Kaj vegani jedo za božično večerjo?

Slovenija 24. Dec 202206:57 3 komentarji
juicy marbles, vegansko meso
Facebook/@Juicy Marbles

Tradicionalno božično kosilo ali silvestrska večerja v Sloveniji, ki je po porabi mesa krepko nad evropskim povprečjem, večinoma sestavlja meso, naj bo to pečen piščanec ali odojek, svinjska pečenka ali tatarski biftek. Za tiste, ki so se iz najrazličnejših razlogov odločili, da mesa in mesnih ter mlečnih izdelkov ne uživajo, je lahko čas praznikov precej stresen, saj morajo pogosto razmišljati, ali bodo lahko jedli kaj drugega kot kruh ali solato ali bodo ostali lačni.

Klasična božična večerja, katere osrednji del je pogosto meso, kot je pečenka ali pečen piščanec, pri vegetarijancih in veganih ne pride v poštev. Vegane smo povprašali, kakšna je njihova praznična večerja in kaj storijo, ko na mizi zanje ni ničesar.

Vita je veganka že več let. Če ima praznično večerjo s starši, si včasih sama skuha vegansko jed, včasih vsi jedo vegansko hrano, čeprav starši niso vegani. Zadnjih nekaj božičev so z družino jedli hamburgerje, sama z veganskim polpetom, drugi z mesnim. Njeni prijatelji vedno poskrbijo tudi za vegansko hrano, včasih skupaj pripravijo veganske jedi. Na silvestrovo, ki ga je preživela s prijatelji, so lani kuhali vegansko karbonaro, letos imajo v načrtu pripravo veganskega karija, razmišljajo tudi o pripravi veganskih sarm.

Veganka Majna božič običajno preživlja v krogu ožje družine, zato se prej vedno pogovorijo, kaj bodo jedli: “Če so jedi, ki jih enostavno pripraviš veganske, recimo ne dodajaš sira in ga vsak doda naknadno, naredimo to.” Pove, da imajo na mizi vedno veliko veganske hrane. Sama za božično večerjo jé pečen krompir, zelenjavno prilogo (brokoli, korenje, grah ali koruzo), vegansko francosko solato ter pečen tofu ali veganske klobasice namesto mesa, ki ga jedo preostali člani družine.

vegan, veganska hrana
Majnina božična večerja

Izbire je več za vegetarijance, ki v nasprotju z vegani jedo tudi mlečne izdelke in jajca. Andrija, ki je vegetarijanec, zaradi tega za praznike nima težav; jé namreč veliko sira. Prav za posebne priložnosti, kot so prazniki, pa si privošči kakšnega bolj posebnega, denimo plesnivi sir, kajmak ali kozji sir.

Vegani ne jedo živalskih proizvodov. Sem spadajo tudi vsi mlečni izdelki, jajca in med. Na praznični mizi se vegani ne bodo izognili zgolj mesu, temveč tudi denimo francoski solati, krompirju, zabeljenemu z mastjo, in maslenim piškotom, mlečni čokoladi in medenjakom.

Veganska silvestrska večerja

Restavracija Veganika, veganska restavracija v središču Ljubljane – nekaterim bolj znana po stojnici s tortami na Odprti kuhni – bo letos na predvečer novega leta gostom postregla s sedemhodnim prazničnim veganskim menijem.

Na jedilniku je hrana, ki je večina ljudi, tako veganov kot mesojedcev, ne uživa prav vsak dan ali zanjo še ni slišala, na primer jeruzalemske artičoke, alge, kimchi, natto in Juicy Marbles file mignon (na fotografiji na vrhu članka).

Po besedah lastnice Nike Babić so želeli pripraviti večerjo, primerljivo z nevegansko vrhunsko kulinariko, večerjo, o kateri ljudje ne bi razmišljali kot o veganski, temveč bi jo dojeli kot zanimivo, izvirno, zabavno, na prvi pogled malce nenavadno. Pri ustvarjanju jedilnika je želela ustvariti zanimive kombinacije in estetske obroke ter poleg okusov poudariti tudi barve in teksture. Za to so se v restavraciji, ki sicer streže “hrano za dušo”, kot se je izrazila sama, odločili zaradi pomanjkanja takšne, nekoliko “privzdignjene” veganske ponudbe.

