Dominika Švarc Pipan ni več ministrica, opravlja pa še tekoče posle (VIDEO)

Slovenija 16. Feb 202417:31 13 komentarjev

Poslanci in poslanke so se seznanili z odstopom ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. S tem ji je funkcija ministrice prenehala, bo pa tekoče posle opravljala do imenovanja novega pravosodnega ministra. Ob odhodu je Švarc Pipan še nagovorila poslance. Kaj je povedala?

Dominika Švarc Pipan mesto pravosodne ministrice zapušča zaradi objektivne odgovornosti v aferi sodna stavba na Litijski cesti v Ljubljani, saj je kot predstojnica resorja konec decembra podpisala pogodbo o nakupu zgradbe v višini 7,7 milijona evrov. Čeprav je predsedstvo Socialnih demokratov (SD) Švarc Pipan pozvalo k odstopu že pred tremi tedni, je sprva dejala, da odstopila ne bo, saj da v tej zgodbi ni šlo za malomarnost, temveč za “načrtno, protipravno delovanje”, s prstom pa pokazala tudi na nekdanjega glavnega tajnika stranke SD Klemna Žiberta, češ da se je vpletal v delo ministrstva. Pozneje je prišlo na dan tudi, da so Žibert ter včeraj razrešeni državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Igor Šoltes in nekdanji generalni sekretar tega ministrstva Uroš Gojkovič po izbruhu afere zamenjali mobilne telefone.

Švarc Pipan je predsedniku vlade Robertu Golobu 5. februarja ustno ponudila svoj odstop, ta pa je napovedal, da ga bo sprejel. Ta teden je ministrica premierju predala poročilo o svojih ugotovitvah glede nepravilnosti pri nakupu nove sodne stavbe. Včeraj je nato Golobu predala odstopno izjavo, ki jo je ta poslal v državni zbor.

“Stojim pred vami z dvignjeno glavo in mirne vesti”

V današnjem nagovoru poslank in poslancev je Švarc Pipan dejala, da ji je v zadnjih tednih marsikdo in iz različnih vzgibov očital, da se otepa objektivne odgovornosti, da se oklepa funkcije in odreka poslušnost tistim, ki so jo na mesto ministrice tudi “postavili”. “A vsakomur, ki mu je do resnice, je medtem postalo jasno, zakaj sem vztrajala,” je nadaljevala.

Povedala je, da je po izbruhu afere na položaju vztrajala zato, da pomaga – po najboljših močeh in v okvirjih njenih pristojnosti – odkriti in razkriti “obrise netransparentne pajčevine, spornih političnih, poslovnih in kadrovskih praks, ki omogočajo vdore parcialnih interesov in sistemske korupcije v državni aparat”. Želela je torej, kot je dejala, preprečiti zakrivanje sledi In presekati udobje tistih, ki računajo na to, da ljudje hitro pozabljajo ter da se da ozadja afer prikriti s tihimi odhodi ministrov, sporne prakse pa se nemoteno nadaljujejo. “Zato danes, raje nekaj tednov kasneje kot en sam dan prezgodaj, stojim pred vami z dvignjeno glavo in mirne vesti,” je dodala.

Izpostavila je še, da je predsedniku vlade predala izčrpno poročilo, ki da nedvoumno kaže, da je “v ozadju tega posla skrbno načrtovano delovanje dobro organizirane peščice državnih uradnikov: zavestno zavajanje, prirejanje postopkov, dokumentacije in kadrovskih struktur odgovornih služb sekretariata ministrstva za pravosodje”. Po navedbah Švarc Pipan je prav tako jasno, da je prihajalo v postopku do nepooblaščenih zunanjih vplivov in prevar. Na Nacionalni preiskovalni urad (NPU) so tako posredovali več kot tisoč strani relevantne dokumentacije, še nekaj potencialnega dokaznega materiala pa naj bi po besedah Švarc Pipan čakalo na Zupančičevi. “Verjamem in pričakujem, da bodo organi pregona uspešno preiskali tudi sume kaznivih dejanj,” je povedala.

Dejala je še, da nikoli ni zanikala objektivne politične odgovornosti, zato prostovoljno odstopa s funkcije ministrice za pravosodje. “A zgolj moj odhod ne bo rešil bistva te zgodbe – zato si tudi sama želim, tako kot javnost, da se razjasnijo vse podrobnosti in vloge vseh akterjev, da zadeva dobi pravičen in zakonit epilog. Le tako bo služila, ne le kot svarilo za naprej, pač pa tudi kot temelj sistemskih sprememb in dodatnih varovalk za preprečevanje korupcije in varovanje javnega interesa.”

Po navedbah Švarc Pipan sistemska korupcija ni nekaj, kar se zgodi slučajno – po principu priložnost dela tatu. “Kot rakavo tkivo se razrašča v vse pore družbe in države, skozi čas, komaj opazno, a vztrajno. Eden od faktorjev, ki jo omogoča, so laži in prevare, ki ostajajo zakrite in nekaznovane. Te so veliko bolj uničujoče kot tiste, ki se odkrijejo in razgalijo. Seveda iskreno obžalujem, da sem sama zaradi prevelike zaupljivosti, te laži in prevare spregledala,” je še dejala in se državljankam in državljanom za to “veliko napako” opravičila. Za slovo pa je še uporabila citate pesnika Tomaža Šalamuna.

Kaj sledi?

Po odstopu Švarc Pipan ima zdaj premier 10 dni časa, da predlaga novega ministrskega kandidata ali sporoči, kdo bo začasno prevzel vodenje pravosodnega resorja. Do takrat bo tekoče posle opravljala Švarc Pipan.

V Golobovi vladi se je od nastopa mandata do zdaj zamenjalo že pet ministrov, od tega so štirje odstopili, kmetijsko ministrico Ireno Šinko pa je državni zbor na predlog premierja Goloba razrešil. Z ministrske funkcije so doslej odstopili ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik

Socialni demokrati dosegli politično dno

Po izbruhu afere sodna stavba je podpora SD po javnomnenjskih anketah strmoglavila. V ponedeljek so imeli v stranki dan razčiščevanj in iskanja poti iz globoke krize. Organi stranke so sprejeli odločitev, da 13. aprila stranka izpelje volilni kongres, na isti dan pa je iz stranke izstopila Dominika Švarc Pipan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje