Kako je poskrbljeno za družino iz Afganistana?

Slovenija 08. Okt 202117:10 > 17:11 0 komentarjev

Konec avgusta je v Slovenijo prispela družina iz Afganistana, katere člani so tam pomagali Slovenski vojski. Na poziv Alenke Bratušek je obrambni minister Matej Tonin povedal, da imajo status urejen, po državi se svobodno gibljejo, živijo pa v stanovanju ministrstva za obrambo.

“Bom izkoristila to priliko in ministra Tonina pozvala, da status ljudi, ki jih je pripeljal iz Afganistana, čim prej reši in da ne bodo zaprti tam nekje za ograjo,” se je v oddaji N1 STUDIO na predsednika NSi Mateja Tonina obrnila predsednica opozicijske SAB Alenka Bratušek.

“Teh 14 ljudi, ki so sodelovali s Slovensko vojsko, imajo status urejen. Vlada ga je uredila ločeno, drugače od tistih, ki jih sprejemamo znotraj kvote EU. Še vedno žal intenzivno delamo na tem, da bi še drugo družino, ki je sodelovala s SV, spravimo v Slovenijo,” ji je odgovoril Tonin.

“Ti ljudje niso v nobenih objektih SV, ki bi bili za ograjo, so pa v enem od stanovanj ministrstva za obrambo. Po Sloveniji se lahko mirno gibljejo, živijo človeka dostojno življenje … Izjemno so hvaležni, za to, kar smo jim omogočili, nenazadnje dobijo tudi posebna sredstva, iz katerih se preživljajo,” je o tem, kje trenutno je družina, še povedal obrambni minister. Dodal je, da trenutno iščejo službo, da bi se lahko sami preživljali.

“Ministrstvo za obrambo se je zavezalo, da jim bo stroške stanovanja krilo še naslednje leto, zato da si bodo lahko organizirali življenje. Nenazadnje gre za lepo zgodbo, za dojenčico, za štiriletno punčko, ki bo kmalu šla tudi v slovenski vrtec … Ta družina je lep primer, za to, kako smo za te ljudi poskrbeli,” je povedal Tonin.

Družina iz Afganistana
MORS

Alenki Bratušek je rekel, da je najverjetneje dobila delne ali nepopolne informacije. “Prvih 10 dni so bili res nastanjeni v vojašnici, ker so takšna pravila, da vsakdo, ki pride v Slovenijo in nima ustreznih potrdil, gre za 10 dni v karanteno. To smo jim zagotovili v vojašnici in jim potem zagotovili stanovanje.” Točne lokacije stanovanja ne morejo razkriti zaradi varnosti družine.

Bratušek je komentirala, da zgodba nima tako srečnega prizvoka, kot razlaga minister Tonin. “Želim si, da ljudem, ki so pomagali slovenski državi, zagotovijo dostojno življenje.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!