Kako je pri neveganskih prijateljih

Nekateri vegani si torej kuhajo sami, drugi se odločijo jesti v restavracijah. Nas pa je zanimalo tudi, kako se znajdejo takrat, ko praznike preživljajo pri neveganskih sorodnikih in prijateljih.

Nekoliko manj kot ožja družina se, poudarja Vita, prilagajajo starejši člani družine in znanci. Tam običajno jé veganske stvari, “ki so pač tam”, kar so običajno solate in kruh. “Ko smo na obiskih, vnaprej predpostavim, da nobena sladica ni veganska, za priloge in kruh pa vprašam, ali vsebujejo mleko ali jajca,” pojasnjuje. Solate in kruh so tudi po mnenju Nike Babić za vegane poleg zelenjavnih prilog najvarnejša možnost za vegane.

Vidik, ki ga prav tako osvetljuje, je, da so obiski in večerje dodatna obremenitev ne samo za vegana, ki “se sprašuje, ali bo sploh dobil kaj za pod zob”, temveč tudi za gostitelja, ki ne ve, kaj bi mu ponudil. Meni, da se je najboljše vnaprej pozanimati in gostitelja vprašati, kaj boa pripravil, ali pa gostitelj vpraša vegana, kaj bi rad jedel. Sama se v takšnih okoliščinah redko znajde, saj ni izbirčna: “Karkoli mi ponudiš, bom  pojedla, če je vegansko. Za novo leto bi bila povsem zadovoljna z zeleno solato.” Na koncu pa je, kot se pošali Nika, “vedno opcija pivo. Ali pa vino. Saj o tem se vegani velikokrat šalimo: če ne bo drugega, bomo pa krompirček in pivo.”

Andrija in Majna pri prijateljih težav nimata. Čeprav za Andrijo na večerjah nikoli niso pripravljali ničesar posebnega, je bilo izbire zanj zmeraj dovolj. Enako meni Majna, saj gostitelj običajno poskrbi, da lahko nekaj poje, veliko njenih prijateljev je tudi vegetarijancev, zato recept zgolj malce prilagodijo, da je primeren tudi za vegane.

vegan, veganska hrana
PROFIMEDIA

“Ko nekam grem, ne računam, da bodo poskrbeli za mojo hrano. Vem, da se ljudje že toliko potrudijo, da skuhajo večerjo, zato nočem od njih zahtevati nečesa samo zato, ker jem vegansko,” svoj pogled še dodatno pojasni Babić.

Ni treba, da je meso “kralj mize”

Sogovorci priznavajo, da so skoraj zmeraj tudi na “neveganskih” jedilnikih njim primerne sestavine: krompir, solata, pečena zelenjava, kruh … Težava je, kot pojasnjuje Vita, da veganom sicer prijazna hrana ni del prehransko uravnoteženega obroka, saj velikokrat ni nobenega vira beljakovin.

Kot alternativo mesu vegani pogosto jedo gobe, stročnice, mesne nadomestke (recimo sojine ali zelenjavne polpete), tofu, sejtan … Babić našteva le nekaj jedi, ki se lahko pripravijo na veganski način: meso v pečenki wellington se zamenja s kupljenim pripravkom ali sejtanom, tatarski biftek se narediti iz leče. Iz lubenice in tofuja, ki se marinirata v algah, pa je mogoče ustvariti jed z okusom tune.

Veganski “beef wellington” (Vir: Facebook/@Juicy Marbles)

Če sejtan zavijemo v rižev papir in ocvremo, dobimo ocvrte “perutničke”. Iz sejtana bi se s primernimi začimbami in nadevom lahko naredil tudi približek piščancu, če bi ga podobno začinili in nadevali, razkrije.

