri blizu SDS se sicer dogovora na seji poslanske skupine, ki ga omenja Janša, ne spominjajo. Priznavajo pa, da je o tem, da bi bilo treba stvari razčistiti do konca 2023, tekla beseda že pred letom dni. Slišati je tudi, da nikogar ne bodo metali iz stranke, torej tudi Logarja ne. Se pa zdaj še bolj krepijo razmišljanja v smeri: “Če namerava Logar oditi, naj to stori čim prej.”

Po poslovniku državnega zbora nobenega poslanca ni mogoče izključiti iz poslanske skupine. Lahko izstopi le sam, kar se je nazadnje zgodilo v primeru Mojce Šetinc Pašek, ki jo je Gibanje Svoboda izključilo iz stranke, po mesecu dni pa je zapustila še poslansko skupino.

Če bi Logar sam zapustil poslansko skupino, bi bil glede na statut stranke črtan iz članstva SDS. Enako bi se zgodilo, če bi na volitvah kandidiral na konkurenčni listi kandidatov.

Anže Logar, Janez Janša
Foto: PROFIMEDIA

Izključitev iz stranke medtem lahko predlaga kateri koli organ SDS. To mora storiti pisno in predlog obrazložiti, o izključitvi pa nato odloča nadzorna komisija občinskega odbora SDS, ki mu član pripada. Logar je član ljubljanskega odbora, do lanskega odstopa ga je celo vodil, nasledil pa ga je prejšnji notranji minister Aleš Hojs. Po dostopnih informacijah do tega trenutka takšnega predloga o Logarjevi izključitvi še ni bilo.

Statut SDS sicer med drugim še vedno vsebuje tudi kontroverzno določbo, ki je že bila predmet spora na sodišču – v primeru nekdanjih poslancev SDS Andreja Čuša in Zvonka Laha. Vsak potencialni kandidat te stranke mora namreč pred kandidaturo za poslanca podpisati posebno pogodbo, v kateri je tudi “izjava o brezpogojnem odstopu s funkcije poslanca DZ v primeru izstopa ali izključitve iz SDS oziroma vstopa v drugo stranko ali poslansko skupino”.

Če bi torej Logar na neki točki izstopil iz SDS, bi stranka lahko pričakovala, da v skladu s pogodbo, ki jo je podpisal, takoj odstopi kot poslanec. V preteklosti je sicer pogodba tudi določala, da mora poslanec v primeru odhoda iz SDS stranki povrniti stroške, ki jih je ta namenila za njegovo kampanjo. Od Zvonka Laha je tako po njegovem izstopu terjala dobrih 8.000 evrov.

Sodišče prve stopnje je razsodilo, da je dolžan stranki plačati 1231 evrov z zamudnimi obrestmi, sodišče druge stopnje pa je nato znesek zvišalo na več kot pet tisoč evrov. A je sledila še odločitev vrhovnega sodišča, ki pa je razsodilo, da so finančne sankcije, ki jih stranka SDS vključuje v pogodbe s svojimi poslanci, v nasprotju z ustavno zagotovljeno neodvisnostjo poslancev. Stranka je morala nato Lahu povrniti stroške postopka pred sodiščem prve stopnje, pritožbene stroške in revizijske stroške.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje