Kako naj pravilno čistimo pomivalni stroj? Nasvet slovenske strokovnjakinje

Magazin 02. Maj 202409:26 0 komentarjev
pomivalni stroj
Profimedia

V pomivalnem stroju uspeva vrsta gliv, ki jih niti pranje posode na visokih temperaturah ne odstrani. Kako je najbolje pristopiti k čiščenju pomivalnega stroja? Kaj je treba občasno narediti? Komu pa se uporaba pomivalnega stroja odsvetuje? Odgovore je dala slovenska mikrobiologinja.

Raziskovalci so v pomivalnih strojih našli pet vrst oportuno patogenih gliv. Kaj lahko naredimo sami, da razraščanje teh gliv zajezimo? Kako skrbeti za pomivalne stroje?

Profesorica za področje mikrobiologije na ljubljanski biotehniški fakulteti dr. Nina Gunde-Cimerman svetuje, da je smiselno vsaj občasno oprati prazen stroj, in to na čim višji temperaturi. Ob tem pa še: “Ko čistimo notranje dele, je najbolje, da jih pobrišemo s kisom. Acetat, molekula, ki je v kisu, je zelo majhna in prodira skoz membrane in na ta način uspešno uniči mikroorganizme.” Dodala je, da se tudi sama drži teh načel.

Komu uporabo pomivalnega stroja odsvetuje?

Gunde-Cimerman uporabo pomivalnega stroja odsvetuje osebam, ki imajo res oslabljen imunski sistem, kot so na primer bolniki z rakom, ki se zdravijo s kemoterapijo. Uporabo pomivalnega stroja odsvetuje tudi družinam, ki imajo nedonošenčka ali zelo majhne dojenčke.

“V teh primerih bi bila previdna. Tudi zato, ker če imamo pomivalni stroj, je v kuhinji drugačna flora. Ko po pomivanju stroj odpreš, gre ven aerosol, v katerem so te celice. Tudi tam, kjer stroja ni, so glive. Tam prevladuje kandida,” je še povedala. Dodala pa je, da je dejstvo, da se aseptično ne da živeti, tako da nima smisla biti preveč prestrašen.

Občasno pa seveda le poskrbite za pravilno čiščenje pomivalnega stroja.

Prof. dr. Nina Gunde-Cimerman je o svojem delu sicer za N1 spregovorila marca, ob novici, da je dobitnica Jesenkove nagrade za življenjsko delo. Celoten intervju si lahko preberete tukaj: “Glive so postale naše domače živali”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!