Kaj je sejtan: več beljakovin kot v mesu

Sejtan oziroma pšenično meso je rastlinski vir beljakovin, ki nastane z gnetenjem, namakanjem in kuhanjem testa iz navadne pšenične moke. Njegova priprava od začetka do konca traja dve uri. Končana jed vsebuje celo več beljakovin na 100 gramov kot meso in je ena najugodnejših veganskih virov beljakovin.

seitan
Sejtan (Vir: PROFIMEDIA)

“Verjetno ne bo nič zame”

Vita si na obiske pogosto prinese veganski obrok, saj se ji je na družabnih dogodkih v preteklosti večkrat zgodilo, da tam ni bilo nobene hrane zanjo in je ostala lačna. Na družabne dogodke zato raje hodi z miselnostjo: ”Verjetno ne bo nič zame.”

Podobno je doživel tudi Andrija, “ko sem šel nekam, mogoče na kakšno božično pogostitev v službi, kjer niso imeli niti ene vegetarijanske stvari”. Zgodilo pa se mu je tudi popolnoma nasprotno, ko so mu ljudje postregli ogromne količine surove zelenjave, ker so mislili, da ne jé ničesar drugega. Če Majna ni prepričana, da bo mogoče dobiti kaj veganskega, raje nekaj pojé pred dogodkom, “še posebej na piknikih, ko vem, da bo na mizi večinoma samo meso”.

Kot kažejo podatki statističnega urada (Surs), je povprečni prebivalec v letu 2020 pojedel nekaj manj kot 88 kilogramov mesa. To je precej več od povprečja Evropske unije, ki je okrog 70 kilogramov (podatek za 2018).

Niko Babić smo vprašali, ali se ji zdijo veganske sestavine težje dostopne kot meso. Po njenem mnenju ne gre za to, da bi bile dejansko težje dostopne, temveč za to, da priprava veganske hrane pogosto vzame več časa: “Nikomur se ne bo dalo dve uri pripravljati sejtana, če je veliko hitreje kupiti kilogram mesa.” Zdi se ji, da bi vsak z veseljem več kuhal in si pripravil bolj zdravo, tudi vegansko hrano, a za to pogosto nimamo časa.

Veganska tudi že biftek in steak

S povečevanjem števila ljudi, ki želijo jesti vegansko – to niso nujno le vegani – se veča tudi ponudba veganskih izdelkov. Tudi izdelki, pri katerih težko odmislimo mesno komponento, danes že obstajajo v veganski različici. Takšna sta denimo veganski steak in veganski tatarski biftek.

Vita kot enega najboljših nadomestkov mesa izpostavlja vegansko meso Juicy Marbles, ki ga bodo za silvestrsko večerjo postregli tudi v Veganiki. Gre za rastlinski nadomestek mesa slovenskega start up podjetja, ki je navdušilo več velikih vlagateljev in pridobilo stranke in prepoznavnost po vsem svetu s svojo idejo in teksturo, ki je skoraj neločljiva od teksture mesa.

juicy marbles, vegansko meso, veganska hrana
Vegansko meso podjetja Juicy Marbles (Vir: Facebook/@Juicy Marbles)

Veganska hrana ni več samo za vegane

Po Majninih besedah je veganski biftek tudi njenim neveganskim prijateljem tako okusen, da ga morajo kupiti za vse goste. Tudi po besedah Nike Babić se v zadnjem času veliko več za vegansko prehrano zanimajo nevegani. Večina strank Veganike je, kot pove, neveganov ali pa so vegetarijanci.

“To nima oznake vegansko, ampak je hrana. Mislim, da je to veliko bolj zdrav način gledanja na hrano in tudi malo podira stereotipe ter ljudem odpira obzorja. Nič ni narobe, če človek vsake toliko poje nekaj brezmesnega, če mu to odgovarja,” svoj pogled predstavi Babić in doda, da je že zdavnaj zastarela šala, da vegani jedo zgolj lubje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje