Mesec o prenovi sistema, s katero bi vsak upokojenec dobil dostojno pokojnino

Slovenija 19. Feb 202308:16 42 komentarjev
Luka Mesec
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Vlada pripravlja dva modela, po katerih bi lahko izvedla pokojninsko reformo. Po enem bi prenovila obstoječi sistem, po drugem pa ga postavila na novo in za upokojence uvedla univerzalni temeljni dohodek, je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela napovedal minister za delo Luka Mesec. Cilj obeh modelov je, da bi "vsak upokojenec dobil dostojno pokojnino".

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec napoveduje predstavitev izhodišč za pokojninsko reformo na koalicijskem vrhu, ki bo predvidoma sredi marca. Pripravljajo dva modela: po enem bi prenovili obstoječi sistem, po drugem pa bi pokojninski sistem postavil na novo in bi temeljil na univerzalnem temeljnem dohodku za upokojence, je dejal za Sobotno prilogo Dela.

“Več od tega še ne smem razkrivati, ker moramo najprej znotraj stranke in koalicije predebatirati, kako naprej. A pričakujte dva modela, s katerima bomo široko odprli razpravo o tem, kaj je pravičen pokojninski sistem,” je pojasnil.

Preberite še: Kakšne bodo pokojnine? Znana je višina redne uskladitve, upokojenci hočejo več

Glavna cilja reforme sta po njegovem 70-odstotna nadomestitev plače s pokojnino in odprava revščine med upokojenci. Zavedajo se, da je gmotni položaj upokojencev in še posebej upokojenk danes slab. “Cilj je, da bi vsak dobil dostojno pokojnino,” je zagotovil. Primeri iz Evrope, denimo Islandije, kažejo, da je to dosegljivo.

Do poletja tudi koncept ureditve dolgotrajne oskrbe

Do poletja bodo po njegovih navedbah pripravili tudi koncept za ureditev dolgotrajne oskrbe, ki je zdaj bolj ali manj osredotočena na domove za starejše. Manjka pa cela vrsta vmesnih struktur od medgeneracijskih in dnevnih centrov do pomoči na domu in družinskih pomočnikov, kar je treba skozi prenovo zakona vzpostaviti, ustrezno financirati in organizirati kot regijsko mrežo, je prepričan.

starejši
PROFIMEDIA

Sočasno s tem urejajo in dajejo na isti imenovalec sistem osebne asistence. Ta ima danes skoraj 4.000 uporabnikov in stane 200 milijonov evrov na leto, kar je po ministrovem mnenju nevzdržen strošek. Glede na to bodo sistem uredili skupaj z dolgotrajno oskrbo in poskušali za različne ljudi urediti različne storitve, med njimi pa vzpostaviti čim večje poenotenje.

Preberite še: Luka Mesec v N1 STUDIO: Pokojnina bi bila na začetku višja, a bi rasla počasneje

Vprašanje o dodatni obremenitvi s prispevkom pa je treba po njegovi oceni rešiti v davčni in pokojninski reformi. Za financiranje storitev, ki so predvidene v zakonu iz časa prejšnje vlade, potrebujejo 350 milijonov evrov. “Najbolj elegantno bi bilo, če bi ta prispevek plačevali kot del pokojninskega zavarovanja. Konec koncev gre za primerljivo storitev: pokojnina mora zagotavljati dostojno starost v materialnem smislu, dolgotrajna oskrba pa v storitvenem,” je spomnil.

Na to, da verjetno nihče ne bo prav z navdušenjem sprejel dodatne obremenitve plač, pa se odziva z besedami: “No, hkrati pa si vsi želimo biti dobro preskrbljeni na stara leta. V pokojninski reformi bomo predlagali možnosti, kako stroške teh storitev pokriti.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje